Гърция вижда отговора на икономическите си проблеми в технологичния сектор

Местните стартъпи ще играят все по-голяма роля за развитието в южната ни съседка

Работници на първия еднорог на гръцката стартъп сцена - Viva Wallet
Работници на първия еднорог на гръцката стартъп сцена - Viva Wallet
Работници на първия еднорог на гръцката стартъп сцена - Viva Wallet    ©  Reuters
Работници на първия еднорог на гръцката стартъп сцена - Viva Wallet    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гърция преживя една от най-тежките финансови кризи в историята през 2008 г. Оттогава куп млади хора, а и не само, се видяха принудени да отидат в чужбина, за да си осигурят бъдеще и да изпълнят професионалните си цели. От няколко години насам обаче се забелязва тенденция, която според правителството може и да е ключът към окончателното излизане от кризата - развитието на технологичния сектор.

Финансовата криза, както и времето преди нея са създали и по-дълбоки проблеми от чистите финансови такива. Гърция "отгледа поколения хора, които мечтаеха да работят в правителството или да се обявят за успешни предприемачи, като пропиляват публични пари", казва пред Reuters Панос Заманис, заместник-председател на Гръцката асоциация на стартиращите фирми. Беше необходима криза, за да се разбият тези стереотипи, добавя той.

Тази криза дойде и предостави възможност за промяна. За момента изглежда, че тази възможност е била използвана поне от един сектор на икономиката - технологичния. Технологичните стартъпи се представят особено добре, като по данни на Marathon Venture Capital миналата година инвестициите в подобни компании почти достигнаха 1 млрд. долара. Макар и това да бледнее в сравнение с Лондон, където стартъпите са набрали финансиране за рекордните 25 млрд. долара по данни на Dealroom, разликата с положението на местната стартъп сцена от преди 10 години е несравнима.

Първият гръцки еднорог е факт

Сигурен пример за това е сделката на американската инвестиционна банка JPMorgan, която наскоро обяви придобиването на 49% от гръцкия финтех стартъп Viva Wallet. Макар и официални данни за сделката да не бяха публикувани, източници на Reuters твърдят, че американската банка е платила 1.15 млрд. долара. Това би направило Viva Wallet и първия еднорог на гръцката стартъп сцена.

Базираната на облачни технологии Viva Wallet, която оперира в 23 държави в цяла Европа, предоставя услуги за приемане на карти чрез своето POS приложение, допълнителни устройства за Google Play и усъвършенствани системи за плащане в онлайн магазините. "Много сме развълнувани да направим стратегическа инвестиция във Viva Wallet, за да подкрепим визията им за насърчаване на нов растеж и иновации в плащанията, насочени към европейския малък и среден бизнес", каза в изявление ръководителят на глобалните разплащания на JPMorgan Такис Георгакопулос.

В скоро време се очаква да бъде обявена и още една подобна сделка - за стартъпа Accusonus. Отново източници на Reuters обявиха, че тя е почти завършена и се очаква да бъде обявена в близките дни. Купувач е компанията - майка на Facebook, Meta, а финансовите параметри за момента са неясни.

Accusonus е компания, която е основана в гръцкия град Патрас през 2013 г. Тя се занимава с производството на софтуер, който се използва за аудиоинженерство - промяна на звученето на даден инструмент, тоналност или глас. Също така стартъпът развива и технология както за музикално продуциране, така и за концерти. Две години след основаването на компанията тя мести централата си от Патрас в Лексингтън, Масачузетс, като това помогна да започнат професионални отношения със звезди като Шакира и Боб Дилън.

Мицотакис има вяра в стартъпите от самото начало

Сделките дадоха тласък на премиера Кириакос Мицотакис, който надгради постигнатото от предишни правителства с данъчни облекчения и реформи на финансиране, насочени към диверсификация на икономика, доминирана от туризма и корабоплаването.

След като встъпи в длъжност през 2019 г., година след като Гърция излезе от най-голямата програма за финансова помощ в историята, консервативното правителство на Мицотакис направи дигиталната трансформация приоритет. Той въведе корпоративни данъчни облекчения и опростяване на процедурите за регистриране на компания.

"Гърция не е страна, която разчита единствено на туризма и прекрасните си плажове", каза той, докато обикаляше офисите на Viva миналата седмица, добавяйки, че правителството е оптимистично, че технологиите ще бъдат "нарастваща част" от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Гръцката федерация на предприятията (SEV) оценява стартъп сектора на 6 млрд. евро, или 3% от БВП, без да посочва каква част от това се дължи на технологични стартиращи компании. Тя си постави за цел технологичния сектор да достигне 10% от БВП през следващото десетилетие, каза миналия месец Маркос Веремис, съпредседател на комитета за иновации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар