🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще решава за още мерки за намаляване на разходите за ток и гориво

Междувременно под силен политически натиск редица държави вече предприеха допълнителни стъпки за справяне с високите цени за потребители и бизнес

В България помощите за бизнеса са одобрени до края на март. След това има само обещание за тяхното продължаване
В България помощите за бизнеса са одобрени до края на март. След това има само обещание за тяхното продължаване
В България помощите за бизнеса са одобрени до края на март. След това има само обещание за тяхното продължаване    ©  Цветелина Белутова
В България помощите за бизнеса са одобрени до края на март. След това има само обещание за тяхното продължаване    ©  Цветелина Белутова

Инвазията на Русия в Украйна стана повод миналата седмица ЕС да приеме план за намаляване на европейската зависимост от руските изкопаеми горива, включително чрез увеличаване на вноса на втечнен природен газ (LNG) и ускоряване внедряването на възобновяема енергия. А тази седмица Европейският парламент даде сигнал, че ще настоява за увеличение на целта за използваните възобновяеми източници на 45% до 2030 г.

Всичко това обаче ще отнеме време, докато непосредствената заплаха от прекъсвания на доставките от Русия, която осигурява 40% от газа в ЕС, 27% от вноса на петрол и 46% от вноса на въглища, оказва ефектите си сега. Високите цени на енергията увеличават разходите на гражданите в цяла Европа и движат инфлацията нагоре, а лидерите на ЕС предстои отново да обсъдят мерки за омекотяване на товара за потребителите и бизнеса в идните дни.

Изправени пред наближаващи избори, някои политици обаче нямат време да чакат и вече предприемат действия.

Германският кабинет например реши в сряда да предостави 4.5 млрд. евро данъчни облекчения за потребителите и обсъжда допълнителна помощ. Гърция ще предостави допълнителни 1.1 млрд. евро за домакинствата и бизнеса. Испания обмисля ограничаване на цените на електроенергията и планира да обяви серия от данъчни облекчения до края на март. В Португалия също преговарят за таван на цените на електроенергията в помощ на домакинствата и бизнеса от нарастващите разходи за енергия. Планът включва определяне на максимална цена от 180 евро за мегаватчас. За сравнение - сега цените са около 300 евро/мВтч.

ЕК одобри държавна помощ и за Чехия на стойност 1.4 млрд. евро, ще покрие част от по-високите цени на електроенергията. Франция, където президентските избори предстоят съвсем скоро, също ще въведе нови мерки, включително безвъзмездни средства за енергоемки компании, които се оценяват на около 3 млрд. евро. Правителството настоя, че последният план няма да бъде толкова обширен, колкото помощта, предоставена по време на пандемията. Въпреки това стойността му вече се оценява на милиарди евро, в зависимост от развитието на цените на енергията.

Мерките включват също разширяване на помощта на освободени работници в случай на спиране на фабриките поради прекъсвания на веригата за доставки и забавено събиране на данъци за компании, изправени пред по-високи разходи за енергия и затруднения при износ. Допълнително правителството заяви в неделя, че ще осигури отстъпка от 15 евроцента на литър за бензин и дизел. Това ще се прилага за четири месеца, считано от 1 април, и ще струва на хазната около 2 млрд. евро, пише Bloomberg.

Засега в България конкретни планове липсват. До края на март има действаща схема за подпомагане на бизнеса за високите цени на тока, както и на домакинствата за газа, но не е ясно как и докога ще бъдат удължени субсидиите. От Министерството на енергетиката и КЕВР на няколко пъти обявиха, че се подготвят нови правила за търговия с ток, които да гарантират стабилност на цените в дългосрочен план, но и за това няма конкретика.