🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на въглеродните емисии достигна нов рекорд

Тя надскочи 60 евро, което е двойно на нивата от миналата година

Цената на въглеродните кредити в ЕС достигна нов рекорд на фона на очакванията за по-стриктни екологични регулации. В понеделник цените надскочиха 61 евро по време на търговията в рамките на деня, което е двойно на нивата от миналата година, преди да се върнат обратно до 60.60 евро, пише Financial Times.

В ЕС въглеродната търговия се извършва в кредити, които дават на собственика разрешение да изпуска 1 тон въглероден диоксид. По-големите производители, включително повечето въглищни електроцентрали, са задължени да закупят достатъчно кредити, за да покрият емисиите си.

Нов връх и още един, и още един

От Refinitiv - американско-британският глобален доставчик на данни за финансовите пазари, казват, че рекордът от понеделник е приблизително 40-ият път през 2021 г., в който цената на въглеродните кредити достига нов връх. Цените се вдигнаха от около 30 евро за тон в началото на тази година до 40 евро през март и 50 евро през май, преди да преминат 60 евро за първи път в понеделник.

Според Refinitiv очакванията за ограничения на газовите доставки в Европа са един от факторите, водещи до покачването на цените. Високите цени на газа могат да означават, че повече въглища са били горени за електричество и отопление през тази зима, което да доведе до търсене на въглеродни кредити за покриването на произведените емисии, твърдят от компанията. И допълват: "Този скок е движен от стресирания газов пазар, тъй като европейският газов пазар е доста напрегнат в момента. Има безпокойство, че сме се запътили към зима с недостатъчно газови доставки."

Освен това обичайният график на аукционите, на които се пускат новите кредити на пазара, е съкратен тази седмица заради празнични дни. Това означава, че разполагаемите въглеродни кредити ще бъдат по-малко, отколкото са обикновено.

Посоката, задавана от ЕС

Въглеродният пазар на ЕС, който е най-големият задължителен емисионен механизъм в света, се възприема като указващ насоката за глобалната цена на кредитите. Затова и случващото се там се наблюдава с такъв интерес.

Някои страни, сред които и САЩ, проучват дали да въведат система за въглеродни кредити като начин за ограничаване на емисиите. Брюксел също така обмисля налагането на т.нар. Механизъм за корекция на границата, което ще означава такса върху определен внос от държави, които не използват въглеродни кредити.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Спекула? Някой май просто купуват и препродават скъпо.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Интересно, може ли да се купуват и препродават квоти? Т.е. да има спекула? Някъде четох, че са позволили на големи инвеститори да купуват квоти..

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Веднъж за винаги разяснете къде отиват постъпленията от тези въглеродни квоти! Това не е някакъв мъгляв данък, който потича към Брюксел.

    Нередност?
Нов коментар