Полша предупреди ЕС да вземе под внимание газовата криза в Молдова

Варшава отново се противопостави на нарастващата зависимост от руския газ

Газовата криза в Молдова е предупреждение за Европа за опасностите от прекалената зависимост от "Газпром", обяви директорът на полската газова компания PGNiG Павел Майевски. Миналия месец Молдова обяви извънредно положение, след като руската компания намали доставките на газ към страната до 1/3 и повиши двойно цената, след като изтече срокът на договора за доставка. Миналия петък Молдова сключва нов 5-годишен договор с "Газпром".

Financial Times съобщава, че запознати с преговорите казват, че "Газпром" изисква от новото правителство в Кишинев политически отстъпки в замяна на по-евтин газ. Копие на новия договор, до което медията е имала достъп, показва, че Молдова е трябвало да направи отстъпки. "Газпром" отхвърлят тези обвинения и казва, че преговорите са протекли "изцяло при търговски условия".

По думите на Майевски тази ситуация трябва да послужи като предупреждение за континента, който получава 35% от газовите си доставки от Русия. Той също така предупреждава, че газопроводът "Северен поток 2", който чака одобрението на Германския енергиен мрежов регулатор, за да влезе в действие, ще застраши Европа.

"Ситуацията в Молдова е символична, защото показва пред какво би могла да се изправи Европа, която до голяма степен оставя своята газова инфраструктура в руски ръце", казва той пред Financial Times. "Това е доказателство на това, което казвахме месеци наред: за съжаление интересите на основния газов доставчик от изток се налагат твърдо. "Газпром" не е приятел на Европа."

Преди да подпише новия си договор, Молдова сключва споразумение с PGNiG за доставка на близо 2 млн. куб. метра газ. Това количество е много малко спрямо годишната консумация на страната, но Майевски казва, че при необходимост от PGNiG са готови да доставят още.

Критики към "Газпром"

Освен за ситуацията с Молдова "Газпром" е подложена на критики и защото ограничава доставките на газ към Западна Европа само до тези, договорени чрез дългосрочни договори. Освен това компанията източва своите европейски хранилища до необичайно ниски нива преди началото на зимата. Според критици тези действия водят до изостряне на енергийната криза. Русия отхвърлят обвиненията, че използва газа като политическо средство.

Въпреки опитите за убеждение от страна на Русия Полша продължава да се противопоставя на "Северен поток 2", твърдейки, че той ще засили зависимостта на Европа от руския газ. По думите на Майевски страната е предала 600 страници със съмнения относно газопровода на германския икономически министър, но са останали "изключително изненадани", че от министерството са ги разгледали за по-малко от четири работни дни и са дали своето одобрение за проекта. Той също така добавя, че при необходимост от PGNiG са готови да започнат правни действия, за да защитят своите интереси.

Според германския икономически министър Петер Алтмайер дейността на "Северен поток 2" няма да застраши европейската енергийна сигурност.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Манипулация като по учебник! Няколко полуфакти и торба внушения.
    Не схванах каква е връзката между газа за Молдова и Полша. Но тъй като и много други неща не схванах, не се впечатлих.

    И все пак не е нормално в да няма нито дума, че:
    - на 1 окт 21 г все пак изтича петгодишдългосрочен договор за доставка на газ и в Молдовагаз е нормално някой да ги следи тия работи;
    - задълженията на Молдовагаз към Газпром по изтеклия довор
    са 709 млн $, които са разсрочени в новия;
    - през октомври Молдовагаз купува от Полша и Румъния газ по 790 $/1000 м3;
    - през октомври от този газ са били отрязани молдовските приднестровски области, населени с компактно рускоезично население. Вероятно необходимостта от захранване с газ на Приднестровието се смята за "политически натиск", но посоката му видимо е обратна - притискана е Русия;
    - потреблението на газ в Молдова на годишна база е 2,9 млрд м3, като Приднестровието ползва 1,6 млрд м3;

    Всички тези факти са от свободни източници в мрежата. Никак не е трудно да се намерят. Те дават съвсем друга логика на сагата с молдовския газ.

    Стига целта на Бонкин да не е стандартната Капитал-ска манипулация.
    А е.

    Нередност?
  • 2
    ivanejohn avatar :-|
    Ivan eJOHN
    • - 3
    • + 1

    35% от Газпром е много.

    Добре ама колко трябва да бъде?
    Защо европейската комисия не забрани - сложи квоти - да се купува от Газпром?

    И всеки да се оправя, да купува от който друг може да доставя - Норвегия, Алжир, Катар, САЩ.

    Само приказват, не може така!!!

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#] от "":

    Иване, Европа и сега може да купуват газ отвсякъде, даже и от Австралия. Проблемът са цените. И руските по традиция са най-ниски.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    P.S. Всъщност съм благодарен на Капитал, че ме обогатява.
    Иначе хич не ми е проблем каква е газовата сага в Молдова, но след несръчния преразказ от FT с елементи на криминале: газетата има договора, в който е залегнал политическия дектат, ама странно защо не го назовава, поотворих тук-там, за да науча как стоят нещата в действителност.

    И сега, както и в 99.9% от случаите с подобни Капитал-фейкщини, истината и разказаното нямат допирни точки.

    Нередност?
Нов коментар