🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в Турция стана причина за съдебни спорове

Държавният статистически институт съди независима изследователска група, която представя доста по-различни данни

Ердоган е привърженик на ръчното управление на икономиката
Ердоган е привърженик на ръчното управление на икономиката
Ердоган е привърженик на ръчното управление на икономиката    ©  Reuters
Ердоган е привърженик на ръчното управление на икономиката    ©  Reuters

Турската лира се обезцени значително, а всеки гражданин е усетил инфлацията в страната през последните три години. Тези граждани обаче няма как да са сигурни за темпа на инфлацията, тъй като Държавният статистически институт (ДСИ) предоставя едни данни, а независими проучвания - други. Личната преценка е трудна, тъй като хората виждат, че покупателната им способност намалява, но е трудно да кажат с колко. Според ДСИ инфлацията е 19.6% през август на годишна база, докато Изследователска група за инфлацията (ИГИ) смята, че е 40%. Именно поради тази стряскаща разлика в изчисленията ДСИ заведе дело срещу ИГИ, които ежедневно сравняват цените на различни продукти онлайн. ДСИ отправя обвинения за незаконни практики, като от държавната структура искат ИГИ да представи методологията на проучването си, съобщава Financial Times.

"Нашата цел не беше да се изправим директно срещу TurkStat, нито пък да създаваме алтернативно измерване на темпа на инфлацията. Но поляризацията е навсякъде в Турция, дори в статистиката", смята Вейсел Улосой, ръководител на ИГИ, а също така и преподавател в частния Yeditepe University. Той добавя, че тяхното проучване е публикувано в научно списание и то е било проверено от други експерти. Според него извършената проверка преди публикацията обезсмисля обвиненията на ДСИ. Финансовият министър Лютви Елван призова хората да игнорират констатациите на ИГИ, като се аргументира с това, че групата се стреми да "оклевети" TurkStat. "Те нямат право да подвеждат хората и ще получат съответния отговор в съда", каза той в телевизионно интервю по-рано тази година. Елван отрече всякаква политическа намеса в TurkStat.

Ръст, който не се усеща

През второто тримесечие Турция отбеляза най-големия си икономически растеж за повече от две десетилетия. Въпреки това много от гражданите не усещат ефекта от този растеж, сочи проучване, проведено през август, а причината за това е именно инфлацията. Безработицата продължава да е висока, като нивата й за юни са 10.6%, което е 4 млн. души. Тези разлики между официалните данни за икономическия ръст и реалното усещане на хората ги карат да се съмняват в искреността на правителството и неговите агенции. Metropoll установи, че 82% от анкетираните не вярват на отчетения спад на инфлацията на TurkStat до 16.6% през май. Според социологическата агенция Raporu подкрепата за партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, Партията на справедливостта и развитието (ПСР), е паднала до невижданите 29.9%. Подходът на Ердоган към икономиката, изглежда, няма да помогне това доверие да се повиши. Той винаги се е славил с пряк контрол върху икономиката - в последните две години три пъти е сменян управителят на Турската централна банка, тъй като нито един от тях не успява да свали лихвите достатъчно бързо, колкото Ердоган иска. Президентът е твърд привърженик на идеята, че високите лихви причиняват инфлацията, а не я спират. Най-новият управител на Турската централна банка - Шахап Кавджъоглу, споделя това нетрадиционно виждане на Ердоган, а в четвъртък банката неочаквано намали лихвите. Кавджъоглу беше под натиск от президента да намали лихвите, като досега не се беше поддавал на него, но след изказването му, че банката ще използва по-нисък показател на основната инфлация, ситуацията се промени. Комисията по паричната политика намали ключовата седемдневна обратна репо лихва със 100 базисни пункта до 18%. Всички с изключение на един от 23-те икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че лихвата ще остане 19%.

За покачването на цените в Турция Ердоган обвинява "лакоми търговци". Правителството праща инспектори по супермаркетите, които да следят за подобни практики. Атила Йесилада, анализатор в Global Source Partners, смята, че това е опит за спиране на симптомите, а не решаване на проблема. "Ограничаването на инфлацията изисква много по-високи лихвени проценти и съкращаване на бюджетните разходи. А инфлацията на храните се дължи на структурни проблеми, които изискват повече време, отколкото ПСР има, за да спечели на следващите избори", заяви той пред Financial Times.

"Ердоган, както всички политици, иска ниска инфлация, растежът на БВП да изглежда висок, лихвените проценти да бъдат намалени", казва Стийв Ханке от John Hopkins University. Той отбелязва, че убеждението на Ердоган, че високите лихвени проценти причиняват инфлация, прави много трудна борбата с инфлацията в страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    etiboko avatar :-|
    Eti Amcık Ağızlı
    • + 3

    На Ети Мамул от кога му разправям,че Турция е банкрутирала ислямска кочина при глупака Ердоганчо и,че данните за инфлацията,безработицата се манипулират и фалшифицират,за да се хванат балъци като Ети Мамул..

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Рекорден растеж на БВП, друг път! Рекорд на какво? На номиналния ръст?

    Та номиналният ръст зависи от инфлацията! Като извадиш от "рекордния ръст" инфлацията, ще излезе че българският растеж е по-голям.

    През 2013 г., БВП на Турция е 957 млрд. долара. За 2019 г. е 761 млрд. долара. Това е преди инфлацията.

    Вадете си сами изводите за икономическото чудо на Ердогания....

    Нередност?
  • 3
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    ердоган е тъпо изкуфело старче, което си няма никаква представа от икономика. Ама никаква.

    Нередност?
Нов коментар