Икономиката на ЕС продължава да се възстановява от корона кризата

БВП в еврозоната е нараснал с 2.2% през третото тримесечие

Възстановяването на икономиката и масовото вдигане на локдауните очаквано доведе и до ръст на заетостта
Възстановяването на икономиката и масовото вдигане на локдауните очаквано доведе и до ръст на заетостта
Възстановяването на икономиката и масовото вдигане на локдауните очаквано доведе и до ръст на заетостта    ©  Reuters
Възстановяването на икономиката и масовото вдигане на локдауните очаквано доведе и до ръст на заетостта    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната и ЕС е продължила да се възстановява силно от рецесията, предизвикана през миналата година от пандемията от коронавирус, показват данните на Евростат. Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е нараснал с 2.2% на тримесечна база през периода юли - септември, като оценката на институцията потвърждава първата й от края на октомври. С напредването на кампаниите за ваксинация и вдигането на ограниченията растежът се възобнови през пролетта и продължи през лятото, подкрепен от повторното отваряне на икономиката.

Евростат обяви, че икономическият растеж в 19-те държави, споделящи еврото, е бил с 3.7% по-висок в сравнение със същия период на 2020 г. За целия ЕС покачването на икономиката е с 2.1% на тримесечна база и с 2.9% на годишна. Ръстът на тримесечна база е най-висок в Австрия, Франция и Португалия. На другия полюс са Литва - без изменение, Румъния и Латвия. В България БВП е нараснал повече в сравнение с предходното тримесечие - с 0.9%, докато на годишна база повишението е едва 0.4%.

Европейската икономика се е представила по-добре и от американската през третото тримесечие в сравнение с предходното, след като ръстът отвъд океана се забави до 0.5%. На годишна база обаче САЩ се представят по-добре с покачване от 4.9%.

Ръст на заетостта

Възстановяването на икономиката и масовото вдигане на локдауните очаквано доведе и до ръст на заетостта. Броят на работещите се е увеличил с 0.9% както в еврозоната, така и в ЕС през третото тримесечие в сравнение с предходното. Този ръст е по-голям от отчетения през второто тримесечие.

Данните на Евростат потвърждават и добрата оценка на Европейската комисия, дадена миналата седмица при представянето на есенната икономическа прогноза. Предвижданията на Брюксел са икономиката на съюза да продължи да нараства през следващите две години.

Предвижданията на ЕК са тази година БВП на Европейския съюз да нарасне с 5%, а през следващите две години съответно с 4.3% и 2.5%. Трябва да се има предвид, че перспективата зависи до голяма степен от два фактора: развитието на пандемията от COVID-19 и темпото, с което предлагането ще отговори на бързото нарастване на търсенето след повторното отваряне на икономиката.