Орбан спечели изборите в Унгария и разкритикува Зеленски

"Фидес" получава 53.1% от гласовете, което й осигурява две трети от местата в парламента. Обединената опозиция печели 35%

"Фидес" управлява 12 години в Унгария, а сега спечели нов 4-годишен мандат
"Фидес" управлява 12 години в Унгария, а сега спечели нов 4-годишен мандат
"Фидес" управлява 12 години в Унгария, а сега спечели нов 4-годишен мандат    ©  Reuters
"Фидес" управлява 12 години в Унгария, а сега спечели нов 4-годишен мандат    ©  Reuters

Унгарците избраха в неделя Виктор Орбан да управлява за четвърти пореден мандат, а лидерът на опозиционната коалиция "Обединени за Унгария" Петер Марки-Зай призна поражението. Изборите бяха важни, защото за първи път срещу управляващата партия "Фидес" се изправи обединена опозиция, но избирателите подкрепиха предпазливата позиция на Орбан по отношение на войната на Русия в Украйна и кампанията му за по-традиционни християнски ценности, отбелязва Reuters. Управляващата партия "Фидес" получава 53.1% от гласовете при 98% от преброяването, показват предварителните резултати. Опозиционният алианс, воден от Питър Марки-Зай, остава с 35%. В победната си реч Орбан разкритикува бюрократите в Брюксел и украинския президент Владимир Зеленски, като ги нарече "противници". "Това беше огромна победа, каза Орбан пред ликуващи привърженици в столицата Будапеща късно в неделя. Могат да го видят от Луната, но със сигурност и от Брюксел."

Унгария граничи с Украйна и досега е приела повече от половин милион бежанци. Орбан настоява, че като помага на хората, но отказва да доставя оръжия на Украйна, той държи Унгария извън войната. Украинският президент Володимир Зеленски многократно критикува политиката на Орбан. Когато бъде официално потвърдена от избирателната комисия на Унгария, победата ще бъде четвъртата поредна победа на Фидес от 2010 г. Националната избирателна комисия обяви, че според сегашните резултати "Фидес" ще има 135 места, мнозинство от две трети, а опозиционният алианс - 56 места. Повече от 200 международни наблюдатели следиха изборите в Унгария, заедно с хиляди доброволци от целия политически спектър. Избирателната активност достигна 68.69%, което почти съответства на рекордния брой гласоподаватели на последните национални избори през 2018 г.

През последните години Орбан открито заявяваше, че неговата партия "Фидес" е въвела "нелиберално" управление в Унгария, довело до критики от Европейската комисия за подкопаване на демократичните принципи и върховенството на закона. Той също така години наред поддържа близки отношения с руския президент Владимир Путин, който на 24 февруари нападна Украйна. Победата на Орбан може да го окуражи в амбицията му да изгради "нелиберална" държава, която според критиците е равносилна на подриване на демократичните норми, коментира агенцията. Лидерът на опозиционната коалиция "Обединени за Унгария" Петер Марки-Зай каза от своя страна, че победата на управляващата партия се дължи на мащабната ѝ пропагандна машина, в това число доминацията ѝ в медиите.

"Не искам да скривам разочарованието си, тъгата си... Знаехме, че борбата ще бъде неравна", каза той. "Признаваме, че "Фидес" получи огромното мнозинство от гласовете. Но въпреки това можем да спорим дали тези избори бяха демократични и свободни."

Срещу Орбан за пръв път се изправи обединена опозиция, в която влизат шест партии, включително бившите крайнодесни, социалисти, зелени и либерали с единствената цел най-накрая да свалят Орбан след 12 години на власт.

Допълнително затруднение за опозицията е, че след като управляваше през по-голямата част от последното десетилетие с мнозинство от две трети в парламента, което му позволяваше да променя основните закони, Орбан промени избирателната система в полза на "Фидес". Анализаторите също така отбелязват, че контролът върху повечето от основните медии в Унгария позволява на "Фидес" да определя дневния ред.

Опасения за нечестни избори

Имаше сериозни опасения, че изборите няма да са честни. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изпрати пълна мисия за наблюдение в Унгария - безпрецедентно събитие за страна от ЕС, поради опасения относно потенциални изборни измами и използването на държавни ресурси.

