🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ангел Кунчев предлага затягане на ковид мерките, правителството засега няма да го прави

Сред причините служебният кабинет да бави ограниченията са неактуализираният бюджет и липсата на средства за подпомагане на затворените бизнеси

Въпреки сериозния обществен отпор главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предлага в доклад до министъра на здравеопазването нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Той ще бъде разгледан още днес от ръководството на здравното министерство и вероятно най-късно утре ще има решение по него.

Предложението на доц. Кунчев идва, след като голяма част от областите в България влязоха в червената зона с над 250 заразени на 100 хил. души население и по план трябва да бъдат въведени ограничителни мерки.

Миналата седмица в писмо Върховната административна прокуратура също попита здравния министър д-р Стойчо Кацаров защо се бавят действията по плана.

Дали мерките ще бъдат приети и одобрени въпреки медицинската им обоснованост и наложителност обаче остава отворен въпрос. Пред журналисти днес служебният премиер Стефан Янев не бе пределно ясен и конкретен по този въпрос, но видимо пролича липсата на "ентусиазъм" за прилагането на предложените от Кунчев мерки. "Нашата философия като правителство е всички мерки, които се взимат, да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът да тече нормално, независимо от ситуацията. Не може да разчитаме, че със стихийни действия - затваряне, отваряне и даване на празни обещания, ще постигнем нещо", каза той. И добави, че вече имало взети мерки в здравната система, а проваксинационната кампания била довела до повишаване на ваксинирането на хора над 60-годишна възраст. Янев опроверга и твърденията, че се търси решение за задължителна ваксинация.

Според източници на "Капитал" сред причините за забавянето на мерките е това, че ограничаването на бизнеси, заложено в ковид плана, е обвързано с отпускане на компенсации, а в момента такава възможност няма. Този въпрос може да се реши, след като бъде гласувана актуализацията на бюджета за тази година.

От друга страна, отпорът от страна на бизнеса - основно заведенията, този път е особено силен. От бранша заплашиха с поредни протести, ако бъдат въведени предлаганите от главния здравен инспектор ограничителни мерки. Далече все още не е приключил и туристическият сезон.

Какво предлага Кунчев

Главният здравен инспектор като цяло предлага мерки срещу струпването на хора, каквито предвижда и самият план за противодействие на нова ковид вълна, изготвен от служения кабинет.

  • Забрана на масовите мероприятия, организирани от общините и частни компании - концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др.
  • Забрана на конференции, конгреси, обучения и изложения на закрито. Единственият вариант, който предлага, е те да се провеждат на открито, като участниците носят защитна маска за лице и спазват дистанция.
  • Алтернативният вариант е 100% от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи.
  • Ако отговарят на тези изисквания, посетителите и организаторите могат да участват в конференции на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% при наличие на сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички участващи лица. Кунчев отбелязва в доклада си, че наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate - COVID CHECK BG, одобрено от Google и публикувано в Google Play Store, ще помогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход, лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите.
  • Забрана на спортните събития на закрито, като само професионалните спортни събития могат да се провеждат на закрито, но без публика. Също без публика ще се провеждат и мачовете и състезанията на открито, като алтернативата е публиката да е до 50% от капацитета и всички зрители да имат зелен ковид сертификат.
  • Да бъдат затворени фитнесите, плувните басейни и спа комплексите, като се допуска индивидуално ползване на не повече от 30% от капацитета им и физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е тези обекти да работят с 50% от капацитета си само за ваксинирани и преболедували персонал и посетители.
  • Затваряне на културния живот и предлага алтернатива за работа с 50% от капацитета за преболедували или ваксинирани посетители и персонал.
  • Затваряне на всички нощни заведения, игрални зали и казина, като алтернативата също е работа до 50% от капацитета на обекта само за преболедували, ваксинирани посетители и такива с отрицателен тест и 100% персонал със зелен паспорт.
  • Ресторантите ще трябва да затворят закритите си помещения за клиенти, като работят само за доставка по домовете и офисите, но могат да продължат да работят на открито с разстояние от 2 метра между столовете на масите и посетители до шест души на маса с работно време от 7.00 и 22.00 часа.
  • Алтернативен вариант за работа на закрито на заведенията е до 50% от капацитета на обекта само за ваксинирани и преболедували персонал и посетители. Ако министърът издаде заповед, ресторантите на хотелите ще могат да работят само за румсървиз или до 50% от капацитета на заведението при спазване на здравните изисквания.
  • Контрол на достъпа в търговските центрове и молове, за да се ограничат посетителите до един човек на 8 кв.м.

В каква фаза е новата вълна

Новата вълна в България, предизвикана от по-заразния и изцяло доминиращ вече в България делта вариант на вируса, се развива доста динамично, макар и не толкова рязко, колкото предвиждаха най-песимистичните сценарии. За последните 7 дни среднодневният брой на новозаразените е около 1500 (при най-лошия сценарий се предвиждаха по 3 хил. заразени дневно), а ръстът на седмично ниво в момента е около 30%. Това означава, че темповете на растеж на заразата все пак се забавят, като в предходните две седмици случаите растяха съответно със 70 и 50% на седемдневна база.

Болниците обаче се пълнят с познатия и от предни вълни темп от около 200 души на ден. В момента почти 3500 болни са настанени в болници, а почти 300 са в интензивни отделения. Днес здравното министерство разпространи и списъка на диагностично-консултативните и медицинските центрове на територията на страната, където има разкрити COVID зони (виж прикачения файл).

Прикачен файл

Същевременно темповете на ваксинациите остават ниски, като до момента под 17% от населението е напълно ваксинирано.

Общата 14-дневна заболеваемост в страната е над 262 случая на 100 хил., т.е. страната е официално в червена зона на национално ниво, а на регионално ниво общо 11 области са с над 250 случая на 100 хил. население и са в червената зона. Още няколко са на ръба, като ситуацията е особено динамична и тревожна в Бургас и Търговище, където заразените надхвърлят 400 на 100 хил. души. Търговище (482 на 100 хил.) е на ръба да попадне в тъмночервената, последна в скалата, зона.

Ангел Кунчев заяви пред БНТ тази сутрин, че в следващите дни очаква заразените с коронавируса да достигнат между 1500 и 2500 на ден, а настанените в болница да надхвърлят 4000 - 4500 души.

"На някои места в страната се наблюдава плато. Не е сигурно, че сме достигнали върха, но ако то продължи и последва спад - чудесно. Ако това е връхната точка, системата ще се справи", допълни той.

Притесненията обаче са, че със старта на учебната година епидемията ще се задълбочи, още повече че голяма част от учителите, а също и децата, остават неваксинирани.

Все по-трудно пътуване

На този фон страната ни е застрашена и от налагане на по-строги мерки за пътуващи българи от страна на други държави. България вече е в червения списък на Испания, Белгия и др. и влизане в тези държави без карантина се допуска само за ваксинирани, преболедували в последните 6 месеца с документ или с актуален негативен PCR тест. От днес и Румъния въведе тези изисквания за пристигащите от България. Досега влизането в страната бе свободно по силата на двустранно споразумение, което пускаше свободно и румънските туристи в България.

Гърция пък обяви, че въвежда допълнителен тест (PCR или антигенен) за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували. Тестът ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната. По информация на посолството ни в Атина при положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването й е 5000 евро.

Все още няма коментари
Нов коментар