"Газпром" отчита рекордна печалба заради високите цени

Руската компания очаква още по-добри резултати до края на годината

Цените на газа се покачват шест поредни тримесечия.
Цените на газа се покачват шест поредни тримесечия.
Цените на газа се покачват шест поредни тримесечия.    ©  Reuters
Цените на газа се покачват шест поредни тримесечия.    ©  Reuters

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете рекордни печалби за първите девет месеца на годината на фона на значителното нарастване на цените на суровината. Компанията очаква да повиши резултатите си още повече през последното тримесечие на 2021 г., съобщава Financial Times.

Заместник-председателят Фамил Садигов заяви, че печалбата от 1.55 трлн. рубли (20 млрд. долара) за деветте месеца до края на септември вече задминават печалбата за "всяка една цяла календарна година в историята на компанията". "Предвид настоящата динамика очакваме още по-впечатляващи резултати през четвъртото тримесечие", добави той.

"Газпром", който държи монопола върху руския износ на газ по тръбопроводи, се възползва от скока на цените на газа в Европа - основния експортен пазар на компанията. Тя изпълнява своите договорни задължения, но без допълнителни спот продажби, помагайки за поддържането на високите цени, причинени от фактори, сред които пренасочването на глобални доставки на газ към Азия.

Цените на газа се покачват шест поредни тримесечия. През третото тримесечие те почти се утроиха на годишна база до 304 долара за 1000 куб. метра според "Газпром". Това помага на компанията да се възстанови от миналогодишните загуби. Приходите от общите продажби на газ през първите девет месеца са нараснали със 77% спрямо същия период на 2020 г. до 3.5 трлн. рубли. Продажбите за Европа и Турция са нараснали със 117% до 2.5 трлн. рубли.

Оттогава цените се повишиха още повече, обещавайки големи печалби през следващите месеци. "Очакваме значителни увеличения на цените през четвъртото тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г., тъй като цената на "Газпром" настига пазарните цени след типично забавяне", твърди Рон Смит, старши анализатор в консултантската компания BCS.

Европейските цени на газа отново се повишиха в понеделник, след като температурите на континента паднаха. Фючърсите за газ, свързани с TTF, европейската цена на газа на едро, се повишиха със 7.6% до 95.25 евро за мегаватчас. Те достигнаха рекорд от близо 118 евро през октомври, като започнаха годината с под 20 евро за мегаватчас. Заради застудяването в Европа през изминалия уикенд анализаторите заявиха, че темпът на изтегляне на газ от хранилищата в Европа се е ускорил до 2.5 млрд. куб. метра в сравнение с 1.8 млрд. куб. метра преди седмица.

"Запълването на европейските газови хранилища е намаляло до 71%, или 71 млрд. куб. метра, към 24 ноември", съобщиха анализатори от швейцарската банка UBS. "То остава доста под средното за пет години от 87% и под долния край на петгодишния диапазон от 83%."

Анализатори от Morgan Stanley заявиха, че "Газпром" е генерирал почти 8 млрд. долара свободен паричен поток през първите девет месеца на годината. Ако приемем, че коефициентът на изплащане е 50%, компанията може да декларира рекорден годишен дивидент от 29.7 рубли на акция в сравнение с 12.55 рубли от миналата година.

Доклад, публикуван в понеделник от групата за човешки права Global Witness, показва, че най-големите газови компании в света, повечето от които произвеждат и петрол, са отчели печалба от 65 млрд. долара през третото тримесечие на 2021 г., което е с 24% повече от същия период на 2019 г. Регистрирано е увеличение спрямо 2020 г., тъй като данните бяха изкривени от спада в търсенето през първите месеци на пандемията.

"Тези смайващи печалби, реализирани от вече изключително богати газови компании, показват, че макар и да не е създадена от нас, гражданите сме тези, които са принудени да плащат за енергийната криза", твърди Джонатан Гант от Global Witness.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha

    Хе , нали санкции нещо . Май се застряляхме в крака , та сега ковида ни виновен.

    Нередност?
Нов коментар