🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Северен поток 2" все още може да саботира германско-американските отношения

Руският тръбопровод е единствената проблемна точка в иначе приятелските отношения

Освен нарастващият натиск от американския Конгрес, в средата на ноември германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на газопровода.
Освен нарастващият натиск от американския Конгрес, в средата на ноември германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на газопровода.
Освен нарастващият натиск от американския Конгрес, в средата на ноември германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на газопровода.    ©  Reuters
Освен нарастващият натиск от американския Конгрес, в средата на ноември германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на газопровода.    ©  Reuters

Олаф Шолц и Джо Байдън изглежда са предопределени да имат толкова сърдечни отношения, колкото Ангела Меркел и Барак Обама. Бъдещият германски канцлер и американският президент са атлантисти в лявоцентристкия си политически спектър, които са отдадени на борбата с изменението на климата. Шолц нарече Америка "най-близкия и важен партньор на Европа". Като финансов министър той се разбираше добре с администрацията на Байдън.

Въпреки това една геополитическа главоблъсканица хвърля голяма сянка върху отношенията им. "Северен поток 2", наскоро завършеният 1230-километров подводен газопровод от Русия до Германия, среща яростна съпротива от Конгреса на САЩ. Байдън също се противопоставя на него, но се отказа от санкции през май, за да избегне спор с близък съюзник. Ако републиканските сенатори получат каквото искат, той все пак може да бъде принуден да ги наложи.

Водени от сенатора от Тексас Тед Крус, републиканците в Сената настояват за нови санкции чрез изменение на Закона за разрешение за национална отбрана (NDAA). На 1 декември Сенатът трябваше да гласува 21 изменения в NDAA, включително това, включващо санкциите за "Северен поток". Но гласуването беше отложено, тъй като републиканците се опитаха да добавят още поправки. Круз и неговите съюзници също блокират назначаването на няколко десетки дипломатически служители, включително американските посланици в Германия, Израел и Египет, за да засилят натиска върху Байдън.

Доводите

Много американски законодатели се противопоставиха на "Северен поток", откакто руският държавен газов гигант "Газпром" обедини усилията си с пет европейски енергийни компании през 2015 г., за да го построи на цена от 9.5 млрд. евро (11 млрд. долара).

Те се безпокоят, че новият газопровод, който удвоява капацитета на Русия за износ на газ за Германия, ще увеличи зависимостта на Европа от руската енергия. Те се притесняват, че това ще лиши Украйна (и Полша) от транзитни такси от около 2 млрд. долара годишно от съществуващите тръбопроводи, които преминават през тяхна територия, и ще улесни Русия да намали доставките през зимата за Източна Украйна. И твърдят, че сегашната инфраструктура вече осигурява достатъчен капацитет за енергийните нужди на Европа. Американското противопоставяне спрямо Северен поток допълнително се подхранва от натрупването на военни сили на Русия на границата ѝ с Украйна.

Германците твърдят, че газопроводът не представлява заплаха за Украйна, стига да се приложи така нареченото "съвместно изявление". Това е споразумение, което напускащият Ангела Меркел и Байдън сключиха през юли, в което Германия обеща да предприеме действия, включително да наложи санкции на ЕС, ако Русия използва енергията като оръжие срещу Украйна. Изявлението също така предвижда, че Русия трябва да спазва споразумението си за транзит на газ с Украйна и да го удължи след 2024 г. с до десет години. Германия назначи специален пратеник, който да помогне за предоговарянето на споразумението за транзит.

Нови проблеми

Въпреки това газопроводът се сблъсква с нови проблеми. Освен нарастващия натиск от Конгреса в средата на ноември германският енергиен регулатор спря процеса по сертифициране на газопровода. В него се казва, че за да получи лиценз за експлоатация, консорциумът "Северен поток" трябва първо да регистрира германско дъщерно дружество съгласно германското търговско законодателство, което ще доведе до забавяне.

Обширното коалиционно споразумение на Германия не споменава директно "Северен поток". В него се казва само, че европейското енергийно законодателство "се прилага за енергийни проекти в Германия". Аналена Бербок, съпредседател на Зелената партия, която скоро ще бъде външен министър, е отявлен критик на газопровода. Миналия месец тя обвини Русия, че се опитва да изнудва германското правителство да позволи на "Северен поток" да започне да работи, като поддържа високите цени на газа. И все пак в крайна сметка вероятно Шолц ще бъде този, който ще реши позицията на правителството му по отношение на газопровода. Лидерите на неговата Социалдемократическа партия подкрепят газопровода, който според тях подобрява енергийната сигурност на Европа. Дейността на газопровода все още изглежда вероятно да продължи напред, но връщането към хармонията на ерата Меркел-Обама е далеч.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved