НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Европейската комисия пренасочва неизползвани пари от eврофондовете за украинските бежанци

Държавите в съюза ще могат да финансират мерки за справяне с новата криза от бюджетите на досегашните програми, които не са изхарчили

Милиони хора напуснаха Украйна в последните две седмици, в посока страните от Европейския съюз. Тази вълна се очаква да се увеличава.
Милиони хора напуснаха Украйна в последните две седмици, в посока страните от Европейския съюз. Тази вълна се очаква да се увеличава.
Милиони хора напуснаха Украйна в последните две седмици, в посока страните от Европейския съюз. Тази вълна се очаква да се увеличава.
Милиони хора напуснаха Украйна в последните две седмици, в посока страните от Европейския съюз. Тази вълна се очаква да се увеличава.

Европейският съюз отново е в бежанска криза, но този път между него и военния конфликт няма трети страни. Почти две седмици след руската военна инвазия в Украйна над 1.7 млн. жители са напуснали границите на страната - повечето от тях в посока ЕС. Според Върховния комисар на ООН за бежанците се очакват още 5 млн. души да достигнат до съседните на Украйна държави. Колкото и да изглеждат подготвени Полша и Румъния например за такъв натиск, съюзът все пак ще има нужда от финансиране, за да се справи.

Затова за втори път в историята на ЕС кохезионните фондове - парите от последния програмен период, които все още не са изхарчени напълно заради ковид кризата - ще бъдат пренасочени са справяне с бежански натиск. Това решение взе Европейската комисия във вторник. То трябва да бъде одобрено от Съвета и Европарламента, преди да влезе в сила.

Бързи пари

ЕК представи законодателното предложение "Действие на сближаване за бежанците в Европа" (CARE). Очаква се то да осигури финансиране на широк набор от мерки в подкрепа на украинските бежанци.

Ще се използват пари от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Фонда за европейска помощ за най-нуждаещите се (FEAD). Тези кохезионни фондове могат да бъдат изразходвани за инвестиции в образование, заетост, жилища, здравеопазване и услуги за грижи за деца, а в някои случаи за основна материална помощ като храна и облекло. Това значи, че държави като България например, могат да пренасочат част от неизползваните дотук пари в мерки за интеграция и подкрепа за бежанци, без да се налага да минават през предоговаряне на програми. За целта местните управляващи органи ще трябва да отворят специални нови линии на финансиране, посветени на това.

За допълнителна подкрепа на държавните бюджети се запазва за още година съфинансирането от 100%, прилагано в отговор на пандемията. Допълнително около 10 милиарда евро от средствата от REACT-EU - новия финансов пакет, който беше създаден заради коронавируса и по който България например финансира част от подкрепата за бизнеса - ще могат да бъдат пренасочени в подкрепа на тези, които бягат от Украйна през тази година.

Инициативата всъщност бе предложена от българския евродепутат Андрей Новаков по-рано тази седмица, по време на пленарната сесия в Страсбург. Новаков посочи, че Европейският съюз може да създаде специален финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от изминалия програмен период, защото част от тях така или иначе могат да бъдат загубени.

В регламента за кохезията така или иначе има предвидена клауза за пренасочване на недоговорени и неизползвани средства на годишна база за справяне с бежански кризи.

Рекордно забавяне на новите фондове

Що се отнася до новия програмен период, който трябваше да започне от тази година, той е рекордно закъснял. Коронавирусът, плановете за възстановяване и сега войната ще го отложат още. Към момента е подписано само едно партньорско споразумение - с Гърция, а подадени са едва 12.

Според комисаря по регионално развитие Елиза Ферейра държавите членки през последната година бяха твърде съсредоточени върху плановете си за възстановяване, което измести фокуса им от кохезионните програми.

В същото време, двете са обвързани и партньорските споразумения за кохезията не можеха да бъдат подадени преди одобрението на плановете за развитие. Германският евродепутат Констанце Крел призова по време на дебата в ЕП в понеделник "държавите членки да си свършат работата по подаването на партньорските споразумения и одобрението впоследствие на оперативните програми".

Българският план по предварителен график трябваше да бъде одобрен следващата седмица, но все още не е ясно дали това ще се случи.

Още 500 милиона

Междувременно по време на представянето на предложението на ЕК, Илва Йохансон, комисарят по вътрешните работи, поиска пренасочване на средства и от нейния ресор в подкрепа на украинските бежанци. 500 милиона евро от бюджета на ЕС се насочват за справяне с трагичните хуманитарни последици от войната, както в Украйна, така и извън нея. От тях 90 милиона евро хуманитарна помощ, включително 85 милиона евро за Украйна и 5 милиона евро за Молдова, вече са в ход за осигуряване на храна, както и вода, здравеопазване, подслон и за подпомагане на покриването на основните нужди на най-уязвимите.

Допълнително европейският комисар Стела Кириакидес заяви в понеделник, че ЕС е осигурила 10 000 болнични легла в целия ЕС за нуждаещи се пациенти, пристигащи от Украйна. Директивата за временна закрила, приета от Съвета миналата седмица, предоставя от своя страна правна защита и права на пребиваване на пристигащите украинци.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар