🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Потреблението помага за възстановяването на еврозоната през третото тримесечие

При някои сектори обаче се отчита изоставане

Нарастването на заразените с коронавирус през лятото в еврозоната засега не е оказало сериозно влияние върху икономическото възстановяване на блока. Това показват неофициални данни, които сочат, че потребителите стимулират ръста.

Високочестотните данни отчитат, че посещения на места за отдих, пътувания и наемането на жилища са на или близо до най-високите си нива от началото на пандемията. Това предполага, че възстановяването на икономиката през второто тримесечие продължава през трите месеца до края на септември. Алтернативните показатели се наблюдават от началото на пандемията, тъй като предлагат по-навременна оценка на активността, дори и да са по-малко изчерпателни и надеждни от официалните данни, съобщава Financial Times.

"Изглежда, че Делта вариантът има много малко икономическо въздействие", казва Джак Алън Рейнолдс, икономист в Capital Economics.

След рязко покачване през юни и юли измерващия показател, съставен от ОИСР и използващ данни мобилност и търсене на думи в Google за състоянието на пазарите на труда, потреблението и настроенията, поддържа стабилно високи нива и през август, достигайки най-високото си ниво от началото на пандемията .

"Големите икономики в еврозоната се оказват по-устойчиви на четвъртата вълна от коронавирус инфекции в сравнение с предишните", каза Николас Волошко, икономист от ОИСР.

Неравномерно възстановяване

Оптимистичната картина в ръководените от потребителите сектори на икономиката на еврозоната е в ярък контраст с производствения сектор на блока. Нарастващите закъснения във веригата на доставки подхранват притеснения в бизнес средите относно перспективите на индустриите през идните месеци.

Пробегът на камионите в Германия е в почти непрекъсната тенденция на спад от своя пик през март според статистическата служба на страната. Общото икономическо възстановяване се "ръководи от възстановяването на частното потребление, тъй като разходите на домакинствата се увеличиха рязко с възобновяването на сектора на услугите", казва източник на Financial Times.

Данните на Google за посещения на барове, магазини и ресторанти илюстрират възстановяването в секторите на услугите. "Не мисля, че виждаме голямо въздействие на варианта Делта върху мобилността в моментa", казва Берт Колин, икономист в ING.

Силен летен сезон

Данните също показват, че този летен туристически сезон е много по-силен от миналогодишния. В Испания заетостта на хотели наскоро надхвърли 50% за пръв път от началото на пандемията.

"Германия, Италия, Португалия и Испания стават свидетели на бърз ръст на новите краткосрочни резервации за отдаване под наем", казва Джейми Лейн, вицепрезидент по изследванията в AirDNA, компания за данни на наемите.

Холгер Шмидинг, икономист в инвестиционна банка Berenberg, заявява, че макар туризмът да е бил тих през май и юни, "ясната възходяща тенденция", посочена от високочестотни данни, предполага, че средиземноморските икономики на еврозоната "ще се радват на наполовина нормален летен сезон тази година".

Това влияе положително на работните места в сектора на услугите. Данните от уебсайта за рекламиране на работни места Indeed показват, че свободните работни места са намалели, като само в Испания наемането все още е под нивата преди пандемията.

"Сега, когато процентът на ваксинациите надхвърли нивата на САЩ, а в някои случаи дори на Обединеното кралство, икономическата активност в еврозоната се възстановява силно - в полза на пазарите на труда", казва Ели Хендерсън, икономист във фирмата за управление на богатството Investec.

(Не)възстановените сектори

Но някои области на икономиката все още са много далеч от представянето си преди пандемията. Например, въпреки че броят на европейските полети е най-високият от началото на 2020 г., те остават с 30% под нивата от 2019 г.

Бокс офис приходите в четирите най-големи икономики на еврозоната достигнаха 16 млн. долара в средата на уикенда на август, което е със 70% повече от същия уикенд миналата година. Но това все още е доста под 50-те милиона долара, спечелени през същия период през 2019 г., според уебсайта Box Office Mojo.

Формите, организиращи концерти и други забавления, също остават ограничени в много страни. Използването на обществения транспорт се е подобрило през последните месеци, но все още е под нивата преди пандемията във всички големи страни от блока според данните за мобилността на Google.

Това оставя общото икономическо представяне на валутния съюз значително под нивата от 2019 г. Очаква се икономиката на валутния съюз да достигне размера си преди пандемията до следващата година, за разлика от САЩ и Китай, които вече са го направили.

Маршел Александрович, икономист в инвестиционната банка Jefferies, заяви, че икономиката на еврозоната продължава да се разраства с тримесечна скорост от около 3% през третото тримесечие спрямо 2% през второто. Financial Times съобщава, че се очаква ръстът на брутния вътрешен продукт на блока да достигне 2.8% през третото тримесечие.