🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС спира инвестициите в руската енергетика и забранява вноса на стомана

Брюксел забранява и износа на луксозни стоки за Москва

Мерките ще засегнат руските петролни компании "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", но страните от ЕС все още ще могат да купуват петрол и газ от тях.
Мерките ще засегнат руските петролни компании "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", но страните от ЕС все още ще могат да купуват петрол и газ от тях.
Мерките ще засегнат руските петролни компании "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", но страните от ЕС все още ще могат да купуват петрол и газ от тях.    ©  Reuters
Мерките ще засегнат руските петролни компании "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", но страните от ЕС все още ще могат да купуват петрол и газ от тях.    ©  Reuters

Европейският съюз (ЕС) прие нов пакет санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна, в който влизат забрана за инвестиции в руския енергиен сектор, за внос на стоманени продукти и износ на луксозни стоки. Мерките влизат в сила от вторник, като в тях са включени и замразяване на активи на още бизнесмени, които подкрепят руската държава, включително собственика на футболния клуб "Челси" Роман Абрамович.

Европейската комисия заяви, че санкциите включват "обширна забрана за нови инвестиции в руския енергиен сектор". Мярката ще засегне руските петролни компании "Роснефт", "Транснефт" и "Газпром нефт", но страните от ЕС все още ще могат да купуват петрол и газ от тях, твърди източник от ЕС пред Reuters.

Налага се и пълна забрана за сделки с някои руски държавни предприятия, свързани с военнопромишления комплекс на Кремъл. Блокът постигна предварително споразумение за новите санкции в понеделник и срещу налагането им нямаше възражения. Смята се, че забраната за внос на руска стомана ще засегне продукти на стойност 3.3 млрд. евро, казват от ЕК.

Компаниите от ЕС също няма да имат право да изнасят луксозни стоки на стойност над 300 евро, включително бижута. Износът на автомобили на стойност над 50 хил. евро също ще бъде забранен, казват източници от ЕС. Пакетът също така забранява на агенциите за кредитен рейтинг в ЕС да издават рейтинги на Русия и руски компании, което според Брюксел допълнително ще ограничи достъпа им до европейските финансови пазари.

Последните санкции идват след три кръга наказателни мерки, наложени досега, които включват замразяване на активи на Руската централна банка и изключване от банковата система SWIFT на някои руски и беларуски финансови институции. ЕС също така се съгласи във вторник да лиши Русия от търговския й статут на "най-облагодетелствана нация", отваряйки вратата за наказателни мита върху руски стоки или категорични забрани за внос.

Въведените досега тежки санкции на Запада изправят пред срив руската икономика, която се очаква тази година да се свие с една десета, а през второто тримесечие - с една трета.

Великобритания призова Персийския залив за повече петрол

Британският премиер Борис Джонсън днес е в Саудитска Арабия, за да убеди кралството да освободи още петрол. намалявайки по този начин европейската зависимост от руски изкопаеми горива. Такава кампания се води и от страна на САЩ. В последните дни арабските монархии от Персийския залив са обект на усилен натиск, но от техни коментари се разбира, че лидерите им ще желаят да получат нещо в замяна. Разговор се води и с Катар, водещ износител на газ, за пренасочване на доставки към Европа.