Краят на ерата на Абрамович във Великобритания

Лондон наложи санкции на руския милиардер, определяйки го като "прокремълски олигарх"

Санкциите срещу Абрамович трябва да изпратят сигнал, че британското правителство знае, че трябва да засили натиска върху съюзниците на Путин
Санкциите срещу Абрамович трябва да изпратят сигнал, че британското правителство знае, че трябва да засили натиска върху съюзниците на Путин
Санкциите срещу Абрамович трябва да изпратят сигнал, че британското правителство знае, че трябва да засили натиска върху съюзниците на Путин    ©  Reuters
Санкциите срещу Абрамович трябва да изпратят сигнал, че британското правителство знае, че трябва да засили натиска върху съюзниците на Путин    ©  Reuters

Преди две седмици Роман Абрамович се представяше като миротворец, след като посети Беларус, за да помогне за сключването на примирие между Русия и Украйна. В четвъртък Великобритания стана първата страна, която наложи санкции на собственика на футболния клуб "Челси", описвайки го като "прокремълски олигарх", който лично се е облагодетелствал от близките връзки с президента Владимир Путин. Абрамович беше един от седемте олигарси, на които Лондон наложи санкции за първи път - заедно с Игор Сечин, главен изпълнителен директор на руската петролна компания "Роснефт", и Олег Дерипаска, водещ акционер в металната група EN+. Но собственикът на "Челси" ще бъде най-тежко засегнат.

Мерките

Стоманодобивната компания "Евраз", чиито акции са листвани в Лондон и в която Абрамович е най-голям акционер, беше цитирана от правителството като потенциално подпомагаща руските военни усилия. Акциите й бяха спрени за търговия, докато собствеността върху футболния клуб, имотите и други активи на милиардера бяха замразени.

Санкциите слагат край на 20-годишната връзка на Абрамович с Обединеното кралство, където той беше приеман добре от политици и бизнесмени в Ситито и редовно аплодиран от хиляди футболни фенове. Британските министри са знаели за предстоящите санкции срещу седемте руски олигарси още в понеделник, но решението е дошло в четвъртък сутринта, съобщава Financial Times.

Абрамович, чието богатство се оценява на около 9.4 млрд. паунда от правителството на Обединеното кралство, притежава активи, включително имение в Кенсингтън и мезонет на Темза, наред със самолети, хеликоптери, яхти и автомобили, пръснати по целия свят. Руско-израелският милиардер, който също така има португалски паспорт, вече прекъсна някои от тези връзки с Обединеното кралство през последните седмици, след като британски политици призоваха за санкции срещу него.

Ръководител от авиацията казва пред FT, че самолетът на Абрамович е отлетял за Швейцария в началото на войната в Украйна, а хеликоптерът е заминал за Кан миналата седмица. Абрамович обяви "Челси" и имотите в Кенсингтън за продажба през последните седмици, но вече нищо не може да бъде продадено без специално разрешение от британското правителство. Имотите на Абрамович вече не могат да се отдават под наем, докато "Челси" не може да продава билети за мачовете си и стоки, както и да продава и купува играчи.

"Казусът с футболния клуб "Челси" беше разрешен доста късно, защото трябваше да се уверим, че имаме лицензионно споразумение, и да гарантираме, че феновете няма да бъдат засегнати и клубът все още може да работи", казва правителствен служител. И обяснява, че правителството е трябвало да се увери, че "Челси" като институция ще продължи да съществува, независимо дали Абрамович е собственик или не. Говорител на Абрамович е отказа коментар пред изданието.

Натиск срещу съюзниците на Путин

Санкциите срещу Абрамович трябва да изпратят сигнал, че британското правителство знае, че трябва да засили натиска върху съюзниците на Путин, според друг правителствен служител. На фона на критиките, че Обединеното кралство действа по-бавно от съюзниците си САЩ и ЕС, решението за последните мерки също не беше взето толкова бързо.

Новите санкции включват конкретни обвинения срещу "Евраз", акциите й бяха спрени от търговия в четвъртък "в очакване на изясняване на въздействието". Правителството заяви, че стоманопроизводителят е действал по начин, който може да дестабилизира Украйна, "подкопавайки и заплашвайки териториалната цялост, суверенитет и независимост" на страната и "потенциално доставяйки стомана на руските военни, която може да е била използвана при производството на танкове". Компанията отхвърля обвиненията с обяснението, че не произвежда военна стомана. А също така се опитва да се дистанцира от Абрамович, като го описва като човек, който не осъществява ефективен контрол върху компанията.

Делът от 28.6% в "Евраз" на олигарха вече е загубил голяма част от стойността си, след като цената на акциите падна рязко от началото на войната. Подобно на много подкрепяни от Русия фирми в Лондон, "Евраз" привлече в борда на директорите си известни личности от Ситито. Сър Майкъл Пийт, бивш главен личен секретар на принца на Уелс, подаде оставка като старши неизпълнителен директор в деня на инвазията.

"Челси" в криза

В резултат на санкциите футболният клуб "Челси" изпадна в криза. Клубът, който е настоящият носител на Шампионската лига на УЕФА и Световната клубна купа на ФИФА, сега е обект на редица ограничения, целящи да попречат на Абрамович да се възползва от собствеността си върху клуба.

Всеки, който се интересува от закупуването на футболен клуб "Челси", може да се обърне към британското правителство и да направи предложение, каза министърът на технологиите Крис Филм. Правителството реално пое контрола над клуба чрез специален лиценз.

"Така както условията на лиценза са написани в момента, продажбата няма да бъде разрешена. Въпреки това, ако се появи купувач, той или футболният клуб ще могат да се обърнат към правителството и да поискат условията да бъдат променени по начин, който позволява тази продажба да се осъществи", каза Филм пред Sky News.

Абрамович беше обявил, че ще продаде "Челси", но след санкциите, дори това да стане, той няма да получи и пени. Не е ясна и съдбата на клуба, защото лицензът е издаден за срок от 80 дни.