🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия, Австрия и Люксембург поведоха опозицията срещу определянето на ядрената енергия като устойчива

Предложението на Брюксел, което е част от т.нар. зелена таксономия, е победа за Франция

Германският икономически министър Роберт Хабек, който е от редиците на "Зелените", коментира, че "няма нужда от това допълнение в таксономията"
Германският икономически министър Роберт Хабек, който е от редиците на "Зелените", коментира, че "няма нужда от това допълнение в таксономията"
Германският икономически министър Роберт Хабек, който е от редиците на "Зелените", коментира, че "няма нужда от това допълнение в таксономията"    ©  Reuters
Германският икономически министър Роберт Хабек, който е от редиците на "Зелените", коментира, че "няма нужда от това допълнение в таксономията"    ©  Reuters

Германия, Австрия и Люксембург се обявиха срещу плановете за класифициране на ядрената енергия като устойчива. Предложението на Брюксел е част от т.нар. зелена таксономия, която трябва да подпомогне насочването на инвестициите от милиарди евро, необходими за декарбонизирането на икономиката на ЕС.

Планът цели да даде яснота на инвеститорите, които искат да вложат частен капитал в устойчиви икономически дейности, покрива около 80% от емисиите на съюза и ще бъде "златен стандарт" за пазарите при вземането на решение дали дадена активност е наистина "зелена". Включването на ядрената енергия се възприема като победа за Франция, която искаше гаранции, че класифицирането няма да ощети една технология, която осигурява около две трети от електричеството в страната, пише Financial Times.

Спорове сред страните членки

Целият процес е белязан от спорове в Европейската комисия (ЕК) и сред страните - членки на ЕС. Германският икономически министър Роберт Хабек, който е от редиците на "Зелените", коментира, че "няма нужда от това допълнение в таксономията" и че е под въпрос дали то ще бъде прието от финансовите пазари. Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер заяви, че Виена може да съди ЕК, ако класифицирането на ядрената енергия като устойчива се осъществи. Енергийният министър на Люксембург Клод Тюрм пък нарече това включване в списъка провокация.

Същевременно включването на природния газ в таксономията означава, че някои страни - членки от Южна и Източна Европа, които разчитат на вноса на това гориво, ще подкрепят плана. То е поддържано и от германския финансов министър Кристиан Линднер, който е лидер на либералите в управляващата коалиция. Според проектопредложението природният газ може да се смята за устойчив при определени условия, включително за новите газови електроцентрали, одобрени преди края на 2030 г., които изпускат под 270 г въглероден диоксид на киловатчас и ако заместват традиционни изкопаеми горива като въглищата.

По думите на Линднер Германия се нуждае от модерни газови електроцентрали като преходна технология, тъй като страната се отказва от въглищата и ядрената енергия. "Радвам се, че тези аргументи изглежда, че бяха приети от ЕК", каза той.

Консултации до 12 януари

ЕК започна консултации със страните членки и с независими експерти относно проектопредложението, които ще продължат до 12 януари. Но Financial Times твърди, че противниците на ядрената енергия нямат необходимите правомощия да наложат вето на таксономията, която изглежда, че ще спечели подкрепата на мнозинството в Европейския съвет.

В прессъобщение на ЕК пише: "Таксономията на ЕС насочва и мобилизира частни инвестиции в дейности, които са необходими за постигането на климатична неутралност в следващите 30 години. Настоящият енергиен микс в Европа варира в различните страни членки, като някои части на съюза все още разчитат до голяма степен на въглищата, които са въглеродоинтензивни. Таксономията позволява енергийни дейности, които подпомагат страните членки да се придвижат към климатична неутралност от своите различни позиции."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 1

    В тази статия се вижда как ЕС стига до решения.
    Защо троловете не коментират настървено?
    Защото няма за какво да се хванат и да критикуват.

    Нередност?
Нов коментар