🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Условията за инвестиции в Япония се подобряват

Водещият индекс Nikkei 225 достигна нов 30-годишен връх през последната седмица

Япоснките компании разполагат с близо 3 трлн. долара капитал в брой, който може да използват за най-различни цели.
Япоснките компании разполагат с близо 3 трлн. долара капитал в брой, който може да използват за най-различни цели.
Япоснките компании разполагат с близо 3 трлн. долара капитал в брой, който може да използват за най-различни цели.    ©  Unsplash
Япоснките компании разполагат с близо 3 трлн. долара капитал в брой, който може да използват за най-различни цели.    ©  Unsplash

Противно на очакванията на инвеститорите, японските акции се представят по-добре в сравнение с останалите пазарите глобално (освен в САЩ) от декември 2012 г. ( откакто Шинзо Абе е премиер на страната). Индексът MSCI Japan се покачва средно с 10% от 2012 г. насам в сравнение със 7% ръст на индекса за Европа и развиващите се пазари. Японският водещ индекс Nikkei 225 също достигна рекордни стойности през изминалата седмица, задминавайки предишния рекорд преди 30 години (март 1991 г.). Фундаменталните причини за развитието на икономиката няма да загубят инерция след поемането на поста от новия премиер - Йошихиде Суга. Напротив, изглежда, че Япония е подходящо място за инвестиции, точно толкова колкото и преди осем години.

Бързото икономическо възстановяване, породено до голяма степен от скока в Китай и САЩ, ще продължи да допринася за развитието на японската икономика. Печалбите в Япония са тясно свързани с глобалния ръст, тъй като над половината от приходите в островната държава идват от чужбина, според данни на Gavekal Research. Въпреки че БВП на Япония продължават да е под нивото преди коронавируса, рекордните печалби и износът са показателни за ефекта, който глобалното възстановяване има върху японската икономика. Индикаторите посочват, че очакванията са подемът да се задържи. Според Leading Economic Index в САЩ, японската икономика се развива с 0.5% над очакванията през януари и ще продължи да надхвърля прогнозите до края на годината, тъй като търсенето на японски услуги и продукти остава стабилно.

Както и в останалия свят, японското правителство отпусна сериозни финансови стимули по време на кризата. Фискалният стимул за справянето с кризата в Япония беше огромен - близо 20% от БВП. Потокът от пари на пазара се е увеличил (М2) с 9.4% в сравнение с 2020 г., тоест печатницата за пари работи добре и в Япония. Централната банка продължава да изкупува борсово търгувани фондове, в опит да поддържа инфлацията в разумни граници, като в същото време задържа лихвите по 10-годишните облигации близо до 0%, с което лимитира притесненията за покачване на лихвите (каквито има в САЩ напоследък). Имайки предвид важността на износа за японската икономика, може да се приеме, че отслабването на йената през последните години (в сравнение с други основни валути) е плюс.

Добър капиталов резерв за компаниите

Японските компании, от друга страна, стоят върху огромни количества неизползван капитал. Според местните икономически данни компаниите в страната разполагат с близо 3 трлн. долара в кеш. Корпоративните парични средства представляват 60% от номиналния БВП на Япония. Ресурс, с който потенциално може да се увеличат дивидентите, обратното изкупуване на акции, инвестициите, сливанията, придобиванията и другите инвеститорски дейности.

В геополитически план Япония успя да подчертае ангажимента си за свободна търговия и позицията си на бенефициент на глобалния растеж дори когато взаимоотношенията между САЩ и Китай се влошиха. Като добре развит пример Япония се присъедини към Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, или Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), от ноември 2020 г., укрепвайки търговските си отношения с Китай, като същевременно поддържа връзките за сигурност със САЩ в региона чрез регионални споразумения и съюзи за отбрана. Япония беше един от най-големите бенефициенти на RCEP, тъй като митата бяха намалени върху значителен процент от продуктите, които изнася за Китай. Токио също така е подписала двустранни търговски споразумения със САЩ и Австралия.

Чуждестранните инвеститори изглежда не са впечатлени. Нетните притоци към японски борсово търгувани фондове от декември 2012 г. са близо нула, а последното проучване на Bank of America Global Research Fund Manager показва, че само 8% от инвеститорите сa позитивно настроени спрямо японски акции. Дългосрочният песимизъм около японските акции остава широко разпространен и е съсредоточен около демографската криза и по-ниския потенциален растеж, (същото се отнася и за Европа).

Но това пропуска важна характеристика на японската икономика, като се пренебрегва производителността, която е относително по-добра от европейската. Например данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от 2013 до 2018 г. показват, че производителността на в Япония превъзхожда Франция и Италия и съответства на тази на Германия, а производителността на труда на час е значително над големите европейски държави за този времеви период. Японските компании също са в добра позиция да се възползват от ключови тенденции като дигитализацията, потребителска роботика и Интернет на нещата (Internet of Things).

Потенциални рискове

Един от рисковете за положителната перспектива за японските акции е неочаквана икономическа слабост в САЩ или Китай, която би забавила възстановяването и глобалното търсене. Друг риск е ръстът в глобалния цикъл на бизнес разходи (CAPEX), което е свързано с пандемията (парите, които обикновено се харчат за услуги, се харчеха за стоки). Поради тези причини в краткосрочен план пазарите в Япония може да се представят под очакванията. Ако инфлацията се повиши, съществува риск от страна на Японската централна банка, да отмени лимита от 0% за 10-годишната доходност на облигациите и да повиши лихвите, но това изглежда малко вероятно през следващите няколко години. Важното е, че рисковете не са заплаха за фундаменталните причини, поради които японските акции се представят по-добре от акциите в Европа и на развиващите се пазари през последните няколко години.

Все още няма коментари
Нов коментар