ЕЦБ ще купува повече и по-бързо облигации

Програмите за изкупуване на активи ще продължат, докато кризата не премине, обеща управителят на банката Кристин Лагард

Стратегията на ЕЦБ е да остане гъвкава, тоест при нужда може да увеличи размера на покупките или да ги прекрати напълно.
Стратегията на ЕЦБ е да остане гъвкава, тоест при нужда може да увеличи размера на покупките или да ги прекрати напълно.
Стратегията на ЕЦБ е да остане гъвкава, тоест при нужда може да увеличи размера на покупките или да ги прекрати напълно.    ©  Tabrez Syed
Стратегията на ЕЦБ е да остане гъвкава, тоест при нужда може да увеличи размера на покупките или да ги прекрати напълно.    ©  Tabrez Syed
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да ускори изкупуването на държавен дълг през следващите месеци. Целта е да ограничи нарастващата доходност на облигациите, която заплашват да навреди на икономическото възстановяване в региона. ЕЦБ ще продължи да прави нетни покупки на активи по програмата си PEPP с общ размер от 1.85 трлн. евро поне до края на март 2022 г. и при всички случаи, докато прецени, че коронавирусната криза е приключила. Програмите за изкупуване на активи ще продължат, докато кризата не премине, обеща президентът Кристин Лагард.

Сделките по другата програма за покупка на активи (APP) ще продължат с месечен темп от 20 млрд. евро, допълват от ЕЦБ. Европейската институция ще продължи месечните нетни покупки на активи в рамките на APP, колкото е необходимо, докато се приспособи икономиката. Програмата ще приключи малко преди ЕЦБ да започне да повишава основните лихвени проценти.

Очаквано банката запази лихвите без промяна - тези по основните операции по рефинансиране, по кредитите и депозитите остават съответно на 0%, 0.25% и -0.50%. Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не прецени, че перспективите за инфлация се доближават до ниво, достатъчно близко до, но под 2%.

ЕЦБ също така ще продължи да осигурява достатъчно ликвидност чрез своите операции за рефинансиране. По-специално третата програма от целеви операции за дългосрочно рефинансиране (TLTRO III), която е удобен източник на финансиране за банките, подпомагайки банковото кредитиране на фирмите и домакинствата.

Повече и по-бързо

През последните дни ЕЦБ изпитва проблеми с програмата за спешни покупки по време на пандемията (PEPP), след като нетните седмични покупки намаляха драстично в началото на март от 17 млрд. евро през първата седмица до 12 мрлд. през втората. Някои членове на управителния съвет на централната банка като Фабио Панета изразиха мнения за по-висока активност на програмите, докато други икономисти като президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман заявиха, че пазарните условия са благоприятни и не е нужно увеличение в разходите.

Според Лагард "ЕЦБ е отдадена напълно към поддържането на благоприятни условия на финансиране и ликвидност на пазара". На пресконференция след срещата на управителния съвет Кристин Лагард обясни, че през 2020 г. БВП на еврозоната се е понижил с 6.6%, като спадът продължава и през първото тримесечие на 2021 г. Тя добави, че очаква ръст в БВП на региона от 4% през тази и следващата година, като предвижданията са инфлацията да бъде съответно около 1.5% и 1.2% през 2021 г. и 2022 г.

Лагард смята, че различните страни в еврозоната и секторите на икономиката се възстановяват от кризата с различни темпове, а потребителите все още са притеснени за сегашната икономическа обстановка. Тя обаче заяви, че са поставени "спасителни мрежи" както за гражданите и бизнесите, така и за правителствата, които ще гарантират, че финансирането ще продължи безпроблемно дори и в моменти на висока волатилност, инфлация и неочаквани шокове.

Все още няма коментари
Нов коментар