🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От "победа" до "разочарование" на финала на климатичната конференция в Глазгоу

Възражение на Индия и Китай доведе до "смекчаване" на амбициите за премахването на въглищата

COP26 се проведе в Глазгоу от 31 октомври до 13 ноември.
COP26 се проведе в Глазгоу от 31 октомври до 13 ноември.
COP26 се проведе в Глазгоу от 31 октомври до 13 ноември.    ©  Reuters
COP26 се проведе в Глазгоу от 31 октомври до 13 ноември.    ©  Reuters

Двуседмичната климатична конференция в Глазгоу (COP26) завърши със сделка с три основни постижения - първото включване изобщо на ангажимент за ограничаване употребата на въглища; увеличаване на финансовата помощ за развиващите се страни; обновяване на плановете за намаляване емисиите догодина, за да се запази достижима целта за задържане на покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

Пратеникът на САЩ за климата Джон Кери обобщи, че е било малко вероятно срещата в Глазгоу да доведе до решение, което "ще прекрати кризата", но че сега е даден "началният изстрел". Критици на постигнатото споразумение обаче посочват, че обещанията на държавите не са достатъчни, за да ограничат глобалното затопляне до 1.5 градуса, пише британската ВВС. А учените казват, че затоплянето отвъд тази граница може да доведе до необратими и неконтролируеми въздействия върху климата.

Една дума, която промени целия смисъл

В последния момент Индия и Китай отхвърлиха клауза, призоваваща за "поетапно прекратяване" (gradual phase out) на използването на въглища, и в крайна сметка страните се съгласиха на "поетапно намаляване" (gradual phase down) на употребата, а председателят на COP26 Алок Шарма заяви, че "дълбоко съжалява" за този развой. Домакинът на форума - британският премиер Борис Джонсън, предпочете да изтъкне положителното от конференцията: "Трябва да се свърши още много през идващите години. Но днешното споразумение е голяма стъпка напред и ние имаме първата международна договорка изобщо за намаляване на въглищата, както и пътна карта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса." По силата на споразумението страните ще се срещнат следващата година, за да се ангажират с допълнително съкращаване на въглерода, тъй като, ако бъдат изпълнени настоящите обещания, ще се стигне до задържане на покачването на температурите до около 2.4 градуса.

"Изразяваме дълбокото си разочарование, че договореният текст за въглищата беше смекчен. Това няма да ни доближи до 1.5 градуса, а ще направи целта още по-трудна за достигане", заявява швейцарският министър по екологията Симонета Сомаруга. Според генералния секретар на ООН Антониу Гутериш климатичната катастрофа все още "тропа на вратата" и е време да се влезе в извънреден режим, защото "шансовете ни за достигане на нулеви нетни емисии ще станат нулеви".

Въпреки че амбициите относно въглищата бяха ограничени, някои анализатори все пак смятат сделката за победа, тъй като за първи път те се споменават в този контекст в такъв документ на ООН. "Променена беше една дума, но не могат да променят сигнала, идващ от COP26 - че ерата на въглищата приключва", твърдят от организацията Greenpeace. Според други климатични активисти обаче е било разочароващо, че са били споменати само въглищата, тъй като така се разрешава на развитите икономики да продължат да добиват и използват петрол и природен газ.

Друга спорна тема по време на COP26 беше финансирането. Обещанието от 2009 г., направено от развитите страни, да осигуряват по 100 млрд. долара годишно за "зеления" преход на развиващите се държави, трябваше да бъде изпълнено до 2020 г., но това така и не стана. Сега Алок Шарма обяви, че около 500 млрд. долара ще бъдат мобилизирани до 2025 г. Но по-бедните икономики призоваваха за финансиране посредством клауза за "загуби и щети", тоест по-богатите страни да ги компенсират за ефектите на климатичните промени, към които те не могат да се адаптират. И това беше едно от големите разочарования за много делегати на конференцията. Някои обаче подкрепиха споразумението, при условие че разговорите за клаузата ще продължат.

Сделка, която не е перфектна

Дори домакинът Великобритания признава, че сделката не е перфектна и оставя по-голямата част от трудната работа за намаляване на емисиите за следващата година, пише Guardian. Докато зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заявява, че "това не свършва тук, а едва започва".

Тази констатация вероятно носи малка утеха на страните, за които покачването на температурите крие риск за самото съществуване. Но както сп. Economist обобщава: "Това е по-добре от възможността да оставим усилията да изчезнат, както е по-добре COP да съществува, отколкото да се остави светът без такъв форум изобщо."

Все още няма коментари
Нов коментар