🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВЕИ проектите в ЕС не стигат за ограничаване на глобалното затопляне

Европейските парникови емисии трябва да спадат с 6% годишно, за да се постигне нулево равнище до 2035 г., отчита неправителствената организация Ember

Според данните на организацията през 2021 г. електроенергията, произвеждана от въглища, е спаднала само с 3% в сравнение с две години по-рано.
Според данните на организацията през 2021 г. електроенергията, произвеждана от въглища, е спаднала само с 3% в сравнение с две години по-рано.
Според данните на организацията през 2021 г. електроенергията, произвеждана от въглища, е спаднала само с 3% в сравнение с две години по-рано.    ©  Reuters
Според данните на организацията през 2021 г. електроенергията, произвеждана от въглища, е спаднала само с 3% в сравнение с две години по-рано.    ©  Reuters

Новоизградените източници на възобновяема енергия (ВЕИ) през изминалата година в ЕС основно заместват газа, а не по-замърсяващите въглища, и също така не са достигнали необходимите нива, за да се ограничи глобалното затопляне. Това показват резултатите от годишния анализ на базираната в Лондон неправителствена организация Ember, съобщава Financial Times.

Според данните й през 2021 г. електроенергията, произвеждана от въглища, е спаднала само с 3% в сравнение с две години по-рано. През 2019 г. намалението е било 29% спрямо 2017 г. Изкопаемите горива все още осигуряват 37% от производството на електроенергията на територията на ЕС, като с природен газ е произведена 18% от електроенергията, а от въглища - 15%. Производството на електроенергия от газ също отчита спад от 8% спрямо нивата през 2019 г.

Цената на изкопаемите горива се покачи драстично през изминалата година, което доведе до един от най-големите шокове в цената на електроенергията за последните десетилетия. Въпреки че цената на газа е основният двигател, цената на въглищата и на въглеродните квоти също се покачват, поради което разходите за производството на електроенергия са нараснали почти седем пъти, което доведе до рязкото поскъпване и на електроенергията в цяла Европа. През втората половина на годината цената за производството на електроенергия от газ надхвърли тази на въглищата, като разликата се увеличава с напредването на годината въпреки покачващите се цени на въглеродните емисии.

Спад в употребата на изкопаеми горива

През първата половина на годината производството на електроенергия от ВЕИ основно е заменило въглищата и в по-малка степен останалите източници, в това число газа и ядрената енергия. Поради покачваща се цена на газа през втората половина на годината обаче възобновяемите източници на енергия започват да заменят производството на електроенергия от газ вместо от въглища. Освен това през същия период се забелязва и пряка замяна на природния газ с въглища, равна на около 5% от общото производство на електроенергия за 2021 г. Най-голям спад в употребата на природен газ има в Нидерландия - 24%, Испания - 18%, Белгия - 17% и Франция - 14%.

Употребата на въглища също намалява в някои страни, които закриват електроцентралите, работещи с тях. Испания е закрила 6.5 гигавата от капацитета си за производството на електроенергия от въглища, а Чехия, Гърция, Италия, Румъния и Португалия - около 1-2 гигавата през последните две години.

Ефектът от закриването на тези електроцентрали обаче се компенсира от увеличената употреба на въглища в други страни. За последните две години производството на електроенергия от въглища в Полша се увеличава с 7%. Подобно е положението в Ирландия, Франция и Дания.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар