🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минск се превърна в дестинация за мигранти

Лукашенко отхвърля обвиненията, че Беларус е виновен за кризата

Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване.
Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване.
Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване.    ©  Reuters
Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване.    ©  Reuters

През последните месеци хиляди хора пътуват от Близкия изток, Азия и Африка до Беларус с визи, получени от туристически агенции, работещи с беларуски туроператори. Това показват документи и разкази на свидетели пред Reuters. Агенцията се позовава на полски и литовски документи, според които поне една беларуска държавна туристическа агенция улеснява достъпа на бъдещите мигранти през последните шест месеца, и че държавните авиокомпании са удвоили полетите си по маршрут, популярен сред търсещите убежище.

Повечето мигранти използват туристически агенции в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, за да резервират туристически пакети, които обикновено включват виза, полет и настаняване. Агенциите осигуряват визи в белоруските консулства от Анкара до Бейрут, които регулират броя на издаваните визи.

Цената на цялото пътуване варира и може да достигне до 14 хил. долара, обяснява агенцията. През октомври Минск ограничи броя на туристическите агенции в Беларус, на които е разрешено да работят с такива клиенти, и това доведе до покачване на цените. Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви пред Европейския парламент, че средната цена на "една приятна ваканция в Беларус със свободен достъп до ЕС", както се рекламират пътуванията, е между 6 хил. и 8 хил. долара.

По-рано този месец ЕС обвини президента Александър Лукашенко, че Беларус организира притока на мигранти към Европа, за да притисне съюза да премахне санкциите, наложени срещу страната. Външното министерство на Беларус заяви в понеделник, че обвиненията, че Минск е предизвикал бежанската криза на границата с ЕС, са "абсурдни". Мигрантската криза също така води и до засилване на напрежението между ЕС и Русия, като Москва е изпратила бомбардировачи да патрулират в белоруското въздушно пространство.

По-безопасен път към Европа

Според мигрантите, интервюирани от Reuters, те са предпочели да преминат през Беларус, тъй като пътуването е по-безопасно от това по море, особено като се има предвид, че част от тях пътуват с децата си. Според техните разкази пътуването от Близкия изток до Минск им е струвало между 1250 и 4 хил. долара.

По данни на Flightradar24 през юли белоруската авиокомпания Belavia е извършила 65 полета от Истанбул до Минск спрямо 31 през март. Полетите на Turkish Airlines по същия маршрут също са се удвоили до 64 през летните месеци спрямо 32 през пролетта.

В резултат на това ЕС предприе мерки, за да ограничи полетите от Близкия изток до Беларус. А Багдад прекрати полетите между Ирак и Беларус. В петък Belavia и Turkish Airlines обявиха, че няма да допускат пътници от Йемен, Ирак и Сирия на полетите до Минск, с изключение на дипломатически полети. На другия ден сирийската авиокомпания Cham Wings Airlines съобщи, че спира да лети до беларуската столица.

Въпреки ограничението на полетите до Беларус директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex Фабрис Леджери предупреди съюза да се подготви за увеличение на броя на мигрантите, опитващи се да влязат на негова територия. По думите на Полските гранични служби през октомври са били извършени 17 хил. опита за нелегално преминаване на границата с Беларус, двойно повече, отколкото през предишния месец, а освен тях хиляди мигранти са направили лагер в близост до границата. До този момент поне осем мигранти са загубили живота си, опитвайки се да преминат границата, и с настъпването на зимните условия нарастват опасенията за безопасността на останалите

Напрежението по границата расте

Напрежението между мигрантите и полските сили за сигурност по границата с Беларус прерасна във вторник в насилие, след като мигрантите започнаха да хвърлят камъни към силите на реда, а те отвърнаха с водни оръдия. До инцидента се стигна, когато хиляди мигранти се събраха край граничния пункт Кужница в хаотичен опит да влязат в ЕС, съобщава агенцията, като се позова на видеозаписи, споделени от властите във вторник.

Видеото показва как мигрантите хвърлят бутилки и дървени трупи по полски войници и се опитват да пробият оградата с отрязани дървета. Министерството на вътрешните работи съобщи, че полицай е бил сериозно ранен от хвърлен предмет и е в болница. Според полското министерство на отбраната беларуските власти са дали на мигрантите звукови гранати, които да хвърлят по полски войници и граничари.

По данни на властите във Варшава над 20 хил. полски военни, полицаи и граничари се намират на границата край Кужница, където се смята, че има около 4000 мигранти, за които се твърди, че беларуските власти не им позволяват да се върнат в Минск.
Все още няма коментари
Нов коментар