🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на САЩ с най-голям ръст от управлението на Рейгън

БВП се е покачил с 5.7% през 2021 г., но има вероятност да се забави заради омикрон варианта на коронавируса

По-големият ръст на БВП се дължи на по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса
По-големият ръст на БВП се дължи на по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса
По-големият ръст на БВП се дължи на по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса    ©  Reuters
По-големият ръст на БВП се дължи на по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса    ©  Reuters

Американската икономика нарасна с повече от очакваното през 2021 г., но през тази година има вероятност темпът да се забави заради омикрон варианта на коронавируса. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 6.9% през четвъртото тримесечие на годишна база, като предвижданията бяха за 5.5%. В края на годината икономиката се е ускорила над два пъти повече от отчетения ръст през третото тримесечие от 2.3%.

По-големият ръст на БВП се дължи на по-високи инвестиции в запаси на частните компании, силната потребителска активност, износа и нарасналите инвестиции на бизнеса.

През 2021 г. икономиката на САЩ се е повишила с 5.7%, което е най-високият ръст от 1984 г., докато страната се опитва да се възстанови от корона кризата година по-рано.

Бизнесът намаляваше запасите си от първото тримесечие на 2021 г., като причината беше по-слабият потребителски интерес. По време на пандемията фокусът на разходите се измести към стоки от услуги, което създаде и напрежението върху веригите на доставки.

Най-сериозен скок на потребителска активност се забелязва през октомври, когато повечето американци направиха по-голямата част от празничното си пазаруване. Това беше продиктувано от проблемите със световната верига на доставки, които създадоха опасения в повечето потребители, че магазините може и да са празни по празниците.

Намаляване на инерцията

Данните обаче показват, че инерцията, която икономиката на страната набра, е започнала да отслабва през декември. Причината за това е разпространението на варианта омикрон и високата инфлацията. Покачването на потребителските цени надмина очакванията на Федералния резерв и достигна 7%. Това е най-голямото увеличение за период от 12 месеца от 1982 г.

Очакванията на икономисти са, че темпът на растеж ще се забави през 2022 г. Голяма част от тях понижават прогнозите си за текущото тримесечие януари - март, главно заради разпространението на варианта на омикрон. Въпреки това се очаква ударът върху икономиката да бъде краткотраен, макар и значителен. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че ръстът на БВП през тази година ще се забави до 4%.

"Възстановяването остана стабилно, но тенденцията в темповете на нарастване на ключови категории като потреблението се забавя", заявяват пред AP от консултантската компания Contingent Macro Advisors. "Макар че увеличението е по-силно от очакваното на първо четене, този доклад все още подкрепя консенсусната идея, че растежът трябва постоянно да се забавя през 2022 г.", добавят от компанията.

Доброто представяне на икономиката дава и нужната сигурност на Федералния резерв да започне да повишава основния лихвен процент. Централната банка обяви в сряда, че има вероятност да повиши лихвените проценти през март, и потвърди плановете си да прекрати изкупуването на облигации.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pontif avatar :-|
    Pontif
    • - 3
    • + 5

    Някои още чакат смъртта на долара и Америка. :)

    Нередност?
  • 2
    jazzdevil avatar :-P
    jazzdevil
    • - 1
    • + 3

    "Американската икономика нарасна с повече от очакваното през 2021 г."

    Пхахаха - тия статии директно от офиса на Нанси Пелоси ли ви ги пращат за превод? Последните 3 тримесечия всичките данни бяха много по-лоши от очакванията - и за растежа и за безработицата и за инфлацията - тука изведнъж всичко станало 6 - икономиката на Байдън цъфтяла...Да ги питаш тия прости американци - защо само 26% считат, че икономиката върви в правилната посока...

    Нередност?
Нов коментар