🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС критикува националните планове за възстановяване от коронакризата

В тях липсват структурни реформи и стратегическа визия, твърдят дипломатически източници пред Reuters

Страните имат срок до края на април да представят окончателни предложения на Комисията
Страните имат срок до края на април да представят окончателни предложения на Комисията
Страните имат срок до края на април да представят окончателни предложения на Комисията    ©  Reuters
Страните имат срок до края на април да представят окончателни предложения на Комисията    ©  Reuters

Плановете, представени досега от държавите от Европейския съюз (ЕС) за изразходване на рекордните 1.8 трлн. евро за възстановяване на икономиките, ударени от коронавируса, не са в съответствие с нужните реформи и според Европейската комисия трябва да бъдат подобрени. Това съобщават три дипломатически източника пред Reuters.

Оценката на Брюксел, споделена с посланиците на 27-те държави на заседание при закрити врата на 7 януари, подчертава тежката битка, пред която е изправен ЕС при харченето на толкова много пари. Бюрокрацията, политическите спорове и опитът за измами рискуват да попречат на усилията за по-равномерно възстановяване на ЕС след пандемията, която увеличи разликата в развитието и благосъстоянието на целия континент.

"В плановете липсват структурни реформи, стратегическа визия, конкретни цели и икономическа ефективност. Предстои да се свърши още много работа ", казва дипломат от Брюксел, предавайки критиките на ЕК на срещата. Втори дипломат заявява, че Европейската комисия е подчертала, че някои планове не са достатъчно конкретни и липсват измерими цели. Трети добавя: "Повечето правителства са добри в харченето на пари, но не са добри в реформирането. Те трябва да актуализират тези планове, за да вземат това предвид. Те трябва да работят усилено, за да усвоят бързо парите и да ги похарчат за стойностни проекти."

Новият бюджет на съюза до 2027 г. е 1.1 трлн. евро и 750 млрд. евро във възстановителен фонд. Комисията не каза кои държави са представили най-лоши планове, казват източниците на агенцията.

Нетните платци могат и да наложат блокада

Страните имат срок до края на април да представят окончателни предложения на комисията. След това те трябва да бъдат одобрени от другите страни в ЕС, преди да парите да започнат да се разпределят през втората половина на годината.

"Ако тези предварителни планове не бъдат подобрени, ако не стават, те не трябва да бъдат приети от комисията. Дори и да бъдат одобрени, нетните платци могат да ги блокират ", казва трети източник, имайки предвид по-богатите държави като Нидерландия, които са особено заинтересовани да избегнат разхищаването.

Досега по-малко от половината от страните от ЕС са представили първоначалните си планове. Европейската комисия не е коментирала срещата от 7 януари. Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заяви в понеделник, след като обсъди националните планове за възстановяване със страните от еврозоната, че е постигнат "добър напредък", но че е необходимо "да се увеличи амбицията за реформи". Много проекти на планове трябва да бъдат "подсилени" с повече подробности за сроковете, целите и етапите, за да се гарантира, че парите се изразходват добре, смята Джентилони.