Ковид имунизацията: Още едно от същото, моля

Делта вариантът и данни, че ефективността на ваксините спада, карат някои страни да планират или вече да осигуряват бустърна доза за населението си

На 30 юли в Израел започна ваксинацията с трета доза
На 30 юли в Израел започна ваксинацията с трета доза
На 30 юли в Израел започна ваксинацията с трета доза    ©  Reuters
На 30 юли в Израел започна ваксинацията с трета доза    ©  Reuters
Проучвания сочат, че защитата от ковид имунизацията намалява след шест и повече месеца, особено при по-възрастните и уязвимите групи.
СЗО призовава за двумесечен мораториум върху бустърната ваксинация, за да се намали глобалното ваксинно неравенство.

В рамките на 5-6 месеца ефективността за предотвратяване на инфекции на ваксината на Pfizer/BioNTech спада от 88% на 74%. След 4-5 месеца пък ефективността на ваксината на AstraZeneca намалява от 77% на 67%. Това показва анализът на данни на британската инициатива ZOE COVID Study в сътрудничество с King's College London и финансиране от Министерството на здравеопазването, който учени сочат като поредното доказателство за нуждата от бустърна (подсилваща, допълнителна) доза в борбата с коронавируса.

Великобритания и други европейски страни, сред които Германия и Франция, планират кампания за бустърна ваксина срещу COVID-19 по-късно тази година, след като водещи ваксинни експерти заявиха, че може да е необходима допълнителна доза за по-възрастното население и за най-уязвимите от септември. САЩ се подготвят за осигуряването на подсилваща имунизация от средата на следващия месец за американци, които са били ваксинирани преди повече от осем месеца. Израел пък през тази седмица отвори коридори за бустърно имунизиране за тези, които са над 30-годишна възраст.

През седмицата служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви в интервю за БНТ, че страната е готова да започне веднага да поставя третата доза на ваксините, когато получи такова разрешение. По думите му до края на тази седмица Европейската агенция по лекарствата трябва да позволи прилагането на допълнителната доза.

Надолу, надолу

Според цитираното изследване при най-лошия сценарий до зимата защитата срещу коронавирус може да спадне под 50% за по-възрастното население и здравните работници. "Това насочи фокуса към нуждата от действия. Не можем просто да стоим и да наблюдаваме как ефективността бавно намалява", казва пред британската ВВС Тим Спектър, един от анализаторите на данните от ZOE COVID Study. Но допълва, че все пак ваксините продължават да предлагат много силна защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт.

Проучване на Oxford University от миналата седмица показва, че ефективността за предотвратяване на инфекции на ваксините на Pfizer-BioNTech и на AstraZeneca срещу силно заразния Делта вариант отслабва в рамките на три месеца съответно до 75% и 61%. Това е надолу спрямо съответно 85% и 68% две седмици след поставянето на втората доза.

Преди дни здравното министерство на САЩ заяви, че бустърната имунизация ще бъде широкодостъпна за американците от 20 септември. Трета доза ще получат тези, които са били ваксинирани с Moderna или Pfizer-BioNTech поне осем месеца по-рано. "Ясно е, че имунитетът започва да намалява след първоначалните две дози и с доминирането на Делта варианта виждаме доказателства за спадаща защита", се казва в изявление, подписано от Антъни Фаучи - главен съветник по здравните въпроси на Белия дом, както и от други водещи здравни специалисти. Фаучи също така коментира, че всеки "в даден момент вероятно ще се нуждае от допълнителна доза".

"Това е най-добрият начин да защитим себе си от новите варианти, които могат да се появят. Ще ви защити повече и за по-дълго. Ще спомогне за по-бързото излизане от тази пандемия", заяви американският президент Джо Байдън. Правителството му ще осигури 100 млн. безплатни бустърни дози в 80 000 ваксинационни центъра в страната. Първоначално те ще се дават на американци, които са получили ваксина от две дози, но здравните власти очакват, че и хората, имунизирани с Johnson & Johnson, оторизирана в САЩ през февруари, също ще се нуждаят от допълнителна доза. Фокусът отначало ще бъде върху здравните работници и по-възрастните жители, които бяха сред първите групи, ваксинирани в края на 2020 и началото на 2021 г.

