Испания обяви мерки за високите цени на електроенергията

Правителството на Педро Санчес е обещало, че гражданите ще плащат същите сметки като през 2018 г.

Санчес: "Сегашните равнища на печалба на енергийните компании са неприемливи."
Санчес: "Сегашните равнища на печалба на енергийните компании са неприемливи."
Санчес: "Сегашните равнища на печалба на енергийните компании са неприемливи."    ©  Reuters
Санчес: "Сегашните равнища на печалба на енергийните компании са неприемливи."    ©  Reuters

Испания обяви временни мерки в опит да смекчи ефекта от скочилите цени на електроенергията за потребителите. Вчера вечерта премиерът Педро Санчес заяви, че данъците върху електричеството ще бъдат намалени с 1.4 млрд. евро до края на годината, а 650 млн. евро ще бъдат взети от извънредната печалба на енергийните компании и ще бъдат "пренасочени към потребителите".

"Вече обещахме, че всички граждани ще плащат същите сметки за електричество през тази година като тези през 2018 г.", коментира Санчес, цитиран от Financial Times. И допълни, че сегашните равнища на печалба на енергийните компании са неприемливи.

Най-обсъжданият политически въпрос

В момента в Испания покачващите се цени на електроенергията са най-обсъжданият политически въпрос. Това оказва натиск върху правителството на Санчес, което и без това изостава в социологическите проучвания, да се задейства. То вече обяви временно намаляване на ДДС върху енергията, но ефектът от този ход не бе съществено усетен заради продължаващото увеличение на цените.

Според Тони Ролдан, директор на Центъра по икономически политики към Esade business school, Санчес трябва да извади голям късмет, за да успее да свали цените до нивото от 2018 г. Той твърди, че "ще трябва да започнем да приемаме, че на фона на климатичните промени цената на енергията ще стане по-скъпа за известно време".

Тъй като потребителите плащат вариращи вместо фиксирани цени, испанските цени на дребно на електричеството са особено тясно свързани с цялостния пазар на електроенергия в страната, който пък зависи от външни фактори, като например втечнения природен газ. Но вдигащите се цени засягат цяла Европа, движени нагоре от фактори като повишеното търсене на втечнен природен газ от Китай, поскъпналите въглеродни кредити и намалените доставки от Русия.

"В Испания хората усещат ефекта, но това не е испански проблем, а европейски и световен проблем. Заради различния начин на функциониране на испанския пазар по-голямата част от останалия свят все още не е усетила това, но рано или късно подобна тенденция ще бъде наблюдавана и в други страни", посочва Анхел Талавера от Oxford Economics.

Не само испански проблем

Наскоро френското правителство заяви, че обмисля да увеличи броя на хората, които получават директни субсидии за разходите си за гориво. Гърция вече обяви, че сформира енергиен фонд за 150 млн. евро, с който да компенсира покачването на цените на електричеството.

По думите на Жулиен Уро от френската енергийна компания Engie без по-голяма яснота за обема на руските газови доставки за Европа през тази зима, цените ще останат високи. "Сега е едва септември и положението е доста притеснително за идващите месеци, когато ще се увеличи търсенето на газ за отопление", казва той.