🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгарският опозиционен лидер Марки-Зай пред "Капитал": Изборите няма да бъдат свободни и честни

Според него най-голямата измама е медийната кампания, изпълнена с фалшиви новини и лъжливи обвинения, която партията на Орбан провежда

Марки-Зай признава, че за опозицията е било трудно да одобри обща програма
Марки-Зай признава, че за опозицията е било трудно да одобри обща програма
Марки-Зай признава, че за опозицията е било трудно да одобри обща програма    ©  Reuters
Марки-Зай признава, че за опозицията е било трудно да одобри обща програма    ©  Reuters

Той смята, че "това няма да бъдат свободни и честни избори", но казва, че ще продължава да се бори, "защото все още има шанс за победа тази неделя". Въпреки натоварената си програма три дни преди парламентарния вот в Унгария на 3 април кандидатът за премиер на опозицията Петер Марки-Зай отговори по време на онлайн брифинг на въпросите на тесен кръг международни медии, сред които и "Капитал". И заяви, че той и екипът му очакват изборни измами, но това няма да ги откаже.

Унгарският премиер Виктор Орбан се сблъсква с обединен опозиционен фронт на вота за първи път, откакто се завърна на власт през 2010 г. Коалицията от шест партии, издигнала за кандидат Марки-Зай - кмет на малък град, описващ се като социално консервативен и икономически либерален дясноцентристки политик, си е поставила за цел да сложи край на "нелибералния" курс на Унгария, който доведе до обвинения от Брюксел за подкопаване на демократичните принципи и върховенството на закона.

Според социологическо изследване на IDEA Institute, цитирано от Reuters днес, управляващата партия "Фидес" на Орбан запазва преднината си - подкрепата за нея е 41% спрямо 40% в началото на март. Докато шестпартийният опозиционен съюз, включващ ляволибералната "Демократична коалиция", Унгарската социалистическа партия и до скоро крайнодясната, но сега позиционираща се като дясноцентристка партия "Йобик", може да разчита на поддръжка от 39%, което е два процентни пункта нагоре спрямо предишното проучване.

Враждебна среда

Марки-Зай описва враждебната среда, в която се провежда изборната кампания: "От "Фидес" вече направиха законно да снимаш собствения си вот, за да предоставиш доказателство, че си гласувал за тях. Това им дава възможност да изнудват обществени служители, служители в администрацията и хора от малките общности. Така че управляващите вече се организираха."

Но по думите на опозиционния лидер най-голямата измама е медийната кампания, изпълнена с фалшиви новини и лъжливи обвинения, която "Фидес" провежда. "Техните разходи за предизборна кампания надминават нашите в съотношение 50 към 1 в социалните мрежи и на практика притежават всички радиостанции, регионални вестници, всекидневници и телевизионни програми в страната. Използват ги, за да разпространяват неверни твърдения за нашата кампания - че искаме да премахнем минималната заплата, че ще спрем извънредните плащания за пенсионерите, че ще изпратим деца да умират във войната в Украйна, че ще узаконим операции за смяна на пола в детските градини без съгласието на родителите."

Марки-Зай казва, че екипът му се бори срещу това, но разполага с много ограничени ресурси, за да обори всички неверни твърдения. "Точно както "Фидес" спечели мнозинство от две трети на базата на истерията заради имигрантите през 2018 г., сега изглежда, че са яхнали новата вълна от опасения заради войната в Украйна. Надявам се, че това няма да повлияе на мнозинството унгарци, но това, което правят, е отвратително и също така незаконно. Освен че лъжат, те се опитват и да направят така, че да нямаме достатъчно финансови ресурси. Дори да искаме, не можем да купим билбордове за реклама, защото повечето собственици не ни ги продават, а "Фидес" и без това притежава повечето от тях. Също така не получаваме ефирно време в държавните медии", посочва опозиционният кандидат за премиер.

"Ще бъдем лоялен член на западната общност"

Руската инвазия в Украйна постави в нова и неудобна светлина дългогодишните близки връзки между Орбан и руския президент Владимир Путин. Настоящият унгарски премиер осъди инвазията в Украйна, но избягва да критикува открито държавния глава на Русия. Според Марки-Зай Орбан е предател спрямо НАТО и все още вероятно продължава да следва заповедите на Путин. Докато опозиционният лидер е категоричен, че "нашият съюзник е НАТО и ние ще бъдем лоялен член на западната общност. Ще служим на интересите на Унгария, а не на Путин".

Марки-Зай твърди, че шестпартийната коалиция има 50% шанс да спечели. "Нашите проучвания сочат, че сме рамо до рамо с "Фидес" и те са разтревожени. Да, в страната има социологически изследвания, но може да са поръчани от самия Орбан. Ако живеехте в Унгария, щяхте да очаквате подобен развой - няколко дни преди изборите се публикува на пръв поглед заслужаващо доверие проучване, което показва, че "Фидес" ще спечелят и опозицията няма шанс, така че нашите избиратели да си останат вкъщи, защото техният глас не е от значение", обяснява Марки-Зай.

Той признава, че най-голямата трудност за опозицията досега е била да координира кампанията си и да одобри обща програма. "Представете си какво значи обща програма между "зелени", либерали, консерватори и социалдемократи. На германското коалиционно правителство за това му бяха необходими два месеца след изборите. Сега ни остава да я изпълним и да изберем правилните хора, които да я приложат на практика. Което според мен е по-лесно в сравнение със самото одобрение."

Марки-Зай завършва оптимистично: "Много се гордея с нашата коалиция, която оцеля до този момент - преживя кампанията, преживя всички атаки от "Фидес". И съм силно обнадежден, че тя ще успее да изкара цял управленски мандат, ако победи в неделя."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    weiss avatar :-|
    Weiss

    Вече? Повдигна вежди Великия комбинатор.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Момински мечти са Орбан да пропадне на избирите в неделя.
    Просто липсва различим политически субект насреща му. И затова по стара демократична традиция, потенциално губещият обявява бъдещите избори за нечестни, недемократични, манипулирани и т.н.
    Токива гъби ядохме с Гуайдо, с Тръмп и с цялата неуспешна превратаджийска демократична" "общност.

    Хайде да опитаме до побългарим унгарския казус, за да ни стане ментално обозрим.
    Например кметът на Берковица (да ме прощава за примера) - някой знае ли го? , се явява на избоби като обединител на опозицията срещу властващия десетилетие Бойко Борисов (и той да ме прощава).

    Каква трябва да е тая хилава опозиция, която десет години просто носи табелата "опозиция" и хилавее без да може да помести "диктатора"? Ами хилава.

    В политиката аритметичните действия от първи ред (събиране и изважване) не работят. Ако четири партии с по 2% подкрепа на миналите избори се коалират, това изобщо не означава, че ще съберат 8% гласове.

    И за разлика от местните унгарски политици и нищожни партийки, които се опитват вгрупом да се направят на значими, Виктор Орбан е политикът, който дърпа Унгария от смрадливото неолиберално глаболистично блато в посока укрепване на националното и регионалното, търсейки клъстър във Вишеградската четворка.

    В Унгария се сблъскваме с парадокса обявеният за диктатор да тласка страната напред към новия свят, а "демократите" да я теглят за краката в неолибералното блато.

    Ами, доколкото съм общувал с унгарки по морете преди десетилетия, съм останал с впечатление, че са доста прагматични хора.

    В този ред на мисли Виктор няма сериозна алтернатива.

    Нередност?
  • 3
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

    Нередност?
Нов коментар