🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Знаковото посещение на военния кораб USS Mount Whitney – флагман на Шести американски флот, в териториалните води на Украйна и Грузия очаквано бе прието "на нож" от Русия
Знаковото посещение на военния кораб USS Mount Whitney – флагман на Шести американски флот, в териториалните води на Украйна и Грузия очаквано бе прието "на нож" от Русия    ©  Reuters

"Руска рулетка" в Черно море

Ситуацията на югоизточния фланг на НАТО изглежда все по-изнервена, а Западът търси обновена формула за военно възпиране на Кремъл

Знаковото посещение на военния кораб USS Mount Whitney – флагман на Шести американски флот, в териториалните води на Украйна и Грузия очаквано бе прието "на нож" от Русия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато светът следи със затаен дъх ескалацията на кризата по границата между Полша и Беларус, където "последният диктатор в Европа" Александър Лукашенко използва хиляди мигранти от "третия свят" като импровизирано оръжие за хибридна атака срещу ЕС, напрежението безшумно продължава да се покачва и в южната част на разделителната линия между Запада и постсъветското пространство. И тази седмица Черно море отново беше арена на военнополитически демонстрации и интензивни дипломатически совалки, свързани с рисковете за сигурността на натовските държави в региона, притеснени от руската военна активизация край тяхната акватория.

Въпреки че е част от рутинните патрулни мисии на Северноатлантическия алианс, знаковото посещение на военния кораб USS Mount Whitney - флагман на Шести американски флот, в териториалните води на Украйна и Грузия очаквано бе прието "на нож" от Русия и бе изтълкувано като откровена провокация, а ответната реакция беше непропорционално остра. "Мисля, че ученията на НАТО са свързани с желанието на САЩ и техните съюзници да следват политиката на ограничаване на Русия и в разрез с всичко, което беше казано през 90-те години на миналия век и беше включено в основополагащия акт "Русия - НАТО", който беше напълно нарушен в неговите ключови части", обяви руският външен министър Сергей Лавров в понеделник. "Свикнали сме да бъдем подготвени за всяка провокация в отношенията си с НАТО от години. И готовността ни е гарантирана", добави той. Подобна реторика поддържаше и военният министър Сергей Шойгу, който също определи като провокация присъствието на американски плавателни съдове в близост до териториалните води на Русия. "Това са почти постоянни опити да ни тестват, да проверят доколко сме готови, доколко сме изградили цялата ни отбранителна система по крайбрежието на Черно море", коментира той. Руският президент Владимир Путин пък отправи недвусмислена заплаха по повод патрулното плаване на USS Mount Whitney: според него руските моряци наблюдават американците "с биноклите си или през мерниците на своите отбранителни системи".

Повече войски в Румъния?

По всичко личи, че изострянето на руската реторика не е случайно и идва в точно подбран момент. Вече втора седмица Лавров продължава да отправя обвинителни намеци, че се подготвя изграждането на американски и натовски военноморски бази на територията на Румъния и България. Въпреки че това не бе потвърдено официално от нито една от двете засегнати страни, тази спекулативна реторика съвпада със срещата между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и румънския външен министър Богдан Ауреску, посветена именно на заплахите за сигурността в Черно море. "Говорихме колко е важно да се увеличи американското присъствие в региона и в Румъния", коментира първият дипломат на Букурещ, който беше във Вашингтон във вторник. Според говорителя на Държавния департамент Нед Прайс по време на срещата Блинкен е "похвалил Румъния като стабилен съюзник в НАТО и е постигнал съгласие за сътрудничество по въпросите на сигурността на Черно море и руската агресия срещу Украйна и други страни по източния фланг на НАТО". "Ние пренебрегвахме и някак си свикнахме с тези продължителни конфликти. Някои ги наричат замразени, но те не са такива. Това, което е замразено, е решаването им. Конфликтите са налице, тяхното разрешаване се бави", коментира по този повод румънският външен министър.

Темата със замразените конфликти е болезнена за Румъния, тъй като такъв има в непосредствена близост на територията на съседна "братска" Молдова. Там неформално подкрепяни от Кремъл проруски "умиротворители" и сепаратисти контролират региона по поречието на река Днестър още от началото на 90-те години на миналия век. Румъния приема проруския анклав в Приднестровието като непосредствена заплаха за своята сигурност и потенциален плацдарм за дестабилизация на региона от Москва. Затова и Букурещ води последователна политика за привличане на по-голямо западно и най-вече американско военно присъствие на своя територия, което да неутрализира всякакви потенциални планове за дестабилизация от страна на Русия.

