🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Молдова търси помощ от ЕС, след като "Газпром" намалява доставките

Правителството засега не приема условията за по-високи цени в новия договор с руската компания

На президентските избори миналата година Молдова избра за президент проевропейския кандидат Мая Санду, чиято партия "Действие и солидарност" спечели убедителна победа на тазгодишните парламентарни избори.
На президентските избори миналата година Молдова избра за президент проевропейския кандидат Мая Санду, чиято партия "Действие и солидарност" спечели убедителна победа на тазгодишните парламентарни избори.
На президентските избори миналата година Молдова избра за президент проевропейския кандидат Мая Санду, чиято партия "Действие и солидарност" спечели убедителна победа на тазгодишните парламентарни избори.    ©  Reuters
На президентските избори миналата година Молдова избра за президент проевропейския кандидат Мая Санду, чиято партия "Действие и солидарност" спечели убедителна победа на тазгодишните парламентарни избори.    ©  Reuters

Молдова се опитва да си осигури извънредни доставки на газ от ЕС, за да облекчи недостига и да предотврати покачването на цените в страната, след като "Газпром" намали подаването с близо една трета, съобщава Financial Times. Кишинев търси сделка със съседна Румъния, след като договорът с "Газпром" е изтекъл миналия месец и правителството не е склонно да се съгласи на нови условия на руската компания за значително покачване на цените. Цената на руския газ за Молдова се е покачила от 550 долара за 1000 куб. метра през миналия месец до 790 долара този месец, което е близо пет пъти средната, която е била миналата година.

Вицепремиерът Адрей Спину каза, че цените "не са оправдани и не са реалистични за Молдова". По негови думи правителството преговаря с "Газпром", но в същото време търси "алтернативни начини за доставка на газ" от Румъния, Украйна и други европейски държави. На президентските избори миналата година Молдова избра за президент проевропейския кандидат Мая Санду, чиято партия "Действие и солидарност" спечели убедителна победа на тазгодишните парламентарни избори.

"Количеството газ, за което става въпрос, е много малко за компания с размера на "Газпром", но е огромно за Молдова", казва Аура Сабадус от анализаторската компания ICIS. "Най-вероятното обяснение за техните действия е, че Молдова е избрала проевропейски президент и парламент, и Русия е доволна да използва ситуацията, за да окаже натиск върху страната."

Голяма зависимост от Русия

Молдова от дълго време е прекомерно зависима от Русия. В момента тя разчита изцяло на руски газ, идващ от Украйна, но нова газова връзка през Румъния ще заработи тази година, след като строежът ѝ вече приключи. Москва също така често поставя търговско ембарго на вноса от страната, а руски войски са гаранти за сигурност в непризната територия Приднестровие, намираща се на границата между Молдова и Украйна.

Недостигът на газ в страната се случва по същото време, когато и Европа се бори с покачване на цените на суровината заради повишеното глобално търсене и нежеланието на "Газпром" да осигури допълните доставки за европейските пазари, извън тези по дългосрочни договори. Молдовските държавни служители в момента водят преговори с Румъния, но Букурещ също има проблеми с покриването на собствените си нужди заради енергийната криза.

Според Международната енергийна агенция Русия може да осигури 15% повече газ към Европа. Руският посланик в ЕС обаче казва пред Financial Times, че най-добрият начин Европа да избегне шокове при доставките е като подобри отношенията си с Москва, като в същото време отрича, че "Газпром" има вина за сегашната криза. Кремъл също така обвинява Европейската комисия, че е принудила "Газпром" да прeхвърли количества за продажба от дългосрочни договори към свободния пазар, където съществува колебание на цените.

Досега няма отговор на "Газпром" относно ситуацията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino

    Я да обобщим фактите:
    1. Молдовският договор с Газпром за доставка е изтекъл и не е подновен. Т.е. няма основание за продължаване на доставките при старите условия;
    2. Определено нефелност е в началото на отоплителния сезон да оставиш страната си без доставчик на газ при положение, че нямаш собствен добив;
    3. Цената на газа на европейските борси в Германия и Нидерландия надмина 1100 долара за 1000 м3. Газпром предлага на Молдова цена от 790 долара;
    4. Мисля, че след наложената от САЩ и ЕС санкционна политика, която с икономически средства наказва политически действия на опонентите, вече не е ненормално е другата страна да прилага подобни пинизи. Така че с проевропейските къмъни по проевропейската глава.

    Нередност?
Нов коментар