ЕК търси свеж ресурс за финансиране на бюджета на съюза

Брюксел предлага повече собствени приходи към европейския бюджет за сметка на големите компании и въглеродните такси в Европа. Държавите са скептични

Общо очакванията от новите източници на финансиране са да генерират до 17 млрд. евро годишно към бюджета на ЕС.
Общо очакванията от новите източници на финансиране са да генерират до 17 млрд. евро годишно към бюджета на ЕС.
Общо очакванията от новите източници на финансиране са да генерират до 17 млрд. евро годишно към бюджета на ЕС.    ©  Reuters
Общо очакванията от новите източници на финансиране са да генерират до 17 млрд. евро годишно към бюджета на ЕС.    ©  Reuters

В последните работни дни на миналата година Европейската комисия "изстреля" едни от най-очакваните и притеснителни за страните членки предложения за законодателство. Освен включването на природния газ и ядрената енергетика в т.нар. таксономия за зелени инвестиции под определени условия Брюксел представи и възможност за свежи ресурси към европейския бюджет. Целта е възстановяване на заемното финансиране за плановете за устойчивост в размер на 800 млрд. евро. Според комисаря за бюджета Йоханес Хан "с набора от нови собствени ресурси ние гарантираме, че следващото поколение наистина ще се възползва от NextGenerationEU". Той добави, че има силна връзка между новите собствени ресурси и климатичните амбиции на Европа, тъй като те ще допринесат за предложения социален климатичен фонд. Последният трябва да компенсира най-уязвимите домакинства в енергийния преход и да осигури инвестиции в зелени технологии.

Предложението на комисията включва 25% от приходите от търговия с емисии (или приблизително 12 млрд. евро годишно от 2026 г.) да влизат в европейския бюджет. Допълнително 75% от данъка върху всеки продукт, внесен от държава извън ЕС, която не разполага със система за цени на въглеродните емисии (калкулиран на около 1 млрд. евро годишно). Последният предложен източник е 15% от договорения през октомври от ОИСР глобален корпоративен данък (между 2.5 и 4 млрд. евро годишно).

Общо очакванията от новите източници на финансиране са да генерират до 17 млрд. евро годишно към бюджета на ЕС. Макар идеята е да помогне да държавите членки да не вадят средствата от "собствения си джоб", сред тях все още има съмнения дали представената формула е в техен интерес.

Съпротивата на страните

Държавите не са съгласни да споделят средствата, които досега генерираха приходи в собствените им бюджети. Например, досега всички средства от търговията с емисии бяха приходно перо в националните бюджети.

Полша вече предупреди, че ще наложи "вето по всички въпроси, които изискват единодушие в ЕС", докато Европейската комисия не освободи плащанията към Варшава от плана за възстановяване. Предложението на Комисията е посрещнато с опозиция и от държави като Франция и Испания, както от страните, които се изправят пред повишаване на цените на електроенергията поради прехода към възобновяеми източници като Унгария и Чешката република.

Отговорът на ЕК е ясен, ако държавите не са съгласни, ще трябва да финансират общия дълг чрез собствените си бюджети. Двамата евродепутати, които изготвиха позицията на Европейския парламент по предложението - Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП) и Валери Хайер (Renew Europe), също подкрепиха комисията: "Рисковете са много по-високи национални вноски в бюджета на ЕС или съкращения на многогодишната финансова рамка в средносрочен план", споделиха Фернандес и Хайер.

Отражението върху бизнеса

Предложението на ЕК ще се отрази в голяма степен и на бизнеса. Очакванията са за минимален данък от 15% на територията на Съюза , който ще се прилага както за чуждестранни, така и за местни компании с годишен приход от над 750 млн. евро.

ЕК инициира и ключова инициатива за справяне със злоупотребите от подставени дружества с цел избягване на данъци. Дали дадена компания се счита за фиктивна компания от ЕС, ще се определя от три критерия: естеството на приходите на компанията, трансграничните транзакции и управлението и. Най-сериозно ще бъдат засегнати чуждите технологичните гиганти (Google в Ирландия, Amazon в Люксембург и др.). ЕС обаче губи около 20 млрд. евро годишно поради избягващи данъци компании. Възстановяването на част от тези данъчни загуби ще бъде допълнителен ресурс за справяне с последиците от ковид и реализиране на зелените и цифрови амбиции на ЕС.