Американският втечнен газ изживява възраждане заради кризата в Европа

Същевременно администрацията на Байдън преследва крайната цел за декарбонизация

Американските износители на втечнен природен газ планират редица проекти, чрез които да извлекат полза от недостига на доставки в Европа и от повишаващите се цени в глобален мащаб. Това се случва, докато същевременно администрацията на президента Джо Байдън твърди, че крайната цел е прекратяване на употребата на изкопаемите горива, пише Financial Times.

Тенденцията бележи обрат за американската индустрия за износ на втечнен газ, която миналата година намали капацитета на фона на пандемията и на все по-големите съмнения в бъдещето на изкопаемите горива в един нисковъглероден свят. Сега обаче от сектора казват, че какъвто и енергиен преход да се случи в дългосрочен план, притесненията от недостига на доставките показват, че има нужда от повече газ от САЩ на глобалните пазари.

Пет нови проекта

Според анализаторите на фона на възвръщане на доверието във втечнения природен газ новите проекти в скоро време ще превърнат САЩ във втория по големина износител в света след Австралия. Амбър Макгула, директор на енергийната консултантска фирма Enverus, очаква до пет нови проекта, включително разширяване на съществуващи съоръжения, да получат зелена светлина в следващите две - три години, като така експортният капацитет на сектора може да се удвои. Но това няма да се случи достатъчно бързо, за да запуши дупката в доставките за Европа през тази зима.

Американското правителство, което отдавна гледаше на увеличаващия се износ на втечнен газ като на геостратегически коз и алтернатива на енергийните доставки от Русия, подкрепя повишаването на експорта за Европа в следващите две години. Но подчертава, че това ще е така, докато преходът към зелена енергия не набере сила.

"Трябва да имаме предвид следващата зима и зимата след това, за да гарантираме, че макар фокусът да е върху енергийния преход, сме готови да задоволим нуждите днес", казва специалният пратеник на Държавния департамент по енергийните въпроси Амос Хощейн.

Сложен процес на балансиране

По думите на Хощейн настоящата криза "осветлява притесненията, които имаме от много години относно доставките в Европа". Но подчертава, че крайната цел за администрацията на Байдън остава намаляването на търсенето на природен газ и декарбонизацията на енергийната система.

"Вашингтон се опитва да гарантира, че през следващите няколко години доставките ще са стабилни и достъпни, като същевременно ускорява прехода. Това е един сложен процес на балансиране", обобщава специалният пратеник на Държавния департамент по енергийните въпроси.