🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия обещава помощи заради високите цени на енергията

Инфлацията в еврозоната нарасна до 5% през ноември

Инфлацията в страната леко се понижава, но енергийните разходи нарастват с двуцифрени темпове
Инфлацията в страната леко се понижава, но енергийните разходи нарастват с двуцифрени темпове
Инфлацията в страната леко се понижава, но енергийните разходи нарастват с двуцифрени темпове    ©  Reuters
Инфлацията в страната леко се понижава, но енергийните разходи нарастват с двуцифрени темпове    ©  Reuters

Инфлацията в Германия остана близо до най-високите нива от няколко десетилетия в края на 2021 г. Правителството обеща помощи за по-бедните домакинства, тъй като цените на енергията продължаваха да растат с двуцифрени темпове. Годишният темп на нарастване на цените в Германия е 5.7% през декември. Това е лек спад от 6% през ноември, най-високото ниво от обединението на Германия през 90-те години, съобщава Financial Times. Енергийните цени в страната са с 18.3% по-високи от 2020 г.

Финансовият министър Кристиан Линднер обяви, че новото правителство обмисля предоставянето на финансова помощ за компенсиране на нарастващите разходи за отопление на по-бедните домакинства тази зима.

"Трябва да направим нещо, каза Линднер. Обещавам, че със средствата, с които разполагам, ще предоставим такава солидарна подкрепа за хората, които са особено засегнати."

Очаква се Франция, Испания и Италия също да предприемат подобни действия. Икономистите прогнозират, че германската инфлация ще намалее тази година.

"Тъй като много от специалните фактори и дисбалансът между търсенето и предлагането трябва да отслабнат през 2022 г., ние очакваме темпът на инфлация да спадне до малко под 2% до края на годината", казва Йорг Зойнер, главен икономист в Union Investment.

Рано за позитивни прогнози

Европейските цени на едро на природния газ почти се удвоиха до рекордно високи нива в навечерието на Коледа и скочиха отново тази седмица, след като доставките от Русия се забавиха. Проблеми в глобалната верига за доставки също доведоха до забавяне и по-високи разходи за производителите, което повиши цените на много потребителски стоки.

Рекордно изоставане на поръчки при германските производители не показва признаци на облекчаване, след като новите поръчки надминаха очакванията на икономистите, като се повишиха с 3.7% през ноември благодарение на високото търсене от чуждестранни клиенти.

Подобрението на пазара на труда в страната вероятно ще допринесе за увеличаване на натиска върху разходите поради нарастващия недостиг на работници и обещанието на правителството да повиши минималната заплата с една четвърт до 12 евро на час.

Германската агенция по труда съобщи тази седмица, че свободните работни места са се увеличили с 213 хил. миналата година до 794 хил. Уебсайтът за работни места Indeed съобщи, че броят на германските свободни работни места, които рекламира, се е увеличил с почти 50% спрямо нивата преди пандемията.

"Инфлацията е малко вероятно да спадне по права линия оттук", каза Карстен Бжески, ръководител на макроизследванията в ING, като посочи, че цената на почти половината от 92-те най-големи компонента на германската инфлационна кошница се е повишила с 4 процента или повече през декември. Цените на храните са се повишили с 6%, на услугите - с 3.1%, а на наемите - с 1.4%.

През миналата година средната инфлация е била 3.1%, което е най-високото ниво от 1993 г., и е нараснала с 0.5% от предходната година, когато пандемията предизвика дълбока рецесия. Бундесбанк наскоро повиши прогнозата си за инфлация за 2022 г. от 1.8 на 3.6%.

Данните за инфлацията в еврозоната показват, че продължава да се увеличава и през ноември е достигнала 5% при очаквания за спад до 4.7%. Стойността на показателя е два пъти и половина над целта на ЕЦБ от 2%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Обещава ...безплатен вурст !

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o

    Видяха от нас..

    Нередност?
  • 3
    telqk avatar :-P
    telqk

    Ако не се хванат меркелица и компания дружно да духат на турбините че нещо там вятъра понамаля никакви помощ (на времето се казваха дотации) няма да помогнат.

    Нередност?
Нов коментар