🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизвикателствата пред Джером Пауъл като председател на Фед

Той ще има натоварено ежедневие през втория си мандат

На върха на списъка е овладяването на инфлацията без срив на икономиката.
На върха на списъка е овладяването на инфлацията без срив на икономиката.
На върха на списъка е овладяването на инфлацията без срив на икономиката.    ©  Reuters
На върха на списъка е овладяването на инфлацията без срив на икономиката.    ©  Reuters

От всички многобройни работни места в Америка, това е най-важното. На 22 ноември президентът Джо Байдън обяви, че ще номинира отново Джером Пауъл за председател на Федералния резерв, когато настоящият му мандат изтече през февруари. След продължителен процес на подбор беше успокояващо, че Байдън най-после направи очевидния избор, доверявайки се на опита в момент на икономическа опасност.

Пауъл трябва да се изправи пред две големи предизвикателства. Първото, и далеч по-належащо, е да укроти инфлацията, която в момента се увеличава с най-високите си темпове от повече от три десетилетия насам. Пауъл беше заслужено похвален за силния си отговор на миналогодишното забавяне в икономиката, предизвикано от пандемията. Оттеглянето на стимулите обаче ще крие повече опасности.

Преди да повиши лихвените проценти, Пауъл се ангажира да спре месечните покупки на облигации от Федералния резерв, които помогнаха за съживяването на икономиката през последните 20 месеца. Резервът започна да намалява покупките този месец, но е на път да ги спре напълно до юни 2022 г. Това означава, че първото увеличение на лихвите е поне след половин година.

Тогава непосредственият въпрос към Пауъл е дали покупките да се намалят по-бързо. В момента, дори ако Федералният резерв направи това, той все още изпомпва пари във финансовата система, докато фондовият пазар е на почти рекордно високи нива. Освен това по-ранното приключване с намаляването на покупки на облигации ще даде на Фед повече възможности. Не е нужно да се ангажира с повишение на лихвите в началото на следващата година, но би било разумно да включи и това в менюто.

И все пак на Пауъл ще му е нужна смелост, за да направи това. "Ако внезапно имате нов график за намаляване и, най-важното, има ясни последици за лихвите, вие хвърляте заровете относно реакцията на пазара", казва Кришна Гуха от консултантската фирма Evercore ISI. Но придържането към постепенно затягане, докато инфлацията скача все по-високо, е също толкова голям хазарт.

Другото голямо предизвикателство за Пауъл е да определи ролята на централната банка на фона на постоянно нарастващите изисквания към нея. Алтернативният кандидат за ръководството на Федералния резерв беше Лаел Брейнард, управител в борда на резерва, която беше предпочитана от прогресивното крило на Демократическата партия. Байдън я номинира за заместник-председател, което ѝ дава повече влияние. Тя и Пауъл имат различни възгледи по три въпроса, които сега излиз2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reservedат на преден план.

Първо, при Пауъл резервът премахна най-тежките правила, въведени в банковата система след глобалната финансова криза от 2007-2009 г. Тази дерегулация спечели на Пауъл вражда с левите демократични политици, а Брейнард редовно гласуваше против решението. Сега, когато тя е на второ място след Пауъл, сигналът е, че регулациите може да се затегнат.

По отношение на климата Пауъл каза, че глобалното затопляне крие икономически рискове, но не е голям фактор за собствените решения на централната банка. Това е оправдано: Федералният резерв трябва да остави околната среда предимно на други части на правителството. Но Брейнард иска климатът да фигурира по-забележимо при решенията Фед. Пауъл трябва да удовлетвори това искане.

По подобен начин Брейнард призова Фед да пусне "дигитална валута на централната банка", за да гарантира, че доларът ще остане доминиращата световна валута. Позицията на Пауъл е, че той иска Федералният резерв да проучи допълнително въпроса, като заяви, че е по-добре да си прав, отколкото да си пръв. Поне няма нужда да се притеснява, че ще бъде пръв: Китай вече е доста по-напред от Америка в дигиталната надпревара.

Накратко, Пауъл ще има претъпкан дневен ред през втория си мандат. На върха на списъка е овладяването на инфлацията без срив на икономиката. Време е за работа.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар