🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водород, биогаз и много ВЕИ с батерии заменят руския газ в България

Правителството залага на ускорена енергийна и регулаторна трансформация с възможно най-дълго запазване на въглищата, стана ясно по време на годишната среща с бизнеса, организирана от "Капитал"

Според министрите на енергетиката Александър Николов (вляво) и на екологията Борислав Сандов (третия от ляво на дясно) енергийната независимост може да осигури най-голяма сигурност за страната.
Според министрите на енергетиката Александър Николов (вляво) и на екологията Борислав Сандов (третия от ляво на дясно) енергийната независимост може да осигури най-голяма сигурност за страната.
Според министрите на енергетиката Александър Николов (вляво) и на екологията Борислав Сандов (третия от ляво на дясно) енергийната независимост може да осигури най-голяма сигурност за страната.    ©  Надежда Чипева
Според министрите на енергетиката Александър Николов (вляво) и на екологията Борислав Сандов (третия от ляво на дясно) енергийната независимост може да осигури най-голяма сигурност за страната.    ©  Надежда Чипева

България може да намали значително зависимостта си от руския газ още преди края на тази година и на този етап не планира нов договор с "Газпром". Освен с алтернативни доставки това ще стане и с производството на зелен водород и биогаз. Инвестициите в нови ВЕИ мощности ще бъдат регулаторно облекчени, а в комбинация с батериите електроенергийната система ще стане изключително конкурентна. Успоредно с всичко това ще се работи за повишаване на енергийната ефективност, така че самата нужда от енергия и горива да намалее.

Това са основните елементи в стратегията на управляващите за справяне със сегашната кризисна ситуация в енергийния сектор и рисковете пред доставките на природен газ и петрол заради войната на Русия в Украйна, които бяха дискутирани по време на 16-ата годишна среща на правителството и бизнеса, организирана от "Капитал". В панела "Енергийната стратегия на България: от криза към енергийна независимост и декарбонизация" участваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на околната среда Борислав Сандов, както и председателят на КЕВР Станислав Тодоров, който пък говори за предстоящите промени при търговията с електроенергия от 1 април.

Газът не е проблем

Дългосрочният договор на България с "Газпром" изтича в края на 2022 г. Това оставя страната с две възможности: подписване на нов договор с руската компания, което обаче в момента, а и предвид плановете на ЕС, изглежда невъзможно, и доставки от свободния пазар без дългосрочен договор. И двете опции имат своя риск, но много по-приемлива изглежда втората.

"За нас има добра новина - намираме се географски на място, където има алтернативни трасета, имаме инфраструктура с други държави, която например може да се използва за втечнен газ (през Турция, Гърция)", каза министър Николов. Проблемът е, че има специфики на доставката и е трудно да се вземе решение още сега как може да се реализират тези доставки в по-голям мащаб.

Договорът за азерски газ след пускането на газовата връзка с Гърция може да осигури до 30% от нуждите на България. Преди месец при посещението на правителствената делегация с премиера Кирил Петков и енергийния министър Николов в САЩ е бил обсъждан договор за доставка на втечнен газ, но не конкретно за България, а в рамките на ЕС - за да може такава суровина да достига до страната, е нужна добра комуникация с Румъния и Гърция.

Слънце на нашата улица

"Решението е водород в дългосрочен план. България има всички предпоставки да се превърне в една от водещите държави, които могат да заменят природния газ с водород като енергиен източник", заяви още Николов. Тук става въпрос за зелен водород, който се произвежда чрез електролиза от възобновяеми енергийни източници. У нас вече има заявени планове за над 15 гВт нови ВЕИ мощности, като част от тях могат да се използват именно за производството на зелен водород. Въпросът е как държавата ще управлява тяхното включване към мрежата и колко бързо може да се реализират тези проекти. Едно от решенията е да се облекчат бюрократичните изисквания към такива проекти, особено когато става дума за собствено ползване на енергията.

Според министъра на околната среда Борислав Сандов биогазът също има място в енергийния микс, но той е сравнително малък като потенциал и подходящ за локални проекти, които по места да диверсифицират нуждата от природен газ. Министър Сандов допълни още, че държавната администрация е изключително мудна в това сама да използва соларни панели в сградите си и че подобни инициативи трябва да започват именно от държавата. За момента обаче това не се случва.

