Защо природният газ поскъпва навсякъде

Причините са необичайното време и прекъсванията на доставките

Недостигът на природен газ по света става все по-осезаем. Цените на електроенергията в Германия и Франция скочиха с около 40% за последните две седмици. В много страни, включително Великобритания и Испания, правителствата бързат да предприемат спешни мерки, за да защитят потребителите. Някои фабрики временно спират да работят - от предприятия за обработка на алуминий в Мексико до заводи за торове във Великобритания. Пазарите са ужасени. Един търговец споделя, че ситуацията е като световната финансова криза, но при суровините. Дори в САЩ, които са най-големият производител на природен газ в света, лобистки групи призовават правителството да ограничи износа на втечнен природен газ (LNG), чиято цена се е покачила до 25 долара на милион британски топлинни единици (mBTU), което е ръст от 65% за последния месец.

Плетеница от фактори

В известен смисъл кризата има дяволски сложни причини, с плетеница от фактори от геополитиката до предпазното презапасяване в Азия, които изстрелват цените. Погледнато от друг ъгъл, причините са прости: енергийният пазар със съвсем тънки предпазни буфери е станал силно чувствителен към смущения. А намалените инвестиции в изкопаеми горива означават, че по-високата волатилност ще се задържи.

Недостигът изненада почти всички. През 2019 г. имаше много газ на международния пазар благодарение на новите заводи за втечнен природен газ, които заработиха в Америка. Когато пандемията от ковид настъпи и локдауни ограничиха търсенето, голяма част от излишния газ отиде за запасяване на Европа. Това беше добре дошло миналата зима, която беше особено студена в Северна Азия и Европа. Ниските температури повишиха нуждата от отопление. В Азия цените на газа нараснаха четири пъти за три месеца. Купувачите, като например националните газови компании, обърнаха поглед към пазара на LNG, за да допълнят доставките. Големи количества, предназначени за Европа, бяха пренасочени към Азия. Европа, напротив, изчерпа резервите си. Цените на Стария континент вървяха само нагоре.

Тази година странното време отново се прояви. В допълнение на нарастващото търсене на газ в Азия дойде горещо лято. Регионът приема почти три четвърти от световния внос на втечнен природен газ според финансовата фирма AllianceBernstein. Китай е начело благодарение на бързото си икономическо възстановяване. През първата половина на 2021 г. производството на електроенергия там скочи с 16% в сравнение с предходната година. Три пети от енергийния баланс на Китай се генерират от въглища; една пета идва от хидроенергия, но нейното производство беше ниско поради суша. Търсенето на въглища спадна отчасти поради екологични политики, като например замяната на котли на въглища с такива на газ. Инвестициите в добива на въглища също бяха ниски. Така трябваше повече да се разчита на природен газ. През първата половина на годината производството на електроенергия чрез газ нарасна по-бързо от това чрез въглища или хидроенергия. Вносът на LNG в Китай се увеличи с 26% спрямо предходната година.

Недостигът изненада почти всички.

В други страни също се наблюдава по-голямо търсене, отчасти поради топлото лято в Азия. Освен това Япония, Южна Корея и Тайван пълнят газовите си хранилища. В същото време сушата в Латинска Америка, която генерира половината от мощността си от хидроенергия, увеличи нуждата от газ там. Търсенето на втечнен природен газ в региона почти се е удвоило през последната година.

По-ниско предлагане на LNG

Нарастващото търсене обаче е посрещнато с по-ниско предлагане на LNG. Поредица малки прекъсвания намалиха глобалното производство. Някои от тях бяха причинени от работа по поддръжката, отложена по време на пандемията. Други, като пожар в норвежки завод за LNG, не бяха планирани. Всички тези смущения заедно доведоха до намаляване на глобалните доставки на втечнен природен газ с приблизително 5%, изчислява Майк Фулууд от Оксфордския институт за енергийни изследвания (дъщерята на Фулууд работи в The Economist).

