🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция и Испания настояват за промени на европейския енергиен пазар

Европейската комисия ще разгледа ролята на блока в общите поръчки на природен газ и възможностите за разширяване на запасите

Франция и Испания поискаха промени в правилата на европейския енергиен пазар поради непосилните увеличения на цените на електроенергията, които са в тежест за потребителите и стимулират инфлацията. Призивите на Париж и Мадрид за реформи идват след продължаващо повишение на цените на газа, което поражда опасения от енергийна криза в ЕС през зимата.

Икономическият министър на Франция Бруно льо Мер изтъкна като главен недостатък на пазара привеждането в съответствие на цените на електроенергията с тези на газа. Преди среща на финансовите министри от еврозоната в Люксембург в понеделник той заяви, че заедно с Надя Калвиньо, вицепремиер и министър на икономиката на Испания, ще настояват пред ЕК за по-добро регулиране на запасите и реформа на правилата, която да намали нестабилността на цените.

Исканията - обща стратегия, резерви и диверсификация

Испания още през юли призова за промяна на системата на ценообразуване на ЕС, според която те се определят от най-високите цени, които националните мрежи са готови да платят. Миналия месец страната поиска общ план на съюза, който да включва изграждане на стратегически резерви и закупуване на природен газ, за да се противодейства на пазарната мощ на доставчиците. "Европейските предизвикателства изискват европейски отговор", коментира Калвиньо пред Financial Times преди срещата. Според нея съюзът може да "извлече поука от отговора на пандемията и централизираното закупуване на ваксини" и да приложи подобен подход за създаване на стратегически резерв на газ.

Льо Мер подчерта необходимостта от енергийна независимост, като се "диверсифицират енергийните доставки и се намали зависимостта на Европа от страните - износителки на газ, възможно най-бързо". Доставките на газ за ЕС идват в най-голямата си част от Русия - 43.4% през 2020 г., следвана от Норвегия с 20%. Москва вероятно ще доставя допълнителен природен газ на блока, след като "Газпром" наскоро завърши строителството на "Северен поток 2" и се очаква одобрение от германските регулатори, за да заработи. Руският държавен енергиен гигант в понеделник започна да пълни тръбопровода с газ за тестове, пише CNBC.

Повишаването на цените в цяла Европа накара лидерите на някои страни да призоват блока да преразгледа плановете за декарбонизация, които биха могли допълнително да увеличат натиска върху домакинствата.

Общият енергиен пазар на ЕС е създаден през 90-те години на миналия век, за да подпомогне либерализирането на достъпа до пазара за доставчиците на електроенергия и да осигури известна хармония в цените. Правителствата запазват пълен контрол върху своите национални енергийни миксове.

Засега страните се справят поотделно

След срещата на министрите еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони заяви, че Брюксел ще представи пакет от енергийни политики през декември и ще проучи ролята на блока в общите доставки на природен газ, както и възможностите за по-голямо съхранение. Той добави, че мерките на националните правителства трябва да бъдат "временни и да зачитат единния пазар и правилата за държавна помощ".

В Испания, където тарифите за електроенергия за повече от една трета от домакинствата са свързани с високи цени на спот пазара, енергийната криза доминира дневния ред от няколко месеца. В отговор на растящите цени Мадрид въведе налог от 3 млрд. долара върху печалбите на енергийните компании и намали данъците на потребителите. Намеренията на правителството са да използва събраните средства да облекчи ценовия шок върху потребителите, но според енергийните компании този ход ще забави зелените инвестиции и дори може да е в нарушение на европейското законодателство. Длъжностни лица са разкрили пред Financial Times, че комисията преценява дали правителствените мерки са в съответствие с правилата за държавна помощ и пазара на електроенергия.

Калвиньо заяви, че трябва да бъдат използвани всички възможни правни инструменти, за да се намалят сметките за ток и увеличенията на цените на енергийните суровини да не се прехвърлят изцяло на домакинствата и бизнеса. Тя смята, че законът за данъка, в голямата си част вече приет, е напълно съвместим със законодателството на ЕС.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес пътува миналата седмица до Алжир, традиционно най-големия доставчик на газ за страната, за да получи гаранции, че ще запази доставките за Испания на пазарни цени въпреки планираното затваряне тръбопровод, минаващ през Мароко.

В края на септември френското правителство пък обяви, че ще замрази цените на газа и ще намали данъците за електроенергията, за да се справи с растящите цени. Въпреки че Франция основно произвежда електричество от атомна енергия, поскъпването на тока не подмина страната.

Политиката на Брюксел засега е против изменение на правилата за ценообразуване на електроенергията, като длъжностните лица твърдят, че голяма част от скока в цените ще отслабне в началото на 2022 г. Комисията обаче скоро ще публикува доклад с насоки за правителствата какви възможности имат за справяне с кризата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Настояват , ама газ и петрол имат ли ? Тогава ша дуат дорде се стоплят ...

    Нередност?
Нов коментар