🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ще стоплят отношенията си със Саудитска Арабия в името на петрола

Визитата на президента Джо Байдън през юли бележи обрат в политиката, причината е войната в Украйна

Руската инвазия в Украйна накара Вашингтон да признае стратегическото значение на Саудитска Арабия и ОАЕ – единствените производители на петрол с възможности да увеличат значително добивите
Руската инвазия в Украйна накара Вашингтон да признае стратегическото значение на Саудитска Арабия и ОАЕ – единствените производители на петрол с възможности да увеличат значително добивите
Руската инвазия в Украйна накара Вашингтон да признае стратегическото значение на Саудитска Арабия и ОАЕ – единствените производители на петрол с възможности да увеличат значително добивите    ©  Reuters
Руската инвазия в Украйна накара Вашингтон да признае стратегическото значение на Саудитска Арабия и ОАЕ – единствените производители на петрол с възможности да увеличат значително добивите    ©  Reuters
Темата накратко
  • САЩ се нуждаят от подкрепа, за да ограничат въздействието на войната в Украйна върху цените на петрола.
  • Окуражени от влиянието си на енергийните пазари, както Саудитска Арабия, така и ОАЕ вероятно ще искат да получат сигнали за осезаема помощ от Вашингтон.
  • Защитници на човешките права и някои съюзници от Демократическата партия предупредиха президента да не посещава кралството.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи първата си обиколка в Близкия изток и ще посети Израел, Западния бряг и Саудитска Арабия. Решението за среща с лидерите на кралството по време на визитата, която ще бъде от 13 до 16 юли, идва, въпреки че, докато беше кандидат за президент на САЩ, Байдън заклейми Рияд като "парий" заради състоянието на човешките права в него и се зарече да префокусира отношенията между двете страни. Малко след като встъпи в длъжност, Байдън зае по-твърда позиция към Саудитска Арабия, като припомни убийството на журналиста на Washington Post Джамал Кашоги в Турция през 2018 г., за което американското разузнаване твърди, че принцът и престолонаследник Мохамед бин Салман е замесен.

Монархиите от залива отдавна гледат на Вашингтон като на традиционен партньор в областта на сигурността. Но в техните очи САЩ демонстрират оскъдно внимание към заплахата, пред която са изправени техните страни.

"Войната в Украйна беше благословия и проклятие за Персийския залив. Те виждат, че Америка се е върнала, не напуска и може да се мобилизира, когато пожелае", казва Санам Вакил, експерт по Персийския залив в Chatham House. "Лошата новина за тях е, че когато САЩ се мобилизират за някой друг, това е шамар в лицето". Той има предвид голямата оръжейна помощ на Вашингтон за Киев.

Обрат

Белият дом обяви по-рано през месеца, че Байдън ще посети Саудитска Арабия през юли, където може да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман, лидер на най-големия износител на петрол в света. Това е обрат за Байдън, тъй като, след като президентът встъпи в длъжност, неговата администрация даде ясно да се разбере, че той ще избягва пряко общуване с престолонаследника и вместо това ще общува с крал Салман. Като се има предвид, че американските разузнавателни агенции смятат, че принцът е разрешил операция за "залавяне" или "убийство" на Джамал Кашоги, журналистът, убит от саудитски агенти преди четири години, Байдън беше изправен пред критики у дома, че е изоставил принципите си в интерес на опитите да изолира Русия.

Реакциите накараха Байдън да заяви, че няма да се срещне с фактическия лидер на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, а ще види престолонаследника само като част от по-широка "международна среща". Посещението на Байдън в региона ще завърши с голямо събиране на регионални лидери в Джеда, където се очаква американският президент да участва заедно с престолонаследника. "Няма да се срещам с MBS. Отивам на международна среща и той ще бъде част от нея", каза Байдън пред репортери миналата седмица, запитан как ще се справи с темата за убийството на Джамал Хашоги.

Вашингтон се нуждае от подкрепа, за да ограничи въздействието на войната в Украйна върху цените на петрола, докато страните от Персийския залив остават силно зависими от американската военна помощ - от противоракетна отбрана до бойни самолети.

"Това е възможност за САЩ да нулират таблицата... да направят региона по-удобен и да осъзнават защо техните партньори са загрижени за американския ангажимент", казва източник на Financial Times.

Компромисът за енергийна стабилност

Някои от помощниците на президента в продължение на месеци притискаха Байдън да остави настрана моралното си възмущение и да настоява за сближаване, твърдейки, че си струва да приемат компромисите от ангажирането с принца в замяна на енергийна стабилност. Окуражени от влиянието си на енергийните пазари, както Саудитска Арабия, така и ОАЕ вероятно ще искат да получат сигнали за осезаема подкрепа, а не просто уверения относно ангажиментите на САЩ. На първо място в дневния им ред ще бъде да се даде тласък за по-формални, институционализирани партньорства за сигурност със САЩ, включително подобрено разузнаване и военно сътрудничество за справяне със заплахи от ракети и дронове.

Руската инвазия в Украйна накара Вашингтон да признае стратегическото значение на Саудитска Арабия и ОАЕ - единствените производители на петрол с реални възможности да увеличат значително добивите, тъй като Байдън се стреми да изолира Путин и да стабилизира енергийните пазари.

В знак на променящите се дипломатически настроения ОАЕ и САЩ изготвят нова "рамка за сигурност", въпреки че нищо не е финализирано, казва източникът на FT, информиран за преговорите за ОАЕ. Високопоставен служител на САЩ твърди, че Вашингтон "е в редовни дискусии с ОАЕ за укрепване на нашето партньорство в отбраната, за да възпира и реагира на всякакви бъдещи атаки".

Освен че търси по-голяма подкрепа за стабилизиране на енергийните пазари, Байдън вероятно ще търси и по-добра позиция на Саудитска Арабия към Израел. Кралството няма официални отношения с Израел, но тайно си сътрудничи със страната по въпросите на сигурността и разузнаването.

Риск у дома

Въпреки това не е ясно доколко Байдън ще бъде готов да засили отношенията, свързани със сигурността, със Саудитска Арабия, като се има предвид потенциалната реакция, която би рискувал сред някои демократи.

Говорейки за спекулациите, че Байдън ще посети кралството, Адам Шиф, водещ демократ, каза, че няма да отиде в Саудитска Арабия, нито да се ръкува с принца. "Това е човек, който уби американски гражданин, наряза го на парчета по най-ужасния и преднамерен начин", каза Шиф. Защитници на човешките права и някои съюзници от Демократическата партия предупредиха президента да не посещава кралството, защото по техни думи такава визита, без първо да бъдат получени обещания за човешките права, би изпратила послание на саудитските лидери, че няма да има последствия за груби нарушения в тази насока.

Но в момент, когато цените на горивата стремглаво растат, в който се засилват и опасенията от ядрената програма на Иран и продължава безпокойството от това, че Китай разширява световното си влияние, Байдън и неговият екип по националната сигурност са установили, че пренебрегването на саудитците, и особено на престолонаследника, просто не е в интерес на САЩ, посочва АP.