🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция замразява поскъпването на газа и електричеството до пролетта

Мярката цели да облекчи натиска над потребителите от поскъпването на енергията в Европа

   ©  Цветелина Белутова

Франция ще замрази вдигането на цените на газа и електричеството, за да облекчи натиска от поскъпването на енергията в Европа. Това обяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Financial Times. Мярката следва вече планирано повишаване на цената на газа с 12.6% от петък, но след това правителството ще замрази всяко последващо поскъпване до април.

Кастекс заяви още, че управляващите ще ограничат до 4% увеличението на цената на електричеството, което трябва да стане през февруари, като намалят таксите върху електроенергията.

Рискът от нови "жълти жилетки"

На фона на задаващите се през април президентски избори правителството е наясно какъв риск крие недоволството на потребителите от високите цени. Целта му е да избегне повторение на събитията от 2018 г., когато т.нар. жълти жилетки излязоха на протест заради поскъпването на енергията и правителственото предложение за вдигане на акцизите върху горивата с оглед на борбата срещу климатичните промени. Очакванията са, че цената на електричеството ще продължава да расте до пролетта на 2022 г. и в момента енергийната политика на страната е "гореща" тема в дебатите на кандидатите за президентския пост.

Правителството вече обяви извънредни енергийни субсидии от 100 евро за 5.8 млн. бедни домакинства във Франция, което съставлява 580 млн. евро правителствени разходи. Кастекс коментира, че ако мярката за замразяване на енергийните цени не спомогне достатъчно за облекчаването на французите, управляващите ще обмислят увеличаване на това плащане.

Правителствени мерки

От министерството по околната среда обявиха в четвъртък, че цената на електричеството е трябвало да се вдигне с 12% в началото на 2022 г. за 70% от домакинствата. Процентът сега е ограничен до 4, като по-високата цена се компенсира от по-ниските данъци върху електричеството.

Същевременно около 3 млн. домакинства, които използват газ и не плащат фиксирана цена, е трябвало да платят увеличение от 15% на сметките си от 1 ноември плюс повишаването от 12.6% от петък. Но това в момента е замразено, като няма да има допълнително вдигане на цените след 1 октомври до падането на глобалните цени, което засега се очаква през март-април.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    Защо не замрази въглеродните квоти?

    Нередност?
  • 2
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Така френските етатисти ще предизвикат режим на тока. Ако цената не е достатъчно висока потреблението ще е голямо и ще се наложи изключване.

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан

    И аз замразявам цената на хляба и от утре ще го КУПУВАМ за не повече от 10 ст. А дали някой ще ми го продаде на тази цена!
    Как се замразява парно определяна цена бе комунисти такива?

    Нередност?
Нов коментар