🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | "Северен поток 2" е готов; Китай с изненадващ ръст на износа през август

И още: ЕК ще издаде първата емисия зелени облигации през октомври, Полша ще бъде глобена от Брюксел заради съдебни промени

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

"Северен поток 2" започва работа до дни

Какво се случи? Последната тръба на газопровода "Северен поток 2" беше положена край брега на Германия. Със заваряването на тръба №200 858 приключи последният етап от строителството на газопровода, който преминава по дъното на Балтийско море. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че работата на газопровода ще започне до няколко дни.

Защо това е важно? Очаква се с новата тръба да се удвои капацитетът на съществуващия газопровод "Северен поток" и това да позволи на Русия да заобиколи Украйна, когато доставя газ към Европа. САЩ наложиха санкции на участващи компании в проекта, но се отказаха да блокират приключването му.

Китай изненада с голям ръст на износа през август

Какво се случи? Китайският износ нарасна неочаквано силно през август, тъй като доставчиците вероятно са увеличили поръчките преди силния пазарен сезон в края на годината. Износът расте с 25.6% в доларово изражение на годишна база. Вносът е скочил с 33.1%, като е достигнал най-високото си ниво досега. Най-голям ръст при експорта отбелязват електрониката, високотехнологичните продукти и облеклото, докато при вноса това отново са електрониката и високотехнологичните продукти.

Защо това е важно? Увеличението идва на фона на смущенията във второто по големина пристанище в Китай през миналия месец заради появата на огнище на коронавирус, довело до задръствания и увеличени разходи за доставка.

ЕК ще издаде първата емисия зелени облигации през октомври

Какво се случи? Европейската комисия (ЕК) обяви, че през октомври ще издаде първите си зелени облигации, с които ще могат да се финансират разходи, свързани с климата по плана за възстановяване и устойчивост. Миналият септември ЕК обяви, че планира да събере 30% от средствата, необходими по 750-милиардната й програма за икономическо възстановяване, чрез зелени облигации и да използва приходите за финансиране на зелени инвестиции и реформи.

Защо това е важно? Намерението на ЕС да издаде до 250 млрд. евро зелени облигации до края на 2026 г. ще го направи най-големия емитент на тези активи в света. Част от законовата рамка на облигациите, приета във вторник от ЕК, е и механизъм за докладване, чрез който наети от Брюксел експерти ще оценяват климатичния и екологичен ефект от проектите, които кандидатстват за финансиране чрез зелени облигации. Те ще съобщават периодично на инвеститорите за постигнатото с парите им за намаляване на въглеродните емисии.

Още важни новини от света

Талибаните превзеха и последната провинция в Афганистан. Макар съпротивата срещу властта им да продължава в Панджшир, движението се готви до дни да обяви как ще изглежда Ислямско емирство Афганистан.

Полша ще бъде глобена заради отказа й да се съобрази с разпореждане на Съда на ЕС да се откаже от нова система за налагане на дисциплинарни наказания и за назначения на съдиите. Според ЕС това позволява намеса на изпълнителната власт в съдебната. ЕК поиска във вторник от Съда на ЕС да определи размера й.

Салвадор се превърна в първата страна, където биткойнът е официално разплащателно средство. От днес стоки, услуги и дори данъци ще могат да се плащат с криптовалутата. Преди 20 години страната замени националната си валута с американския долар. Повече по темата може да прочетете тук

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    На 5-ти в Гвинея стана странен военен преврат.
    Коя е Гвинея?
    а) Най-богатата с находища на боксит страна.
    б) Страната с китайски инвестиции от около 35-45 млрд долара.
    в) На 6-ти министърът на външните й работи трябваше да пътува за Москва
    г) като под индиго превратът от онзи ден в Гвинея повтаря преврата в Кот дИвоар от 2011 г, извършен от френски спецчасти.
    1:1

    Никаква фантазия нямат тия превратаджии!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал