Турската опозиция се надява закъсалата икономика да сложи край на управлението на Ердоган

Анализатори прогнозират, че предсрочен вот може да се проведе през първата половина на следващата година

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган има проблем. Той се сблъсква с все повече сигнали, че неговият индивидуалистичен подход към икономиката на страната не работи. Растежът на БВП изглежда добре на хартия, но това не се превръща в повече работни места, инфлацията достигна почти 20% през септември, а националната валута се обезценява, пише Financial Times. Освен това подкрепата за неговата Партия на справедливостта и развитието (AKP) спадна с около 10 процентни пункта от парламентарните избори през 2018 г. насам и стигна 30 - 33%.

"Основната причина е икономиката. В момента има голяма група от хора, която не може да покрие основните си нужди. Около 30% от електората не може да се справи. Това е фундаменталната причина защо хората изоставят AKP", казва Озер Сенкар от социологическата агенция Metropoll.

Надежди за опозицията

Турската опозиция е обнадеждена. Дори някои да я обвиняват, че живее в илюзия, тя смята, че проблемите в икономиката ще спомогнат за свалянето на Ердоган от власт. Следващите избори са насрочени за 2023 г., но някои анализатори прогнозират, че предсрочен вот може да се проведе още през първата половина на следващата година.

Същевременно турският президент изглежда, че или не може, или не иска да послуша призивите за промяна на курса. През октомври той изуми пазарите за пореден път, когато централната банка на страната намали лихвените равнища на фона на покачваща се инфлация и то във време, в което световните централни банки започват да вдигат лихвите. Рискованият ход доведе до нов спад на националната валута, а само дни по-късно Ердоган мина по ръба на най-тежката дипломатическа криза от десетилетия, като нареди експулсирането на 10 западни посланици, призовали за освобождаването на затворен филантроп. След което все пак се отказа от намерението си.

"Вътрешната политика, външната политика, икономиката - всичко върви от зле към по-зле. Все още има шанс за обрат, но има само един човек, който може да го направи. И това зависи от него", твърди бивш министър от AKP, пожелал анонимност. Но критиците на Ердоган смятат, че той се е изчерпал откъм енергия и идеи и вече се задава промяна. Според тях силно централизираният президентски пост, въведен от турския лидер преди три години, не може да даде решение за нарастващите проблеми в страната.

Фокус на всяка цена върху растежа

МВФ прогнозира, че БВП на Турция ще се увеличи с 9% през тази година, което я поставя преди Китай. Но дори най-големите бизнес асоциации в страната предупреждават, че фокусът на всяка цена на правителството върху растежа вреди на страната. Увеличаването на заплатите не успява да компенсира голямата инфлация. Домакинствата с ниски доходи са най-силно засегнати от придружаващия спад в жизнения стандарт. Равнището на бедността, което намаля чувствително в началото на управлението на AKP, започна отново да се вдига през 2019 г. след тежката валутна криза, довела до рецесия и до загубата на 1 млн. работни места.

По думите на Рефет Гюркайнак от университета Билкент в Анкара е обидно за обществеността да се твърди, че икономиката е в разцвет на фона на цялостната ситуация: "В своето ежедневие хората виждат безработица, огромна инфлация и подкопаване на покупателните възможности. Техният живот очевидно не се подобрява, а дори се влошава".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Икономиката глупако ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Предният първосигнален преразказ от FT. Що така? След Росен Босев не остана ли някой да пише смислено?

    И по темата: въпреки упоритите старания, не е е открита пряка зависимост между много желаното и реално случващото се.
    Обикновено надащите се си остават с мераците.
    Защото:

    Първо: не може да се говори за "турскаТА опозиция" еди какво си, защото на български език членната форма в този случай подчертава множеството/единството на "турскаТА опозиция", което в действителност не отговаря на истината. Няма никакво единство!

    В Турция има към 50 непредставени в Меджлиса партии и 9 представени, от които само две - ПСР на Ердоган и ПНД на Девлет Бахчели са управляващи.

    Опозиционните на Ердоган/Бахчели партии в Меджлиса, освен по темата Ердоган, са разделени по всичко останало. А, единни са и по отношение стигмата към кюрдите. В този смисъл ако Ердоган не реши да се самосвали, няма как "турскаТА опозиция" да го направи. Поне не в обозримо бъдеще.

    Защото, като всеки роден политик, Реджеп Т.Е. направи в годините няколко постепенни стратегически стъпки и то като по учебник.

    1. В рамките на 15 г. преформатира Турция от предимно западническа неразвита страна в умерено ислямска индустриална държава. Формално едното - конфесията, няма нищо общо с второто - индустриализацията, но това е само на пръв поглед, защото отдавайки превес на традиционнаата религия и традиционните ценности, изповядвани от поколения турци, заедно със силната армия и самочувствието им, че са наследници на древна империя, постепенно Ердоган преформатира мисленето им - от паневропейско към силно националистическо.

    2. Неуспешният Натовски опит за преврат през юли 2015 позволи на Ердоган да прочисти от десетки хиляди всякакви противници на линията си държавната администрация, армията, съда, университетите - ВСИЧКО!

    3. Във вътрешнополитечески план след успешния референдум за промени в Конституцията и президентска република Турция премина в режим на делегирана демокрация, когато президентът обладава достатъчно власт. Ердоган постепенно усили контрола върху вътрешната и външната турски политики без да разрушава нейната демократична структура.

    4. Във външнополитически план агресивните действия в Сирия, Ливан, Арцах, Кипър, Гърция, който никой западен политик не би и помислил да предприеме, опъването му на американските президенти и еврочиновниците дава невероятно самочувствие на турските граждани. И подкрепа за Реджеп. Огромна подкрепа!

    Та в тоя смисъл последното нещо, което бих посегнал да чета за Турция са англосаксите и преписвачите им от Капитал.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    За коментар [#1]
    ПОредният първосигнален...

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Ердоган е човека! Нека продължава да съсипва Турция! Това съвпада отлично с националния ни интерес и историческата справедливост.

    Нередност?
Нов коментар