Жертви на санкциите

Русия прекъсва финансовите връзки със Запада, но Санкт Петербург все пак ще проведе Международния икономически форум

Санкт Петербург е културната столица на Русия и домакин на международен икономически форум от почти 15 години
Санкт Петербург е културната столица на Русия и домакин на международен икономически форум от почти 15 години
Санкт Петербург е културната столица на Русия и домакин на международен икономически форум от почти 15 години    ©  Reuters
Санкт Петербург е културната столица на Русия и домакин на международен икономически форум от почти 15 години    ©  Reuters

Русия вече изпревари Иран и Северна Корея по брой наложени санкции (5500 срещу съответно 3600 и 2100), след като нахлу в Украйна. В отговор руското правителство одобри на 5 март нов списък с държави и територии, които не са приятелски настроени към страната, в който влизат почти 50 - от САЩ и Канада до Япония, Сингапур и всички държави от ЕС. В същия ден управата на Санкт Петербург обяви поръчка, свързана с организирането и провеждането на икономическия форум SPIEF-2022. Сред посочените цели са подобряване на бизнес климата и демонстрация на градски проекти, които играят решаваща роля в развитието на Русия и в международното сътрудничество, пише в. "Новая газета", една от много малко останалите независими медии в страната.

Местната власт е готова да похарчи 63 млн. рубли от градския бюджет, за да представи атрактивни инвестиционни възможности в северната столица. Комисията по индустриална политика все още не е получила потвърждение от организатора на SPIEF (фондация "Росконгрес"), че XXV юбилеен форум ще се проведе. Но служителите изхождат от факта, че няма информация и за отмяна, така че трябва да са готови за събитието, което ще се проведе от 15 до 18 юни.

Официалният сайт на форума обяви приемането на заявления за участие. Цената на основния пакет е 840 хил. рубли (около 840 долара), а от 1 май ще се увеличи до 960 хил. От "Росконгрес" не разкриват колко заявления са получени досега. Още 15 млн. рубли от градския бюджет бяха отпуснати за провеждане на събития в рамките на форума от името на губернатора на Санкт Петербург - съответният договор беше подписан от Комитета по културата в началото на февруари. От тази сума 8.7 млн. са заделени за храна и напитки за "поне 1500 участници". Техническото задание изисква те да бъдат снабдени с първокласна водка и вина. Напитките и закуските трябва да бъдат придружени от "музикален съпровод с продължителност най-малко 60 минути".

В резултат на това трябва да се постигнат целите, заложени в условията на договора: "укрепване на имиджа на Петербургския международен икономически форум като уникално събитие в световната бизнес общност" и "развитие на международното сътрудничество".

Ще пие ли сам губернаторът

Все още има надежда, че губернаторът Беглов няма да се наложи да пие сам. Най-малкото ще има трима представители с павилиони на форума - договори бяха сключени с VTB Bank (на 21 февруари - за 73 млн. рубли) и с JSC "Bashkir Soda Company" (за почти 100 млн. рубли).

Остава по-малко от месец до планирания друг международен форум в Санкт Петербург - "Арктика" (11 - 13 април). Обявената тема - "Удобни условия за живот в Арктика", трябва да представлява несъмнен интерес. Съставът на участниците също остава неясен, но има надежда да пристигнат представители от Виетнам. Във всеки случай те бяха поканени както на Арктическия форум, така и на SPIEF от Антон Кобяков, съветник на президента на Русия, когато на 28 февруари той се срещна в Москва с посланика на Виетнам Данг Мин Хой.

Вицепремиерът Юрий Трутнев не се съмнява, че Арктическият форум ще се проведе, "независимо кой с кого и как се отнася". Федералните власти подкрепиха оптимизма си, като промишленото министерство преведе 25 млн. рубли за организиране на участието на Арктическия форум. Местната управа се отчете още по-добре - с 36 млн. рубли. Според договора, сключен от градския комитет за "Арктика", ще има храна за поне 1500 участници. Бизнес закуска от името на правителството на Санкт Петербург ще струва 1.1 млн. Подготвени са подаръчни комплекти за 200 специални гости: традиционни чаши за чай и кафе от Порцеланова фабрика "Ломоносов" (5400 и 3200 рубли всяка), порцеланови скулптури "мечка с мече" (3000 рубли). Петдесет участници ще получат преносими зарядни устройства (3000 рубли), а 25 - "подарък комплект с две чаши с фигурки на животни, живеещи в Арктика" (по 21 000 рубли всяка).

На работната среща на организационния комитет на 15 февруари беше казано, че делегации от над 50 държави и лично Владимир Путин се очакват за априлския форум. Дали това участие е потвърдено организаторите не можаха да отговорят.

Патриотичните призиви за затягане на коланите въпреки безпрецедентните санкции, изглежда, са насочени основно към обикновените граждани. Но не и към чиновниците, които са свикнали да не се отказват от нищо при усвояване на бюджета, дори когато той се топи.