"Ситуацията, в която 80% държавата контролира енергопроизводството, трябва да остане в миналото. Държавата е тромава и не управлява ефективно бизнес процесите - в нашите ширини не се справя и с корупционните проблеми. В тази връзка се надявам КЕВР да работи заедно с правителството и бизнеса, за да модернизира системата в България и да диверсифицира производството на ток", каза на свой ред и председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Много от обсъжданите реформи се очаква да бъдат решени с Плана за възстановяване и устойчивост, който се очаква да бъде финално одобрен до месец. В него е заложен и проектът за батерии с капацитет 6000 мВтч, които да бъдат изградени като балансираща мощност на преносната мрежа на ЕСО.

Бъдещето на въглищните централи

Комплексът "Марица-изток" не е важен само за България. Той балансира целия регион и без него ще има тежък проблем с електроснабдяването в Сърбия и Македония и по-високи цени на тока в Гърция и Румъния. Социалният ефект ще е само в България", заяви министър Николов.

По думите му въглищните централи дават една устойчивост на системата и в комбинация с проекта за батериите биха могли да продължат да работят и по-дълго време, за да покриват нуждите на системата. "Първо трябва да се гледа стабилността на системата и колко са ефективни съответните технологии", смята още той.

Според министър Сандов пък въглищните полета трябва да се разглеждат приоритетно като локации за изграждане на нови ВЕИ и едва след това да се търсят други терени в земеделски зони и "Натура 2000".

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 11
    • + 5

    На каква цена за крайния потребител бе хора ги правите тази неща?? :(. Ще съдерете кожите на този народ, за да забогатявате. Как не се наядохте, как не се накрадохте. Тук през ден статии за ВЕИ-та как видите ли щели да елиминират енергийната зависимост :(
    Най-мръсното производство на литиеви батерии, което никой не го иска ще го докарате тук. Къде ще го правите този завод, кой ще работи в него? Как ще рециклирате после този боклук, къде ще го карате? Пак ли в земята ще го заривате :(. И този Сендов, защитник уж на екологията стои там горд и доволен. Планът за възстановяване забавихте с година-две заради този завод за батерии и лишихте бизнеса от свежи пари в най-трудното време.

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 6

    Toва е бъдещето - алтернативните горива, биогорива и РДФ:
    ------------------
    .." Цели:
    С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

    Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
    Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
    Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
    Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
    Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране
    Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво .."
    ------------------
    А помните ли газпромаджийските купени маши, как бяха против?
    ..
    "Спиране на проекта за RDF-инсинератора поиска "Демократична България"

    П.П
    Най-голям доставчик на водород в Европа е Русия!

    Нередност?
  • 3
    qbi32646726 avatar :-|
    qbi32646726
    • - 7
    • + 4

    Подлогите на ВЕИ-мафията и Вашингтон ще свършат в затвора!

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 7
    • + 1

    На приказка са го докарали, Киро и Со. С активната подкрепа на заинтересованите от далаверата с Н, ВЕИ и батериите.
    Може би в БГ има водородни инсталации? Или системи за добив на водород?
    Цялата работа е ВЕИ олигарсите да се донагушат. В Северна Германия има десетки хиляди перка за 60 мВт/ч мощност. Тихото време миналата есен ги блокира. И изпразни газохранилищата.
    В края на годината изтича договора за доставка с Газпром. Тия случайници от снимката ще се опитат да ни пробутат олигархичнта алтернатива на организаторът н събитието.
    През следващата зима определено някои от участниците на срещата ще са в райе.

    Нередност?
  • 5
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • - 2
    • + 5

    Имам фотоволтаици вкъщи. Не искам пари за тока. Искам това, което давам през деня, когато ме няма вкъщи, да мога да го тегля през нощта. Киловати за киловати. Енергото ще прдава на клентите си енергията ми по дневна тарифа и ще ми я връща по нощна. Аз няма да плащам нищо. Енергото печели, аз печеля. Къде е проблемът да се направи?

    Нередност?
  • 6
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 5

    До коментар [#4] от "borodino":
    .."Може би в БГ има водородни инсталации? Или системи за добив на водород?"
    ---
    Има!

    В "Неохим" от природен газ се добива водород, а после амоняк. Като резултат се произвежда азотен тор и карбамид.

    Водород се добива и за производството на някои пластмаси и смазочни масла .. ако имаме природен газ, не е проблем да добием колкото си искаме водород!


