Икономиката на еврозоната се възстанови до нивото преди пандемията

Силният тримесечен растеж в Испания, Франция и Италия компенсира свиванията в Германия и Австрия

Свиването в Германия и Австрия беше компенсирано от по-доброто представяне в страни като Испания, Франция и Италия
Свиването в Германия и Австрия беше компенсирано от по-доброто представяне в страни като Испания, Франция и Италия
Свиването в Германия и Австрия беше компенсирано от по-доброто представяне в страни като Испания, Франция и Италия    ©  Reuters
Свиването в Германия и Австрия беше компенсирано от по-доброто представяне в страни като Испания, Франция и Италия    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0.3% през последните три месеца на миналата година и така е достигнала нивото си отпреди пандемията. Това се случва, въпреки че производството се е забавило спрямо предходното тримесечие, когато повишението беше 2.2%, заради разпространение на омикрон варианта на коронавируса. Растежът през четвъртото тримесечие във валутния съюз е в съответствие с очакванията на икономисти, анкетирани от Reuters.

Разходите на домакинствата продължават да растат в много страни, макар и с по-бавни темпове, докато производството също се покачва и заради попълването на запасите. Свиването в Германия и Австрия е компенсирано от по-доброто представяне в страни като Испания, Франция и Италия, като ЕС показа повишена устойчивост на въздействието на пандемията, която през 2020 г. донесе най-голямата рецесия след Втората световна война.

Евростат съобщи в понеделник, че първата оценка на брутния вътрешен продукт за цялата година показва ръст от 5.2% както в еврозоната, така и в целия ЕС - най-бързото покачване от 1971 г., но по-бавно от икономиката на САЩ, която отчете ръст на БВП от 5.7%. Икономистите изчисляват, че валутният съюз се е възстановил до нивата на БВП преди пандемията. Очаква се обаче растежът да остане бавен през първите няколко месеца на тази година, преди икономическата активност да се повиши отново заради отмяна на мерките за ограничения и облекчаване на проблемите с веригите на доставки.

"Ограниченията в много страни за противодействие на вълната от омикрон скоро ще бъдат премахнати, което ще позволи възстановяването да се възобнови през следващите месеци", казва пред Financial Times Джесика Хиндс, старши икономист за Европа в Capital Economics.

Кой как се представя

Икономиката на Италия продължава да надминава очакванията с ръст 0.6% през четвъртото тримесечие, което прави покачване на БВП 6.4% за цялата година. Това е най-големият годишен ръст от 1995 г. според Reuters. Ръстът се дължи на по-високото вътрешно търсене, което е довело до увеличаване на производството в промишлеността и услугите. Третата по големина икономика в еврозоната се възстановява по-рязко, отколкото много икономисти първоначално очакваха, от спада от близо 9% през 2020 г. и сега е близо до връщане към нивата на БВП отпреди пандемията. "Това потвърждава подобрената способност на страната да се възстанови от кризата в сравнение с предишни тежки ситуации", заявява Лоредана Мария Федерико, главен икономист за Италия в UniCredit.

Изключение прави Германия, където икономиката се е свила с 0.7% през четвъртото тримесечие, тъй като спадът в потребителските разходи и ограниченията на предлагането в производството натежават. Слабото представяне на най-голямата икономика в Европа я оставя с 1.5% под нивата на БВП преди пандемията. За разлика от Германия американската икономика беше с 3.1% над нивото си преди пандемията през четвъртото тримесечие, докато Франция - с 0.9% над нивата преди кризата. Испания постига най-бърз растеж през четвъртото тримесечие - 2%, но по-голямата зависимост на страната от засегнатия туризъм натежава върху възстановяването й и нейният БВП все още е с 4% под нивото преди корона кризата.

Австрия е една от най-слабо продставилите си икономики в еврозоната през четвъртото тримесечие - БВП е спаднал с 2.2% заради наложените блокади в опит да се справи с растящите инфекции от коронавирус. За разлика от нея Португалия имаше по-леки ограничения и икономиката й нараства с 1.6%.