🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК признава природния газ и ядрената енергетика за зелени при определени условия

Решението доведе до несъгласия в блока, промените ще влязат в сила от началото на 2023 г.

Едно от условията да получат "зелен" статут е ядрените централи да са получили разрешение за строеж преди 2045 г.
Едно от условията да получат "зелен" статут е ядрените централи да са получили разрешение за строеж преди 2045 г.
Едно от условията да получат "зелен" статут е ядрените централи да са получили разрешение за строеж преди 2045 г.    ©  Reuters
Едно от условията да получат "зелен" статут е ядрените централи да са получили разрешение за строеж преди 2045 г.    ©  Reuters

Природният газ и ядрената енергия ще бъдат допустими технологии за постигането на декарбонизацията и въглеродната неутралност на Европейския съюз (ЕС) до 2050 г. Това е записано в предложението за зелена таксономия, представено от Европейската комисия. Двата енергийни източника ще попадат в сферата на зелената енергия при изпълнението на определени условия, а решението на Брюксел създаде полемики сред страните в съюза. Предложението трябва да бъде одобрено от членките на съюза и ако това стане, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Брюксел ще разреши газовите централи да работят най-малко до 2030 г., ако покриват критерии, които включват и прогресивно намаляване на емисиите. До 2035 г. тези централи трябва да използват беземисионни горива, например водород. За да бъде класифицирани като "зелени" централите, които използват природен газ, трябва да отделят 270 г въглероден еквивалент на kWh или да имат годишни емисии под 550 кг въглeрод на kW за 20 години.

При ядрената енергия ситуацията е малко по-различна. В текста на ЕК се казва, че за да получат "зелен" статут, ядрените централи трябва да са получили разрешение за строеж преди 2045 г. Друго изискване е тези централи да се намират в страни, които имат създадени планове, а и налични средства, за безопасното изхвърляне на радиоактивните отпадъци до 2050 г.

Какво следва

Правилата бяха обявени в момент, когато Европа се бори с нарастващите цени на енергията и нарастват опасенията относно зависимостта й от внос на руски газ на фона на политическото напрежение около Украйна. Предложенията на Брюксел се сблъскаха с опозиция на много фронтове, включително от страна на активисти, експерти в ЕС, някои инвеститори и отделни държави.

Страните членки имат период от четири месеца, за да блокират приемането на новите правила. За да се случи това, е нужно мнозинство от 20 страни, които да подкрепят отхвърлянето на предложението. Твърдо против за момента се е обявила Австрия, която има сериозни притеснения относно "зелеността" на ядрената енергетика и изхвърлянето на радиоактивните отпадъци. Дания и Ирландия смятат, че ако природният газ получи "зелена" сертификация, опитите за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. ще бъдат сериозно подкопани. В подкрепа на включването на природния газ в списъка със "зелени" източници на енергия са се обявили България и Полша.

"Нашата мисия и нашето задължение са да постигнем климатична неутралност. Трябва да действаме още сега, за да изпълним целите си за 2030 и 2050 г. С негова помощ (новия текст към таксономията) ще ускорим необходимите ни частни инвестиции, особено през това десетилетие", заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората. "Посредством представените днес нови разпоредби ние също така повишаваме прозрачността и засилваме оповестяването на информация, така че инвеститорите да вземат информирани решения", добавя той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hfh52646689 avatar :-|
    hfh52646689
    • - 1
    • + 6

    Последно нали България нямало да замества въглищните централи с газови, защото газта е вносна суровина, а и Западът вече ни отряза директния достъп до евтина газ през Южен поток. Та защо подкрепяме да стане зелена в такъв случай, след като очевидно имаме интерес да отстояваме само ядрената енергетика, за да получим конкурентно предимство на единния енергиен пазар? Кога нашите мекотели ще се научат да заявяват и отстояват българския интерес пред ЕС, САЩ, Русия, Китай, Турция и пр. сили? Защо България не се изказва и против пускането на СП2, след като най-нагло ни спряха ЮП? Каква по-основателна причина от двойния стандарт и пропуснатите ползи за България на стойност десетки милиарди евро в дългосрочен план?

    Нередност?
Нов коментар