🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Символичният бойкот на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

САЩ, Великобритания, Канада и Австралия няма изпращат правителствени представители в Китай, докато Франция критикува мерките като половинчати

Протест срещу олимпиадата в Пекин през 2022 г. пред Международния олимпийски комитет в Лозана
Протест срещу олимпиадата в Пекин през 2022 г. пред Международния олимпийски комитет в Лозана
Протест срещу олимпиадата в Пекин през 2022 г. пред Международния олимпийски комитет в Лозана    ©  Reuters
Протест срещу олимпиадата в Пекин през 2022 г. пред Международния олимпийски комитет в Лозана    ©  Reuters

Символичен - така може да се определи смисълът на дипломатическия бойкот, който някои страни обявиха по повод зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. САЩ, Великобритания, Канада и Австралия заявиха, че няма да изпращат правителствени представители в Китай през февруари заради нарушаване на човешките права в азиатската страна. Очакванията са, че други ще ги последват, пише британската ВВС.

Но в петък френският президент Еманюел Макрон каза, че няма да се присъедини към инициативата именно защото тя е чисто символична и в резултат без особено значение. Според него олимпиадата не трябва да бъде политизирана и той би предпочел мерки, които имат "успешен ефект". "За да сме наясно: или се налага пълен бойкот и не се пращат атлети, или се опитваш да промениш нещата с полезни действия", коментира Макрон. Същевременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш потвърди, че е приел покана за присъствие на откриването на олимпийски игри.

Опасенията на западните държави

Четирите бойкотиращи държави изразяват притеснение относно репресиите срещу уйгурите и други малцинства в Китай. Международната общност критикува властите в Пекин и заради смазването на политическите свободи в Хонконг, а отскоро има и опасения за тенисистката Пен Шуай, която изчезна за седмици, след като обвини висш правителствен представител в сексуално посегателство.

Двустранните отношения с Канада бяха особено напрегнати заради нейния арест на директор на китайския технологичен гигант Huawei и последвалото задържане на двама канадци в азиатската страна. И тримата бяха освободени по-рано тази година.

Нова Зеландия обяви, че също няма да праща свои представители на олимпиадата. Причината е пандемията от коронавирус, но в миналото страната е критикувала неспазването на човешките права в Китай. Други държави, сред които Япония, обмислят дали да се присъединят към дипломатическия бойкот. Италия вече посочи, че не планира включване към инициативата, а руският президент Владимир Путин прие поканата за присъствие, въпреки че на неговата страна бе забранено да се състезава заради допинг скандал през 2014 г.

Предупреждението на Китай

Китай предупреди, че държавите, които бойкотират събитието, "ще платят цената за погрешните си действия", защото си позволяват да използват "олимпийската платформа за политически манипулации". Китайските държавни медии пък посочват, че Пекин "никога не е планирал да кани САЩ и западни политици, които участват в бойкота".

САЩ първи обявиха тези мерки, последвани от Австралия, Канада и Великобритания. Този ход не е равносилен на забрана за участие на атлети, което бе приветствано от Международния олимпийски комитет (МОК): "Присъствието на правителствени представители е политическо решение на всяко правителство, така че принципът за неутралност на МОК се спазва."

"Делегациите на страните най-често са от около 10 - 20 души, като обикновено САЩ изпращат вицепрезидента, но на някои олимпиади са отивали и държавни глави", пише USA TODAY. И допълва, че случаят сега се различава от летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. Тогава основната гледна точка на Запада е била, че провеждането на събитието ще насърчи човешките права и гражданските свободи в Китай, като спомогне за провеждането на реформи. Но след приключването на олимпиадата това обещание на страната домакин не само не е спазено, а ситуацията оттогава се е влошила. "Никой не иска да им дава кредит на доверие сега, защото излъгаха преди", обобщава анализ на USA TODAY.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Бойкотите на Олимпийски игри са запазена марка на САЩ и техните сътелити.
    Започна се на ХХII-те летни игри в Москва през 1980 г, същото се готви и за XXII-те зимни игри в Китай. Някак от недоглеждане подобни циркове се разминаха на игрите в Сочи приз 2014 г. .. Московските станаха жертва на Пъравата студена война, Китайските - на Втората...
    А на (студена) война - като на война!

    Едва ли е случайно съвпадението, че първите, обявили "дипломатически бойкот" страни - САЩ, ОК, Австралия, Канада, Н.Зеландия - са членки на англосаксонската разузнавателна общност Пет очи. Разбира се, натискът към останалите US сателити очаква бройката да порастне, за да бъде мотивирана с масовост.

    Дълбоко заблуждение е прокарваното от Капитал внушение, че това е "символичен бойкот", защото нямало да отидат само официални делегации от бойкотиращите страни.
    Но Марина от незнание или по навик спестява факта, че няма ли официално делегиране, няма и официално участие на съответната страна. Т.е. за спортистите от "символично" бойкотиращите страни, няма да има финансиране за участието им и нещата са сведени до там: на когото е по джоба, а и много иска - буйрунас, да ходи самостоятелно на олимпиада в Китай...

    Има и друго.
    Първенствата на НХЛ на САЩ и Канада по време на олимпиадата няма да прекъсват. Т.е. хокеистите от националните им отбори, ако въпреки всичко решат да отидат на игрите, просто защото отборите им са сред фаворитите и ще разчитат на медали, неминуемо ще се сблъскат с ултиматум от страна на клубовете си, че ако напуснат първенството, ще загубят милионни контракти и ще получат лоша атестация, с която няма да ги вземат в нито един приличен отбор и с кариерата им в спорта ще е приключено.

    След политиката, икономиката, културата и спортът става бойно поле за САЩ и сателитите му. А някога Олимпийските игри са прекратявали войни.
    Да, обяснимо е - тогава САЩ не ги е имало...

    Нередност?
  • 2
    macbest avatar :-|
    macbest

    Еееех, кога спите, бре, Путин_ца ненагледни. Денонощно мислите за Световния ви враг, досущ като бай Пенчо ОФ-ето, който обикаляше къщята денем и нощем, за хване врагът народен и да го разобличи. Съвсем сте се САЩисали, ей! Простотията от времето на Тошо Галошо е неизличима...
    От тирадата ти не става ясно защо беше бойкотирана олимпиадата на московците през '80-та година. А туй дело почтено беше извършено заради ВАРВАРСКАТА АГРЕСИЯ на миролюбивите руснаци в Афганистан!!! Понимаеш? Но не ти отърва истината, нали?

    Нередност?
Нов коментар