🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо цената на електричеството в Европа достигна рекордни нива

Причината е в недостига на природен газ и вятърна енергия, комбинирани с високи цени на въглищата и въглеродните емисии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на електричеството в Европа продължава да расте. Това е тренд вече цяла година успоредно с икономическото възстановяване, но през последните седмици стойностите рязко скочиха нагоре. От началото на септември цените на тока на едро в Германия и във Франция са се увеличили с по 36% и 48%. В момента се колебаят около 160 евро на мегаватчас, което е абсолютен рекорд. Във Великобритания цената на тока на едро е скочила до зашеметяващите 385 паунда на мегават час (880 лв. - бел. ред.) спрямо 147 паунда (336 лв.) преди няколко седмици. Какво стои зад този скок?

Един от проблемите е снабдяването с природен газ, с който се генерира около една пета от електричеството на Европа. Недостигът увеличи цената му, а от нея се повиши и тази на електричеството. Около една трета от европейското снабдяване идва от Русия, друга една пета - от Норвегия. И двете държави страдат от нарушения в производството като пожара в рафинерия в Сибир, който причини намаляване на доставките. Европейските купувачи се обърнаха към пазара за втечнен природен газ (LNG), за да запълнят недостига. Там обаче трябва да се състезават с Китай и Япония, където търсенето на LNG се покачва. Между януари и юли вносът на LNG в Европа е бил с 15% по-нисък от обемите от миналата година, посочва Греъм Фридман, анализатор от изследователката фирма Wood Mackenzie. Освен това миналата зима в Европа беше студена и продължи по-дълго от очакваното, заради което складовата наличност сега е с 25% по-ниска от дългосрочното си средно равнище.

Обикновено европейските доставчици на ток реагират на високите цени на газа, като разчитат повече на въглищата. Но тяхната цена също е на рекордно високи нива заради китайското търсене на електроенергия и заради производствени затруднения. Въглеродните квоти в Европа също поскъпнаха рекордно, а при горенето на въглища има повече емисии CO2, което допълнително вдига цената на тока.

Друг фактор е вятърът или по-скоро липсата му. Около една десета от тока на Европа идва от вятърна енергия. В някои държави, включително Германия и Великобритания, обаче делът на вятърната енергия е двойно по-висок. Но тази година въздухът е необичайно неподвижен. В Германия например през първите две седмици на септември произведената вятърна енергия е била с 50% по-ниска от средните петгодишни стойности, обяснява Рой Мануел от изследователската фирма ICIS.

Високите цени на енергията са най-изразени във Великобритания, защото страната е особено зависима от комбинацията на природен газ и вятърна енергия. Двата източника генерират около 60% от британското електричество, почти два пъти повече от средното за Европа. Друг фактор за поскъпването е, че Великобритания е по-малко свързана от съседите си с европейската електропреносна мрежа, която обхваща търсенето и предлагането в целия континент и така прави цените по-малко колебливи. Този проблем се задълбочи миналата седмица, когато интерконекторът между Великобритания и Франция беше затворен заради пожар.

Анализаторите очакват цените да останат завишени през цялата зима, когато потреблението на електроенергия за отопление достига най-високата си точка. Това са лоши новини за европейските потребители, които ще понесат голяма част от увеличението на цените. Някои държави вече се опитват да ги защитят. В Испания кабинетът прокара спешни мерки, с които наложи лимит на цената на природния газ и на печалбите на енергийните компании. Правителството на Италия разглежда как се изчисляват сметките за ток. Но политиците няма да могат защитят потребителите от най-екстремните ефекти от недостига на природен газ. Някои анализатори смятат, че по-студена зима може да доведе и до спирания на тока. И така безобразно високите сметки за ток може да се окажат не най-големият проблем на Европа.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 3
    • + 5

    Обичам природата, фен съм на (умерената) екология, ама в ЕС нещата откъм електроенергия вървят от зле на по-зле, особено с новата политика на съюза. Извинявайте, ама ще плащаме (някакви) въглеродни квоти, ще спираме ТЕЦ-овете и АЕЦ, ама изобщо не сме готови да заместим изградените мощностти с нови еко такива. И как чиновниците в Брюксел си представят, че ще я караме за напред? Да стоим на студено и тъмно, ама и да плащаме от скъпа прескъпа енергия ли? Ще има бунтове, тепърва, така няма как да продължаваме. Зелената политика е нещо хубаво, но когато е реалистична, а тази на ЕС не е, колкото и да се опитват да ни убедят в противното...

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 3

    Грета Тумберг харесва това ...

    Нередност?
  • 3
    qql18643076 avatar :-|
    Tihomir Todorov

    Дано пазара се стабилизира защото иначе ни чака много тежка зима.

    Нередност?
Нов коментар