По време на предизборната кампания Петер Марки-Зай заявяваше, че "това няма да бъдат свободни и честни избори", но казва, че ще продължава да се бори, "защото все още има шанс за победа тази неделя". В четвъртък той отговори по време на онлайн брифинг на въпросите на тесен кръг международни медии, сред които и "Капитал".

Марки-Зай описва враждебната среда, в която се провежда изборната кампания: "От "Фидес" вече направиха законно да снимаш собствения си вот, за да предоставиш доказателство, че си гласувал за тях. Това им дава възможност да изнудват обществени служители, служители в администрацията и хора от малките общности. Така че управляващите вече се организираха."

Но по думите на опозиционния лидер най-голямата измама е медийната кампания, изпълнена с фалшиви новини и лъжливи обвинения, която "Фидес" провежда. "Техните разходи за предизборна кампания надминават нашите в съотношение 50 към 1 в социалните мрежи и на практика притежават всички радиостанции, регионални вестници, всекидневници и телевизионни програми в страната. Използват ги, за да разпространяват неверни твърдения за нашата кампания - че искаме да премахнем минималната заплата, че ще спрем извънредните плащания за пенсионерите, че ще изпратим деца да умират във войната в Украйна, че ще узаконим операции за смяна на пола в детските градини без съгласието на родителите."

Марки-Зай казва, че екипът му се бори срещу това, но разполага с много ограничени ресурси, за да обори всички неверни твърдения.

Ефектът от войната в Украйна

Руската инвазия в Украйна постави в нова и неудобна светлина дългогодишните близки връзки между Орбан и руския президент Владимир Путин. Настоящият унгарски премиер осъди инвазията в Украйна, която е съсед на Унгария, но избягва да критикува открито държавния глава на Русия. Будапеща опитва да балансира, като подкрепи санкциите срещу Москва, но отказва да изпраща в Украйна оръжия или да пропуска транспортирането на такива през нейна територия. Показателно за нуждата от този баланс е проучването на "Републикон", според което 57% от участниците смятат, че съюзниците на Унгария са на запад, а не на изток.

"Точно както "Фидес" спечели мнозинство от две трети на базата на истерията заради имигрантите през 2018 г., сега изглежда, че са яхнали новата вълна от опасения заради войната в Украйна. Надявам се, че това няма да повлияе на мнозинството унгарци, но това, което правят, е отвратително и също така незаконно. Освен че лъжат, те се опитват и да направят така, че да нямаме достатъчно финансови ресурси", посочва опозиционният кандидат за премиер.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 5
    • + 6

    Орбанистан избира ...

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 7
    • + 9

    Мисля, че е безсмислено в трета поредна публикация, посветена на днешните парламентарни в Унгария, да се премятат еднствено едни и същи неолиберални опорки:
    а) ФИДЕС са авторитарни;
    б) демократични са шестте опозиционни формации, обединили се за случая под предводителството на кмет на малък град;
    в) Европа по дефениция е демократична, т.е...
    г) предстоящата загуба на "демократичната опозиция" ще е в резултат на нечестни/нагласени/манипулирани/не се сещам друго избори.

    Всъщност резултатите на унгарски социоагенции, цитирани и от Bioomberg са, че ФИДЕС на Виктор води с 50% срещу 40% от нагласите за Зай.
    В края на деня е повече от сигурно, че Орбан ще е отново - за четвърти път - министър-председател на Унгария.
    Социолозите твърдят обаче, че е вероятно да загуби квалифицираното мнозинство в Парламента - досега имаше 133 мандата, очаква се да загуби 7-8, т.е.(ако се случи) няма да може сам да променя Конституцията.

    Всичко дотук изглежда пределно ясно и едва ли се нуждае от допълнително усукване. Пък и след няколко часа ще бъде обявено официално.

    На мен лично ми е много любопитно, когото Орбан спечели за четвърти път пред раздробената (обединена за случая) унгарска опозиция, дали трябва да разбирам, че унгарците са някакви авторитарни отпадъци, щом четвърти път упорстват да избират един и същи авторитар?

    И друто ми е любопитно - защо никога никой не се занимава да анализира след изборите причините да се стига до резултатите, когато те не са в унисон с мечтанията на неолибералния евроелит?

