🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Байдън обяви нова ера във външната политика, евакуираните от Афганистан ще се разпределят в желаещите от ЕС

И още: Цената на въглеродните емисии в ЕС достигна нов рекорд, 10 000 здравни работници в Гърция са уволнени

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Байдън: САЩ слагат край на военните операции с цел изграждане на държави

Какво се случи? Президентът на САЩ Джо Байдън нарече "изключителен успех" мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от Афганистан в реч във връзка с края на най-дългата война, водена от САЩ. В обръщението си към нацията 24 часа след като последните американски войници напуснаха Кабул, Байдън отново защити решението да изтегли войските от Афганистан, като заяви, че това е в национален интерес на САЩ.

"Поемам отговорност за решението. Някои казват, че трябвало да започна евакуацията по-рано и по по-добър начин. Не съм съгласен. Истината е, че няма изтегляне след края на война, при което да няма усложнения, предизвикателство и заплахи. Няма такова", посочи президентът на САЩ.

Защо това е важно? Байдън подчерта, че финалът на 20-годишния конфликт отваря нова страница по отношение на ролята на САЩ в света: "Това решение за Афганистан не е само за Афганистан. Става дума за слагане на край на ерата на големи военни операции в други държави с цел да бъдат изградени наново." Според Байдън терористичните заплахи продължават да съществуват и неговото правителството ще използва тежки и точни удари, за да се справи с тези, които разпространяват терор.

Евакуираните от Афганистан ще се разпределят в желаещите ги страни от ЕС

Какво се случи? Европейският съюз е готов да утрои хуманитарната помощ за Афганистан и съседните държави, но министрите на вътрешните работи на страните от общността не можаха да намерят общо решение какво да правят с евакуираните бежанци. Вътрешните министри, които се събраха извънредно в Брюксел във вторник, се съгласиха, че евакуациите трябва да продължат, но не успяха да постигнат единодушие дали да дадат убежище и на други групи, които могат да пострадат от новия ред в Афганистан, като жени, деца, съдии, правозащитници и журналисти.

Защо това е важно? Европейската комисия засега смята, че не е необходимо пристигналите да бъдат заселвани на квотен принцип във всички европейски членки, а всяка държава да може да избере дали да получи пари от евробюджета за приютяване на бежанците, или да допринесе по друг начин за управление на кризата. Австрия, Чехия, Дания, Унгария и Полша вече се обявиха против разпределянето на евакуираните афганистанци.

Още важни новини от света

Цената на въглеродните кредити в ЕС достигна рекорд заради очакванията за по-стриктни екологични регулации. В понеделник цените надхвърлиха 61 евро по време на търговията в рамките на деня, което е двойно на нивата от миналата година, преди да се върнат обратно до 60.60 евро.

Близо 10 000 здравни работници в Гърция са отстранени от работа днес, защото не са ваксинирани срещу COVID-19. От 1 септември имунизацията на работещите в здравната система в страната е задължителна. Това предизвика поредица от протести на засегнатите, но правителството в Атина бе категорично, че няма да отстъпи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Безумие е уволнението на 10 хил доктори, сестри, фелдшери в Гърция! От днес под санкции са и неваксинираните фармацевти, частните лекари, стоматолозите. Утре ще има още поне 10 хил уволнени. В петък - също. И какво? Затворени болници, аптеки, здравни служби.
    Стачкуващи здравни служители.

    Пък някой да каже на Константинос, че не е само ковид-а. Продължават си сърдечно-съдовите, онкологичните, неврологичните, гастро, ендо, пулмологичните и пр. социално значими заболявания.
    Кой ще лекува тия хора?
    На Мицотакис видимо му се сдава властта.

    Нередност?
  • 2
    mmf001051418 avatar :-|
    А Я
    • - 1

    как може така да уволнят медицинските работници... нормалнили са тия хора кой ще преглежда кой ще лекува...

    Нередност?
Нов коментар