🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саудитска Арабия обмисля да приема юани за петролни сделки с Китай

Решението може да отслаби доминиращата позиция на долара в извършването на международни сделки

Саудитска Арабия и Китай водят преговори за извършване на част от петролните сделки между двете страни в китайската валута юан, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Подобно споразумение между най-големия износител и най-големия вносител на петрол в света е възможно да подкопае доминиращата роля на американския долар на международния пазар за енергийни суровини.

Преговори между Китай и Саудитска Арабия за използване на юана в сделките се водят с прекъсвания през последните 6 години без резултат, но сега отново набират скорост на фона на нарастващо недоволство на Рияд от политиката на САЩ. Отношенията между двете страни се влошиха при управлението на президента Байдън, който по време на кампанията си остро осъди кралството за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. Саудитците са недоволни и от липсата на подкрепа от страна на САЩ за тяхната намеса в конфликта в Йемен и от опита на администрацията на Байдън да сключи сделка с Иран относно ядрената му програма.

Освен това наложените от САЩ и съюзниците им санкции срещу Русия, които ограничиха възможността на страната да извършва плащания в долари и отрязаха достъпа ѝ до половината от чуждестранните ѝ резерви, дават повод на други държави да преосмислят отношенията си с долара.

Около 80% от световните сделки с петрол се извършват с американската валута, а от 1974 г. Саудитска Арабия търгува суровината само срещу долари по силата на сделка с администрацията на американския президент Никсън. Но докато икономическите връзки на кралството със САЩ през годините намаляват, тези с Китай се засилват. Китайският внос на петрол се увеличи през последните три десетилетия на фона на бързо растящата икономика и сега страната купува над една четвърт от петрола, който Саудитска Арабия изнася. През 2021 г. Саудитска Арабия е най-големият доставчик на суров петрол за Китай с продажби от 1.76 млн. барела на ден. За сметка на това вносът на саудитски суров петрол в САЩ намалява от 2 млн. барела на ден в началото на 90-те години на миналия век до 500 хил. барела на ден сега.

Ограничени ефекти

Изходът от преговорите все пак не е сигурен и решението крие рискове за кралството. Превключването на голяма част от търговията на страната към юани може да разтърси саудитската икономика, чиято валута риал е обвързана с долара, а по-малко стабилната китайска валута може да подкопае фискалните позиции на саудитското правителство. Рияд все още планира да извършва повечето сделки с петрол в долари, твърдят запознати с преговорите.

Засега повечето инвеститори разглеждат евентуално решение на саудитската страна по-скоро като символично, но е възможно и други производители да последват примера. Останалите големи източници на петрол за Китай са Русия, Ангола и Ирак. С течение на времето би могло да се стигне до алтернативна финансова система с ограничен пазарен дял, като доминираща валута да остане доларът, казват анализатори пред Bloomberg.

След новината във вторник юанът възстанови част от изгубената си през последните седмици стойност.

Все още няма коментари
Нов коментар