В търсене на по-добра стратегия за Черно море

Визитата на Богдан Ауреску в САЩ идва само седмица след посещението на американския военен министър Лойд Остин в Букурещ и Киев. Паралелно с тази визита Русия организира огромно извънредно военноморско учение в Крим, а нейни изтребители Су-30 извършиха прихващане на двойка американски стратегически бомбардировачи над Черно море. Приблизително по същото време посланиците на Румъния и Украйна в САЩ са изпратили конфиденциални писма до сенатската подкомисия по въпросите на Европа и регионалното сътрудничество в сферата на сигурността, която е подготвяла заседание именно за проблемите в Черно море, съобщава изданието DefenseNews, което е получило достъп до дипломатическата кореспонденция. "Нарастващата милитаризация на Крим заплашва не само крайбрежните черноморски държави, но и много по-обширен регион", пише украинският посланик Оксана Маркарова. Според нея разположените на анексирания полуостров далекобойни ракетни системи създават т.нар. A2AD-зони (anti-access/area-denial), където движението на съюзнически въоръжени сили е подложено на постоянен риск. "Способността на НАТО да защити своите държави-членки и евентуално да осигури подкрепа за трети страни (Украйна и Грузия) е силно подкопана", обобщава посланичката.

"Ефективно възпиране може да бъде осигурено само чрез солидно военно присъствие", пише в същия контекст и румънския посланик в САЩ Андрей Мурару. И конкретизира исканията на Букурещ като "увеличаване на американското военно присъствие в Румъния във всички оперативни сфери - по суша, по море и във въздуха, включително структури за командване и управление на силите." Накрая дипломатът почти директно казва, че регионът е "ахилесова пета" при евентуална военна криза. "Източният фланг на НАТО трябва да се защити по единен и съгласуван начин - от Балтийско до Черно море, чрез прилагане на единно предно присъствие по цялата му дължина. Това ще гарантира по-силна отбрана и ще намали настоящите уязвимости, причинени от безспорния недостиг на възпиращите способности в Черноморския регион", обобщава посланикът.

В подкрепа на засилено регионално военно присъствие се изказва и Иън Брезински, бивш зам. помощник-секретар по отбраната на САЩ при Джордж У. Буш. По време на гореспоменатото изслушване в сенатската подкомисия той лансира черноморска стратегия, при която в региона се разполагат брегови ракетни батареи, разузнавателни елементи и съюзнически сухопътни сили, подкрепени от американска бригада с елементи в Румъния и България.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 8

    Въпросните "знакови посещения в териториалните води на Украина и Грузия" обезателно са съпроводени и в опити да се навлезе в руските териториални води, за да се засече активността на руските отбранителни системи.

    Такова бе и "знаковото посещение" на британската фрегата Дефендър преди 2-3 месеца, когато руски изтребители трябваше да хвърлят бомби по курса й, за да я предупредят да се върне в международни води.
    Свръхсекретните документи на британското МО за подготвяната с месеци провокация бяха огласени от ВВС. Така че всичко стана пределно ясно.

    И ако обяснението за "приятелската" американска свръхактивност в Черно се обяснява със споделената любов с Украина и Грузия, що ще за втори път американски есминец в руския тихоокеански залив Петър Велики?

    А атомната US подводница Кънектикът, която си размаза предницата в Южнокитайско?

    Само с приятелство не може да се обясни всички тези повтарящи се като под индиго инциденти..
    Трябва да си се каже истината - стандартни US провокации.

    Нередност?
  • 2
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 3

    Руското оръжие си е на руска територия, а американското от другата страна на глобуса. Което не пречи на проамериканската пропаганда да крещи, че Америка е заплашена.
    Що се отнася до мигрантите на полската граница, когато през 2015-2016 г мигранти дебаркираха на гръцките егейски острови и преминаваха Марица, поканени от Меркел в Германия, Ес не въведе никакви санкции срещу Турция, дори й плати 6 млрд Е, за да си ги държи там.
    Защо сега при идентичен казус Брюксел реагира тъкмо наопаки?

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Трябва да му викаме - Американска рулетка.. - рискуваш платени съюзници за своите интереси.

    Нередност?
Нов коментар