Със "засмукването" на втечнен природен газ към Азия остана по-малко за европейските купувачи. Вносът му в Европа е с около 20% по-малко в сравнение с миналата година. Запасите са с около 25% под дългосрочната им средна стойност. Производството на газ също така е намаляло във Великобритания и Нидерландия. Анализаторите очакваха руската "Газпром", която доставя една трета от европейския газ, да компенсира разликата. Но макар че изпълни всичките си дългосрочни газови договори с Европа тази година, компанията не е продавала допълнителни количества на спот пазара. Някои подозират, че така "Газпром" цели да ускори пускането на големия газопровод "Северен поток 2".

Особеното време засегна Европа и по други начини. В северозападната част на континента въздухът беше спокоен и намали генерирането на ток от вятър. В Германия например през първите две седмици на септември производството на вятърна енергия беше с 50% под средното за пет години. Освен това европейските комунални услуги обикновено реагират на високите цени на газа, като използват повече въглища. Но тяхната цена също е на почти рекордно високи нива поради търсенето на електроенергия и затрудненията в производството. Цената на европейските разрешителни за въглерод също е рекордно висока. Те дават на притежателя правото да отделя определено количество парникови газове. Тъй като изгарянето на въглища отделя повече от това на природен газ, скъпите разрешителни за емисии добавят още повече към цената.

Американският пазар на газ отговори на международното търсене. През първата половина на годината САЩ са изнесли около една десета от произведения природен газ, което е 42% увеличение спрямо предходната година по данни на правителствената статистическа агенция Energy Information Administration. Но дори там да се произвеждаше повече, това нямаше да е достатъчно да се балансира международният пазар на втечнен природен газ. Съоръженията за LNG в САЩ работят почти на пълен капацитет. Същото се отнася за съоръженията за втечняване в други големи страни, произвеждащи газ, като Австралия и Катар. Увеличаването на производството на LNG е възможно (Катар планира да разшири капацитета си с 50%), но това отнема години.

Какво би могло да охлади пазара в краткосрочен план? Една от възможностите е намиране на заместители. Това започна да се случва на някои места. Европа гори повече въглища, отколкото по това време миналата година. Някои електроцентрали в Пакистан и Бангладеш преминаха от LNG на петрол. Друга възможност е да се увеличи предлагането от Русия. Не е ясно обаче колко повече може да произвежда Русия. Последният шанс е да има по-топло време, но метеоролозите вече прогнозират студена зима. Малко вероятно е цените на газа скоро да се приземят.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 8
    • + 1

    Аз сега като видях кораб си помислих ето статия за заседнали кораб край Камен бряга. Радетелите за чиста природа, за екология не ги интересува задава ли се мини еко катастрофа на българския бряг или не. Явно е, че не искате да сте критични към радевото служебно правителство и ще оставите ето така да стане екологичното замърсяване там. Какво толкова, по -важно е задаващото се участие във властта. Няма сега да си разваляте отношенията!

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 4
    • + 1

    Съществената причина за сегашната инфлация е неправилният метод за временно предоставени пари за ползване.
    Запазване на допусканата парична грешка увеличава инфлацията.

    Сега обществеността коментира инфлацията (последицата), а е с мълчание за съществената причина.

    Нередност?
  • 3
    ess1486062088516348 avatar :-|
    Христо Иванов
    • - 7
    • + 3

    А някой спомня ли си когато експерти,макар и плахо,предупреждаваха ,че ще изпаднем в криза за електроенергия и че трябва да построим АЕЦ Белене?А спомняте ли си как сума ти продажници,обслужващи чужди интереси тръбяха за гьолове и всячески се опитваха да включат американци като задължително условие да се построи? Е,сега ще търпим последствията,но както винаги,ще го отнесат обикновените хора,

    Нередност?
  • 4
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#] от "":

    АЕЦ Белене беше просто огромна корупционна схема. До последно не се разбра колко ще струва и как ще се построи. Типични герберско-руски схемички. Иначе е хубаво да имаме колкото се може повече АЕЦ-и.

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-?
    Кнб

    Ами едно село с много пенсионери заделяло за път. Но дошъл нов кмет с обещания за подмладяване на пенсионерите, взел парите за пътя и ги дал на пенсионерите за да се радват и да се почувстват по-млади. И всеки пинсионер имал два пъти повече пари. Та пита се в задачката: как се е изменила цената на писаните бастуни в селото. По-евтини ли са станали?

    Нередност?
Нов коментар