🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ескалацията на полско-беларуската граница: Да използваш мигрантите като оръжие

Беларуският лидер Лукашенко експериментира с нова геополитическа тактика за оказване на натиск върху ЕС

Полша е регистрирала около 17 000 нелегални пресичания на границата от Беларус през октомври
Полша е регистрирала около 17 000 нелегални пресичания на границата от Беларус през октомври
Полша е регистрирала около 17 000 нелегални пресичания на границата от Беларус през октомври    ©  Reuters
Полша е регистрирала около 17 000 нелегални пресичания на границата от Беларус през октомври    ©  Reuters
Лукашенко се опитва да накара Брюксел да влезе в диалог с неговото правителство.

От месеци ЕС, а сега и САЩ и НАТО, обвиняват авторитарния беларуски лидер Александър Лукашенко, че опитва да създаде нова мигрантска криза в ЕС. Напоследък Полша, Литва и Латвия са засегнати от скок в броя на хората, които се опитват да влязат незаконно на територията им от Беларус. В момента няколко хиляди мигранти са блокирани на полско-беларуската граница, а напрежението се покачва с всеки изминал ден. В сряда полското министерство на отбраната заяви, че през нощта са били предотвратени "много опити" за пресичане на границата, като сега там са разположени 15 000 военни.

Европейската комисия (ЕК) твърди, че Лукашенко примамва мигрантите с обещания за лесно влизане в ЕС като част от "нечовешка и гангстерска стратегия" за разделянето на съюза, и посочи около 20 държави, от които мигранти пристигат в Минск основно чрез туристически визи. Беларуският лидер отрича да използва мигрантите, идващи предимно от Близкия изток, за да си отмъсти за европейските санкции. Но тази седмица ситуацията опасно ескалира с многократни опити за проникване през телената ограда на полската граница.

Мигрантите са като хванати в капан - през нощта температурите рязко спадат, а храната и водата им са на привършване. Същевременно заради обявеното от Полша извънредно положение не се допускат организации и активисти, които да им окажат помощ. Властите във Варшава гледат на случващото се не като на хуманитарна криза, а като на акт на агресия от страна на Беларус и заявяват, че ще задържат мигрантския поток на всяка цена.

Общоевропейски въпрос

"Беларуският режим опитва да провокира криза в ЕС като тази от 2015 г.", обобщава анализ на сп. Economist. Изданието пише, че Минск експериментира с нова геополитическа тактика - внасяне на мигранти от Близкия изток, стоварването им на европейските граници и принуждаването им да ги пресекат. Това става по следния начин - на мигрантите се обещава нов живот в ЕС, получават беларуски визи от местните консулства, а при пристигането си в Минск са насочвани от въоръжени части към границата.

Полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕС да блокира полети от Близкия изток за Беларус. Той също така обвини руския президент Владимир Путин, че е "мозъкът" зад кризата. В отговор от Кремъл заявиха, че "това не е нищо повече от пореден опит да се задуши Беларус". Германският канцлер Ангела Меркел е позвънила на Путин в сряда с молба да окаже натиск върху Лукашенко да спре с "инструментализирането на мигрантите", а германският външен министър Хайко Маас коментира, че ще бъдат санкционирани "всички тези, които участват в целеви трафик на мигранти".

Случващото се по беларуската граница има широк отзвук в Полша. "Всички партии в страната са съгласни, че границата трябва да бъде защитена, но има неразбирателства що се отнася до решението на проблема. Правителството все още не е поискало помощ от ЕС. А опозицията разбира, че е важно не само да има логистична поддръжка от Frontex, а и силна международна подкрепа, която да покаже, че страната не е сама и че това е общ европейски въпрос", казва пред "Капитал" Мачей Чернецки от полския в. Gazeta Wyborcza.

Какво да се направи

С провокирането на мигрантска криза по границите с Литва, Латвия и Полша Лукашенко преследва няколко цели. Той не само иска да принуди ЕС да облекчи санкциите, но според анализ на Европейския съвет по външна политика (ECFR) се опитва да накара Брюксел да влезе в диалог с неговото правителство, да започне да се пазари и да покаже, че изявленията на европейските лидери относно неговата легитимност не са нищо повече от празни думи. Тогава възниква въпросът какъв е правилният ход на ЕС.

