🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът критикува климатичния компромис за въглищата, постигнат в Глазгоу

Компаниите са недоволни, че демонстрират по-голям ангажимент към борбата с глобалното затопляне от много правителства

Близо 200 страни постигнаха споразумение в края на двуседмичната среща
Близо 200 страни постигнаха споразумение в края на двуседмичната среща
Близо 200 страни постигнаха споразумение в края на двуседмичната среща    ©  Reuters
Близо 200 страни постигнаха споразумение в края на двуседмичната среща    ©  Reuters

Климатичната конференция в Глазгоу (COP26) приключи със сделка, но различни бизнес групи изразяват разочарование, че световните правителства не предприемат достатъчно дръзки мерки в борбата с климатичните промени. Близо 200 страни постигнаха споразумение в края на двуседмичната среща. Възражения в последния момента от Индия и Китай обаче доведоха до смекчаване на ангажимента за прекратяване на употребата на въглища.

Сделката от Глазгоу включва правила за глобалния въглероден пазар, както и обещания за финансова помощ за развиващите се икономики при адаптирането им към климатичните промени и "зеления" преход. В навечерието на конференцията много държави, сред които САЩ и Русия, заявиха, че ще се стремят да достигнат нулеви нетни емисии около средата на столетието. Ръководителите на много глобални бизнеси приветстваха постигнатото споразумение, но според някои ангажиментите в него не са достатъчни. И се появи критика, че компаниите демонстрират по-голяма отдаденост на каузата в сравнение с голяма част от правителствата, пише Financial Times.

Същевременно на самата климатична среща беше отбелязано съществено присъствие от страна на бизнеса. Както посочва Джулс Кортенхорст, главен изпълнителен директор на колорадския институт RMI: "Видях повече директори тук през последните осем дни, отколкото през последните осем години по време на COР."

Необходимост от повече амбиция

Джон Дентън, генерален секретар на Международната търговска камара, казва, че ще са нужни "концентрирани усилия" през идващите месеци, за да се запази достижима целта за задържане на покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. "Аплодираме правителствата, че са се договорили за труден компромис, за да има сделка в Глазгоу. Но споразумението определено не е повод за празненства", посочва Дентън.

Минди Лъбър, главен изпълнителен директор на Ceres - американска организация с нестопанска цел с инвестиционна мрежа, представляваща активи за 47 трлн. долара, коментира, че инвеститорите и компаниите по света са показали, че подкрепят борбата с климатичните промени: "Но само действията на частния сектор не са достатъчни." Според Тони Данкър, генерален директор на CBI, "преговарящите, активистите и бизнесът ще трябва да продължат да работят" и след COP26, за да остане изпълнима целта от 1.5 градуса.

"Поетапно намаляване" вместо "поетапно прекратяване"

Домакинът на COP26 - британският премиер Борис Джонсън, признава, че резултатът от конференцията буди разочарование заради промяната на клауза, призоваваща за "поетапно прекратяване" (gradual phase out) на използването на въглища, и заменянето й с "поетапно намаляване" (gradual phase down) на употребата. "За съжаление това е характерът на дипломацията. Не можем да накараме суверенни страни да направят нещо, което не искат", коментира Джонсън. Но заявява, че постигнатата сделка бележи "решителен обрат" в борбата с климатичните промени: "Без съмнение Глазгоу провъзгласи смъртта на въглищната енергия. При всичкото разочарование светът се е насочил в правилната посока."

Споразумението доведе до критика на екологични активисти, които искаха твърдо обещание за спиране на използването на въглищна енергия. Според Greenpeace резултатът от COP26 е бил "слаб". "Глазгоу трябваше да донесе потвърждение за целта от 1.5 градуса, а това не стана", казват от организацията. Но допълват, че конференцията все пак е изпратила сигнал за край на ерата на въглищата.

Все още няма коментари
Нов коментар