🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Турската икономика с най-голям ръст от 21 години, правителството в Румъния се разклати

И още: Една трета от видовете дървета са застрашени от изчезване, бурята Айда взе девет жертви

Shutterstock    ©  Shutterstock
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Турската икономика с най-голям ръст от 21 години

Какво се случи? Турската икономика се възстановява от пандемията с най-бързия темп от над 20 години. През второто тримесечие ръстът на БВП на годишна база е бил 21.7%. Това се дължи най-вече на потреблението, което пък е оказало натиск върху инфлацията, достигнала близо 19%.

Защо това е важно? Анализаторите отбелязват впечатляващите данни за тримесечието, но смятат, че нарастването на вътрешното търсене не е много стабилно. Турският финансов министър Лютфи Елван коментира, че контролирането на инфлацията и поддържането на стабилността на местната валута остават жизненоважни за устойчивия растеж.

Румънското правителство е заплашено от разпад след уволнение на правосъдния министър

Какво се случи? Премиерът на Румъния Флорин Къцу уволни министъра на правосъдието в сряда вечерта и така постави под въпрос бъдещето на управляващата коалиция. Къцу обвини правосъдния министър Йон Стелиян, че е блокирал проект за модернизиране на инфраструктурата на регионите на стойност 10 млрд. евро. "Няма да приема министри в румънското правителство, които се противопоставят на модернизацията на Румъния и които изнудват правителството", каза Къцу в изявление пред медиите.

Защо това е важно? Уволнението на Стелиян заплашва стабилността на управляващата коалиция, в която влизат Националнолибералната партия на Къцу, УСР-ПЛЮС на Стелиян и партия на унгарското малцинство, които заедно контролират 56% от местата от парламента. След уволнението прогресивната УСР-ПЛЮС оттегли подкрепата си за премиера и призова за разговори за сформиране на ново правителство. Ако преговорите се провалят, УСР-ПЛЮС ще подкрепят вот на недоверие срещу Флорин Къцу.

Още важни новини от света

Близо една трета от дървесните видове в света са застрашени от изчезване, а най-малко 142 вида вече са изчезнали в дивата природа, показва доклад на Botanic Gardens Conservation International (BGCI). В България от общо 117 вида, присъщи за българската дива природа, има само един застрашен - обикновеният конски кестен - и той е с ниска степен на заплаха.

Най-малко девет са жертвите на бурята Айда по източното крайбрежие на САЩ. Губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси обявиха извънредно положение заради рекордните дъждове и силните наводнения, причинени от бурята.