Обратно в СССР: Рублата практически отново е неконвертируема

Руската централна банка беше принудена да ограничи тегленето на депозити в чужда валута до 10 хил. долара

Гуверньорът Елвира Набиулина е уважаван експерт в банковите среди, но е оставена практически без инструменти да овладее кризата
Гуверньорът Елвира Набиулина е уважаван експерт в банковите среди, но е оставена практически без инструменти да овладее кризата
Гуверньорът Елвира Набиулина е уважаван експерт в банковите среди, но е оставена практически без инструменти да овладее кризата    ©  Council.gov.ru
Гуверньорът Елвира Набиулина е уважаван експерт в банковите среди, но е оставена практически без инструменти да овладее кризата    ©  Council.gov.ru

Санкциите на САЩ и ЕС и най-вече блокирането на валутните резерви на Руската централна банка на практика я принудиха да се откаже от конвертируемостта на рублата за пръв път от около 30 години насам. С нейно решение от 9 март гражданите, които имат влогове в чуждестранна валута, ще могат да изтеглят едва до 10 хил. долара, а всичко над тях ще бъде достъпно за тях, но в рубли по официалния курс за деня. Тъй като обаче местните пари бързо се обезценяват, а и недостигът на чужда валута създава черен пазар на съвсем различни нива, това реално означава почти сигурна загуба за всички руснаци, които имат нужда от парите си незабавно.

Временно, но болезнено

Засега мярката е въведена като временна - за шест месеца, до 9 септември. Предвид местната ситуация и налаганите допълнителни санкции спрямо Русия обаче, естествено, има страхове, че тя може не само да бъде продължена, но и да бъде затегната допълнително и таванът за теглене да падне още по-ниско. Отделно и оттеглящите се чужди компании и марки от пазара вещаят дефицит на всевъзможни стоки, затова и много хора предпочитат да вземат парите си сега и да купят каквото има налично. Затова и не е изключено обявените от Руската централна банка мерки да не произведат желания ефект да спре изтичането на депозити от банките, а допълнително да го ускори временно.

Според официалното съобщение около 90% от валутните депозити в Русия са до 10 хил. долара, така че огромната част от вложителите ще могат да получат изцяло спестяванията си. Няма данни обаче останалите 10%, които надвишават тавана, на каква сума съответстват. Като крайно обаче ефектът за всички граждани е, че практически им се отнема възможността свободно да купуват чужда валута, което е най-лесният инструмент за защита от очертаващия се рязък инфлационен шок в страната.

Чисто технически от уточненията на централната банка става ясно, че всеки може да изтегли от валутните си сметки до 10 хил. долара (независимо от валутата, в която са те, се изплащат само в долари), а сумата над това в рубли. Ако си остави средствата в банката, те остават при същите условия като преди мярката. Това важи за всички наличности на едно лице в една банка - ако някой разполага с влогове в няколко институции, може от всяка от тях да получи до 10 хил. долара. Ограничението не може да бъде заобиколено с превод в друга банка, тъй като постъпилите средства в чужда валута след 9 март няма да могат да се теглят. Донякъде иронично Руската централна банка специално изтъква още, че мярката й не предвижда ограничения да се депозира валута, но тя не може да бъде изтеглена, т.е. всеки е свободен да замрази валутата си за до шест месеца.

Ограничението може да е особено болезнено за хора, които искат да пътуват в чужбина. Те нито могат да се сдобият с валута, нито картите им Visa и Mastercard работят. За сметка на това ще могат да се разплащат с руските карти "Мир", които според информацията на Руската централна банка се приемат в Турция, Виетнам, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан, Южна Осетия и Абхазия.

В пресата на санкциите

Решението видимо е болезнено, като практически връща Русия в епохата на СССР. Това явно се случва под натиск на големите тегления след началото на войната и на санкциите. Според бившия подуправител на Руската централна банка Сергей Алексашенко, който сега живее в САЩ, явно те са надхвърлили очакванията й и са подставили под въпрос способността на банките да покрият задълженията си.

Основата на проблема е в това, че Русия практически е отрязана от валутните си резерви и така нито може да интервенира в подкрепа на рублата, нито може да осигури на банките ликвидност в чужда валута. Отделно с ограниченията от ЕС и САЩ за доставка на доларови и еврови банкноти в Русия вероятно банките са изправени и пред буквален недостиг на кеш.

"Най-голямата грешка, която монетарните власти в Русия могат да направят, е да пипнат личните спестявания - ако досега не е имало банкова паника, вече ще се случи", пише още Алексашенко.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Важното е , че спокойно може да сменят рубли за сев. корейски вони , венецуелски боливари и ирански риали ...

    Нередност?
Нов коментар