С колко се покачват цените в Турция

В зависимост от това кого питате, инфлацията е или около 17%, или 40%

По-рано това лято турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е помолил управителя на централната банка - четвъртият, когото назначи за две години, да започне да намалява лихвите. Г-н Ердоган дори посочи дата за началото на цикъла на по-разхлабена монетарна политика. "Трябва да дочакаме юли, август, за да започнат да намаляват лихвите", каза той. Може да се наложи да чака много по-дълго.

Седмица преди заседанието на централната банка за определяне на паричната политика, на 14 юли статистическият орган на страната (TUIK) разкри, че инфлацията се е увеличила до 17.5% през юни, надминавайки дори най-песимистичните прогнози. Това е повече от три пъти над целта на централната банка за инфлация от 5% и близо до основната лихва по заеми, която е 19%. В този случай банката нямаше друг избор, освен да запази лихвените проценти непроменени. Почти със сигурност ще направи същото през август.

Мнозина турци са убедени, че положението е дори по-лошо, отколкото предполагат данните. Според скорошно проучване над 83% смятат, че истинският процент на инфлация е по-висок от официалния. Inflation Research Group, независима група учени, смята, че тя е около 40%. Собственият индекс на групата разчита на данните за цените, събрани от онлайн търговците на дребно и актуализирани няколко пъти на ден, казва Вейсел Улусой, академикът, ръководещ проекта. Кошницата със стоки се припокрива до голяма степен с тази на TUIK, но изключва артикули като алкохол, образование и здравеопазване, където правителството е в състояние да контролира цените. Г-н Улусой твърди, че ценовият му индекс е по-добре съгласуван с потребителските и пазарните настроения.

Той и неговите колеги могат да бъдат изправени пред съдебни обвинения. През май TUIK подаде наказателна жалба срещу изследователите, твърдейки, че метаданните на уебсайта им не отговарят на правните стандарти. Групата "дезинформира обществеността" и "подкопава доверието в официалната статистика", се казва в жалбата. Това доверие, изглежда, отдавна е изчезнало.

Захранвана от стимулиращите програми и нарастващото търсене, инфлацията се покачва в повечето икономики. Но проблемът на Турция има много по-дълбоки корени. Двуцифрената инфлация се задържа преди четири години в резултат на евтини кредити, лоша парична политика и валутна криза и оттогава не отслабва. Това възроди страховете за връщане към 70-те години на миналия век, когато инфлацията се задържа близо 20% в продължение на няколко години, само за да се взриви до трицифрени стойности. Бяха необходими още три десетилетия и болезнена икономическа криза през 2001 г., за да се понижи под 10%.

Централната банка обещава да държи цените под контрол. Но под натиска на г -н Ердоган тя ще повиши лихвите само в краен случай и вероятно твърде късно. "Ако не можем да контролираме инфлацията на сегашните нива, може да загубим контрол", предупреждава Керим Рота, бивш служител на финансовото министерство и един от основателите на новопоявила се опозиционна партия. Г-н Рота казва, че запазва известна вяра в официалните данни. "Но дори и с числата на TUIK, казва той, това е катастрофа."

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    На кой му пука за цената на лука у съседите !?

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Само като се замисля, че се надявах да го изпревратят този Ердоган! По-добър курс към икономическо самоунищожение на Турция не можеше да се случи без него. Дано сменя управителите на централната банка и сваля лихвите още дълго време!

    Нередност?
  • 3
    turkuaz_agencia avatar :-|
    turkuaz_agencia

    Ще се оправят, не ги мислете.

    Нередност?
Нов коментар