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 6

    Свежи данни от екзитпола - Орбан печели 121 места в 199 местния парламент!

    https://www.budapesttimes.hu/hungary/fidesz-seen-winning-121-parliamentary-seats-median/

    Нередност?
  • 4
    tulup avatar :-P
    tulup
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Това как го прави невярно? Няма как да си 10 години на власт и да не те избие на авторитаризъм. Всеки път в човешката история е било така, и винаги ще бъде така. Ето ви цитат от един неолиберал, фен на смяна на половете, хилядите тоалетни - Марк Твен:

    "Политиците и пелените трябва да се сменят често - и то по една и съща причина."

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 7

    До коментар [#4] от "tulup":

    Всеки народ решава за себе си, дали да го управляват чиновници избрани от анонимен капитал. Или авторитерен лидер - в единия случай безлични чиновници толкова бързо се сменят в управлението, че даже имената им не може да запомни обикновения човек, в другия има лидер, който хубав, лош - отговаря с главата си за държавата. Т.е. в единия случай не знаеш реално кой те управлява, а в другия - знаеш.

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 6

    Май единствени Орбан и Ердоган оцеляха в Европа от насилствената смяна на политическата класа с проамериканизирана такава. Беларус и Казахстан не ги броим макар и там да платиха за цветни революции. За съжаление ние сме от страните където нашите партньори американци си сложиха марионетки - поредните в историята ни национални предатели :(. А видяхме и виждаме една такава марионетка в Украйна до къде докара държавата и народа и.

    Нередност?
  • 7
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 1

    В ЕС само Орбан остана троянски кон на Путин. Меркел, Курц, Бойко ги отстраниха. Извън ЕС пък са Вучич, Ердоган. Проектът Евразия въпреки корупционните практики на Меркел чрез Бойко, Орбан, чешкият троянски кон (спомнете си кой купи Теленор България) на Путин за сега е прекъснат. След Украйна и Буча скоро няма осъществяемост. Байдън и щатите много хитро подведоха Путин. И Бойко още плаче за корупция дори.

    Нередност?
  • 8
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 2

    Извинявайте, Кирил, нищо лично, нищо обидно, но за мен това с дописването на статиите е някаква вид fast food журналистика: махат се доматите и картофите и в лаваша се добавя къри и маруля или лютеница и краставица - кой каквото каже да се турне.

    С какъв акъл от текст-предизборно заклинание просто махате изреченията с вувузелите за сбиртока от "Куче с две опашки", останките от "Йобик", социалистите, крайно десните и пр. и прибавяте данни от избирателната комисия без коментар?!

    И в канала ли изтече специалното нахъсване с интервюто със Зай?
    Защо не анализирате защо "авторитарът" Орбан отново и отново печели? И не просто печели, а смазва "за пръв път обединената опозиция" с 2:1? И дори си подобрява резултата в парламента!

    Защо унгарците, които са имперски народ, избраха сигурното и познатото, а не лигавото европейско?

    Неописуемо желание имам отново все някога да прочета А Н А Л И З в Капитал.

    Моля, Кирил, направете ми удоволствието.
    Няма никакво значения каква ще ви е концепцията. Просто нека да е интелигентна.

    Нередност?
  • 9
    merzanov1981 avatar :-|
    Жельо Мерзанов

    До коментар [#2] от "D.r D":

    Много хубав и точен коментар. За съжаление 90% от медиите в България са такива, а за съжаление и не само в България, а и в Западна Европа и САЩ.
    Орбан направи много за Унгария. Най-важното е, че има икономически ръст и повишаване стандарта на живот - това е което искаме и ние тук, като най най важното, и за да се спре бягството на хората от България към чужбина. Такива статии с цел да ни обяснят, че Орбан и партията му са "авторитарни", не знам каква точно цел преследват.

    Нередност?
  • 10
    merzanov1981 avatar :-|
    Жельо Мерзанов

    До коментар [#4] от "tulup":

    Хелмут Кол е бил канцлер на Германия 17 години, Маргарет Тачър - британски премиер 12 години, Франсоа Митеран - президент на Франция за 15 години. Убеден ли си, че всички тези държавници са авторитарни ... ? Или казаното от теб се отнася само за Орбан, предполагам и за Путин, но за западно-европейските лидери не важи ?

    Нередност?
Нов коментар