"Има много дискусии какво може да се направи. В понеделник имаше изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и една от идеите е да се подсилят санкциите срещу режима на Лукашенко. Друга опция е да се наложат санкции срещу авиолинии от трети страни. Фон дер Лайен не уточни за кои авиокомпании става въпрос, но всички знаем, че това могат да бъдат руската "Аерофлот" или Turkish Airlines - основните авиолинии, използвани от мигрантите, за да стигнат до Беларус. Естествено и беларуската "Белавиа", но тя вече е под санкциите на ЕС", коментира Чернецки. И допълва, че е вариант и да се окаже натиск над транзитните държави, като например Турция, както и над страните, от които идват мигрантите, като например Ирак. Но уточнява, че Полша не може да направи това сама и трябва да има действия от целия ЕС.

Според ECFR е необходимо да се покаже на Лукашенко, че Брюксел няма да толерира използването на мигрантите като оръжие. И като при всяка форма на изнудване, ще бъде безсмислено да се правят отстъпки, тъй като Минск ще иска още и още. Освен това ЕС трябва да направи всичко възможно, за да спре агресията на беларуския лидер, защото в противен случай рискува хуманитарна криза на прага си.

Действията на Минск изискват категоричност и според Чернецки съществува опасност ситуацията да ескалира още повече, защото Лукашенко не се спира. "Той все още приема мигранти от Близкия изток. Докато има глобално неравенство, винаги ще има хора, които ще искат да достигнат до ЕС, не само от Ирак, но и от други страни в Близкия изток и Африка. Иракчаните наистина са по-голямата част от тези, които сега са на границата, но има също така сирийци, афганистаци, иранци, таджики и дори малко на брой жители на Конго и Камерун, които летят от Истанбул и други места до Беларус. Докато те са "канени" от беларуския режим, това ще продължава", смята журналистът от полския в. Gazeta Wyborcza. Според него освен за средство за дестабилизиране на Полша и на ЕС става въпрос и за начин за правене на пари от страна на Минск: "Това е огромен бизнес, изчисляван на десетки милиони долари, тоест един стабилен приток на пари за Лукашенко, летищата, авиолиниите и беларуските услуги. Докато това е изгодно за беларуския президент, също така и от финансова гледна точка, това няма да спре." А същевременно хора стават заложници на една изкривена политика.

Пътят на мигрантите

Страните, граничещи с Беларус, изпратиха патрули, поставиха огради и обявиха изграждането на по-солидни съоръжения. През октомври Полша е регистрирала около 17 000 нелегални пресичания на границата от беларуска територия. Минск поддържа редовни полети от градове в Близкия изток, сред които Истанбул, Дамаск и Багдад. Беларуската авиокомпания "Белавиа" обслужва също така Бейрут и Дубай. През август ЕС поиска от Ирак да спре всички полети от Багдад до Беларус, но това, изглежда, е само временна мярка, тъй като според британската ВВС самолет до Минск трябва да пристигне от Багдад в четвъртък.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mfa04648711 avatar :-|
    mfa04648711
    • - 2

    "Докато те са "канени" от беларуския режим, това ще продължава"

    А коги Меркел ги канеше и се струпваха по границите, немаше проблем? На нея защо не ѝ наложиха санкции? А на Ердоган? И нали тогава либерасите ревахте да бъдат допуснати до ЕС, а сега мълчите. Нима либераските ви ценности са само геополитическо оръжие?

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Ми то не е хуманитарна криза. Хуманитарната криза е в съседните държави на онези във война, а около Полша не се водят военни действия. Всяка държава си решава как да помага на избягалите от война или репресии и в момента тези хора опитващи се да влязат в Полша искат да заобиколят правилата. Тоест те са врагове, а не хора в нужда, а всяка държава има право да пази границите си с каквито средства да намери за добре.

    Нередност?
  • 3
    csw1549924878598642 avatar :-|
    Жоана Табет Димитрова

    Ако полските, литовските и латвийските гранични войски успеят да не пуснат имигрантите да влязат още 2 седмици, в лагерите им в Беларус ще започнат бунтове и Лукашенко ще си вкара автогол

    Нередност?
Нов коментар