    Най-разпространеният метод е един - добив от природен газ - каталитично окисление на метан с кислород:
    2CH4 + O2 = 2CO + 4H2

    В момента , заради високата цена на газа , азотните торове са много скъпи и реално почти не се търгуват.
    Съществуващите инсталации за амоняк у нас, вместо за торове - могат да се пренасочат да дават водород на енергетиката!

    Нередност?
  • 7
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 6

    До коментар [#5] от "kratun.ko":
    Имам фотоволтаици вкъщи. Не искам пари за тока. Искам това, което давам през деня, когато ме няма вкъщи, да мога да го тегля през нощта. Киловати за киловати. Енергото ще прдава на клентите си енергията ми по дневна тарифа и ще ми я връща по нощна. Аз няма да плащам нищо. Енергото печели, аз печеля. Къде е проблемът да се направи?
    ------
    Сложи си батерии - ползвай си я!

    А проблемът, разбира се е че някой трябва да плати за резервирането на заместващи мощности , за кабели насам-натам , инвертори (защото твоят ток трябва да е трифазен, променлив с честота 50 херца, а той не е) трансформатори..

    И защо 1:1 киловат, за киловат?
    Енергията от ТЕЦ при системи където има много ВЕИ в момента е много по-скъпа!

    Пример - Австралия!

    Да се мине на пълна либерализация и на борса, както искат от ЕС!
    Ти продаваш енергия от твоите солари на електронна борса - който иска купува твоя ВЕИ ток на такава цена, каквато си преценил че те устройва .. който не иска - не купува!

    Като ви потрябва ток от ТЕЦ - отивате и ти, и всички останали и си купувате на цената, дето ТЕЦ си я е сложил!
    Ако не искате - не купувате!

    Смарт енергийни системи!
    Това е бъдещето , а и ми звучи справедливо !

    Нередност?
  • 8
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "borodino":

    Има и друг проблем с водорода.
    какво е намислил Просто Киро, да го прави?

    Да го гори в ТЕЦ в пещи ? Или в домакинствата, в бойлери ..
    Да, ама той развива много висока температура!
    Горенето му може да достигне до 2400 градуса и е сравнимо с това при дизелите, където е 1700 ..

    Да, дизелите са ефективни, но има азотни емисии!

    Азотните окиси се образуват при горене на различни горива при висока температура, респективно най-големите замърсители са автомобилните двигатели и електропроизводството. Под електропроизводство се разбират различните ТЕЦ, изгарящи фосилни горива при температури над 1500°С, най-вече мазут и въглища, защото газовите централи генерират многократно по-ниски азотни емисии.

    Ако се мине на водород и ей така се гори - емисиите азотен окис ще се увеличат поне 15-20 пъти..

    И докато СО2, не влияе по никакъв начин на човешкото здраве, то азотните окиси+вода образуват азотна киселина ..

    Нередност?
  • 9
    kratun.ko avatar :-@
    kratun.ko
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#7] от "sim4o":

    Ти явно си разбирач. За какви инвертори ми дрънкаш? Да не мислиш, че ще пускам правия ток от фотоволтаиците директно в мрежата? Какви кабели ще ми опъваш, когато аз вече си имам захранване? Имаш ли представа от товаровите графици в рамките на деня? Питал ли си се защо нощната енергия е на половин цена? Къде ви намират такива умници да плюете по команда?

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 5

    До коментар [#9] от "kratun.ko":


    Ти явно си разбирач.
    За какви инвертори ми дрънкаш? Да не мислиш, че ще пускам правия ток от фотоволтаиците директно в мрежата? Какви кабели ще ми опъваш, когато аз вече си имам захранване?
    ----------------------
    благодаря ..

    1.Правият ток какво точно ще го правиш ? Как точно става променлив, трифазен, синхронизиран ?

    2.Съществува енергийна система - от кабели , трансформатори, ножови разединители и всякакви неща .. тя свързва всички големи доставчици с всички големи потребители .. и въобще консуматори и производители.
    Ако целият град от където си, си наслагате на покривите солари и започнете да правите много енергия - трябва да я прекарате до някой голям консуматор - напр. КЦМ в Пловдив. Трябва да съберете електричеството с мрежа, да го прекарате до трансформатор, а от там- с 20 000 волта и 50 херца по далекопровод да отиде до Пловдив.
    Това изградили ли сте си го?

    3.Абе, от къде ви копат?

    Нередност?
Нов коментар