Ще предотврати ли бустерът локдаун

Миналата седмица данни на здравното министерство в Израел показаха, че третата доза на Pfizer-BioNTech значително е подобрила защитата срещу инфекции и сериозно протичане на заболяването сред хората над 60-годишна възраст спрямо тези, които са имунизирани с две дози. В тази възрастова група защитата срещу инфекции десет дни след поставянето на бустър е била четири пъти по-висока, а срещу тежко протичане на заболяването и хоспитализация - от пет до шест пъти по-висока.

Израелците над 60-годишна възраст сега са особено уязвими от заразяване с коронавирус, тъй като бяха първите имунизирани в страната, когато започна кампанията през декември. Но здравното министерство предупреди, че и имунитетът на по-младите намалява с времето. Израелските власти започнаха ваксинацията с трета доза на групата на над 60-годишните на 30 юли. Постепенно дойде ред и на следващите възрастовите групи и от тази седмица вече се имунизират хората над 30 години, а бременните жени, учителите и здравните работници получават бустър и под тази възраст. На практика допълнителна доза се дава на тези, които са ваксинирани за втори път поне преди пет месеца. Сега въпросът е дали Израел ще успее да излезе от четвъртата вълна на COVID-19, без да налага нов локдаун.

Действията по осигуряването на бустъри обаче доведоха и до критика, особено когато голяма част от глобалното население все още не е получило дори една доза от ваксината срещу коронавирус. Световната здравна организация (СЗО) поиска по-богатите икономики да спрат временно разпределянето на допълнителни имунизации, за да дадат възможност на по-бедните страни да ваксинират жителите си с първите дози. Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, който си е поставил за цел 40% от света да бъде имунизиран до декември, призова за двумесечен мораториум върху бустърната ваксинация, за да се намали глобалното ваксинно неравенство и да се предотврати появата на нови варианти на COVID-19. "Планираме да дадем допълнителна спасителна жилетка на хора, които вече имат такава, докато оставяме други да се удавят без нито една жилетка. Това е реалността", посочва пред Reuters Майк Райън, главен експерт на СЗО по извънредните ситуации.

САЩ са уверени, че не става въпрос за избор или - или. Говорителят на Белия дом Джен Псаки казва, че е възможно да има бустърна имунизация на американците, като същевременно се гарантира, че останалата част от света ще получи ваксини: "Можем да направим и двете, защото Америка допринася най-много в глобалната борба срещу коронавируса."

Задължителна ваксинация?

Тази седмица Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) даде пълното си одобрение за ваксината от две дози на Pfizer-BioNTech за лица над 16 години, което я прави първата ваксина срещу коронавирус, преминала през тази финална регулаторна пречка. Това даде основание на американския президент Джо Байдън да настоява работодателите да изискат от служителите си да се имунизират срещу COVID-19. "Навсякъде по света хората искат тези ваксини. Тук, в Америка, те са безплатни и ви очакват", заяви той.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 8
    • + 7

    Сега трета, по Коледа четвърта доза и така до безкрай, щото видиш ли, имунитета спадал, ти да видиш...

    Нередност?
  • 2
    zro111073215 avatar :-|
    LA
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Тъп си..

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 1

    До коментар [2] от "":

    И то доста, а и май завинаги :(

    Нередност?
  • 4
    jde23648494 avatar :-|
    jde23648494

    Не е много адекватно да се ваксинират младите и не толкова застрашени групи, още повече пък и с трета доза, след като в по-големата част от света има недостиг на ваксини дори за рисковите групи.

    Нередност?
Нов коментар